Korona häiritsee talvisodan 80-vuotistilaisuuksia perjantaina 13. päivänä

Korona häiritsee talvisodan 80-vuotistilaisuuksia perjantaina 13. päivänä

# Tänä vuonna 2020 vietetään varsinaista perjantaita ja 13. päivää. On kulunut 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Suomalaisten oli vihdoin tarkoitus muistaa tätä murheen ja epäoikeudenmukaisuuden päivää valtakunnallisella tilaisuudella Helsingin tuomiokirkossa. Edellisenä päivänä tapahtuma kuitenkin peruttiin koronaviruksen vuoksi.

Se oli aikamoinen isku valtioneuvoston kanslialle ja veteraanijärjestöille. Yleisölle avoimeen tapahtumaan oli tulossa viitisenkymmentä sotaveteraania ja valtiojohtoa. Tilaisuuden edellä oli tarkoitus nauttia torikahvit. Nekin piti perua. Torstai-iltana televisiossa presidentti Sauli Niinistön ilmeistä kuvastui syvä pettymys, kun hän selitti koronaviruksen torjunnan vaatimia järjestelyjä.

Talvisodan päättymisen vuosipäivänä sentään soivat kirkonkellot ympäri maata kello 10:55. Helsingin tuomiokirkon portaille sytytetään 105 kynttilää. Niistä jokainen kertoo yhdestä talvisodan päivästä.

Muualla Suomessa on myös peruttu lukuisia pitkään suunniteltuja tilaisuuksia. Kuopiossa esimerkiksi piti järjestää muistokonsertti. Kemissä oli valmistauduttu kaupungin ja kirkon yhteiseen muistojuhlaan. Lukuisille muille suunnitelluille tilaisuuksille kävi samoin. Helsingin musiikkitalon lähiaikojen konsertit on myös peruttu. Se on melkoinen koettelemus järjestäjille.

 

# Suomen kohtalo toisen maailmansodan käänteissä oli jäätävä. Taistelimme talvisodassa Stalinia ja Hitleriä vastaan, jatkosodassa Stalinia ja Lapin sodassa Hitleriä vastaan. Sodan jälkeen maksoimme Neuvostoliitolle sotakorvaukset, vaikka emme voineet ottaa vastaan Atlantin takaa tarjottua Marshall-apua.

On uskomatonta, että Suomi selvisi noista koettelemuksista itsenäisenä maana, josta uudella vuosisadalla on kehittynyt pohjoismainen demokratia ja hyvinvointivaltio, suorastaan maailman onnellisin tai paremminkin vähiten epäonnistunut maa.

 

# Talvisodan tausta oli Neuvostoliitolle niin kiusallinen, ettei siitä voinut kunnolla keskustella kuin vasta Gorbatshovin kaudella. Muistan osallistuneeni 1980-luvun lopulta Helsingissä suomalais-neuvostoliittolaiseen historioitsijoiden seminaariin, jossa eräs neuvostohistorioitsija yllättäen myönsi, että Molotov-Ribbentrop-sopimukseen elokuulla 1939 liittyi salainen lisäpöytäkirja, jossa Stalin ja Hitler jakoivat itäisen Euroopan etupiireihin siten, että Neuvostoliitto sai luvan valloittaa Suomen. Kirjoitin tuosta sensaatiomaisesta seminaarista artikkelin Iltalehteen. Suomalaisista historioitsijoista paikalla oli ainakin professori Timo Vihavainen.

Myöhemmin venäläiset ovat myös myöntäneet, että talvisodan käynnistäneet Mainilan laukaukset olivat neuvostoliittolaisten provokaatio.

 

# Suomalaisilla on täysi syy koronaviruksesta huolimatta muistella 80 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa, jossa meitä kohdeltiin karmealla tavalla.

 

ASIASANAT: Historia, Koronavirus, Stalin, Talvisota

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu