Korona murjoo tasapuolisesti hyviä ja pahoja

Korona murjoo tasapuolisesti hyviä ja pahoja

# Päivämäärärajan pitäisi olla Tyynellämerellä, mutta joskus tämä dramaattinen rajalinja osuu keskelle Eurooppaa. Sellainen päivä on toukokuun 9., jota me EU:n jäsenmaat olemme tottuneet viettämään Eurooppa-päivänä. Venäjällä toukokuun 9. on kuitenkin Voiton päivä, jolloin juhlitaan Hitlerin Saksasta saatua voittoa.

Länsi-Euroopassa Voiton päivä on kuitenkin toukokuun 8. Miten se on mahdollista? Siten, että Saksa antautui 8.5.1945 illalla, jolloin kello Moskovassa oli jo ehtinyt lipsahtaa seuraavan vuorokauden puolelle. Tällä kertaa voitosta on kulunut juhlalliset 75 vuotta.

 

Voiton päivää ei meillä Suomessa ole sattuneesta syystä totuttu juhlimaan. Sen sijaan Eurooppa-päivänä Suomessa sekä Suomen että EU:n liput ovat liehuneet jo neljännesvuosisadan eli Suomen EU-jäsenyyden ajan. Tällä kertaa juhliminen jää kovin vaisuksi koronapandemian vuoksi.

 

Korona Putinin riesana

# Koronapandemia raivoaa myös Venäjällä. Se on varsinkin presidentti Vladimir Putinin päänsärky. Voiton päivää on totuttu viettämään Moskovassa erittäin mahtipontisesti ja valtiojohdon asemaa alleviivaten. Mutta tällä kertaa suuria kulkueita ei nähdä, ainoastaan hävittäjien ylilento.

Putinille tämä on hankala tilanne, koska hän pyrkii näinä aikoina varmistamaan valtansa jatkumisen ”nollaamalla” edelliset presidenttikautensa, jotta voisi jatkaa hallitsemista. Siihen tarvittaisiin vielä kansan hyväksyntä. Sitä varten kunnon juhlamenot olisivat tarpeen.

Koronapandemia on tänä keväänä tuhonnut Putinilta jo monta tärkeää juhlapäivää. Hiljattain oli kulunut 20 vuotta hänen virkaanastujaisistaan. Oli myös vappu. Ja 23.4.2020 oli kulunut 150 vuotta Vladimir Leninin syntymästä. Tosin Lenin ei Venäjällä ole nykyään yhtä juhlittu henkilö kuin eräs Stalin.

 

Korona vei Mantan valkolakin

# Mutta on koronapandemia järkyttänyt myös Suomen juhlaperinteitä. Maaliskuun 13. päivänä meillä oli valmistauduttu muistamaan näkyvästi talvisodan päättymisen 80-vuotismuistoa. Juhla oli määrä järjestää Tuomiokirkossa. Mutta juuri tuolloin hallitus päätti, että kaikenlaiset kansankokoukset kiellettiin. Talvisodan muistoa vietettiin hyvin vaatimattomin menoin.

Samoin kävi Kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksien. Silloin oli kulunut 75 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Suomikin ehti auttaa Hitlerin kukistamista.

Ja sitten vietettiin todella erilainen ja erikoinen vappu. Kotiarestiin tuomituilla ikäihmisillä ei ollut lupaa lähteä kaupungille katsomaan, kun Havis Amandan patsaalle Helsingin kauppatorin laidassa pantaisiin ylioppilaslakki päähän. Mutta eipä olisi auttanut, vaikka olisi ollut lupa liikkua kaupungilla.

Tuo Ville Vallgrenin vuonna 1908 pystytetty suosittu patsas oli nimittäin tänä vuonna ympäröity korkealla aidalla, jotta kukaan ei pääsisi kiipeämään tytön vartaloa pitkin viemään hänen kutreilleen valkolakkia. Tuon lakin sijalla Mantan pään päällä on tällä kertaa valkoinen lokki lepäilemässä, siis ei valkolakki vaan valkolokki.

Kun Mantalla ei ollut valkolakkia, paikalle ei ängennyt turhan paljon väkeä. Tuon lakituksen sijaan meille on näytetty televisiossa virtuaalinen lakitus Senaatintorilla.

Seuraavana päivänä poliitikkojen vappupuheet pidettiin etävideointeina.

Sama meininki jatkuu Eurooppa-päivänä.

Tämä vuosi 2020 on todella erikoinen ja omituinen. Ei voi muuta sanoa. Meidän presidenttimme ei ole sentään nolosti ”nollannut” virkakausiaan.

 

ASIASANAT: Eurooppa-päivä, Koronapandemia, Voiton päivä

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu