Korona, suursota, inflaatio, pankkikato – entä ilmastokriisi?

Korona, suursota, inflaatio, pankkikato – entä ilmastokriisi?

Meillä on jo monta samanaikaista huolen ja murheen aihetta. Yksi on tietysti Euroopassa Ukrainassa riehuva sota, jonka aloitti Venäjän raakalaismainen hyökkäys ja jonka lopettamiseksi ei ole edes minkäänlaista rauhandiplomatiaa liikkeellä.

Sekä Venäjä että länsi ovat mukana tässä kiistassa niin kovin panoksin, että kummallekin kelpaa vain täydellinen voitto eli vastustajan nujertaminen. Eikö tällainen asetelma ole jo lähellä maailmansotaa? Tämä sota muistuttaa maailmansotia siinäkin mielessä, että kiista koskee Eurooppaa, mutta eurooppalaiset maat eivät ole sitä kyenneet ratkaisemaan. Taas tarvitaan Yhdysvaltoja niin kuin molemmissa maailmansodissa.

 

Inflaatiopirulainen

Tämä Venäjän hyökkäyksen tuottama Ukrainan murhenäytelmä on myös pannut talouden täydellisesti sekaisin. Inflaatiopirulainen oli jo ehditty unohtaa historian hämäriin. Mutta nyt se on noussut taas kummittelemaan. Keskuspankeilla ei näytä olevan kunnon keinoja tilanteen rauhoittamiseen.

Palkkojen ostovoima heikkenee. Inflaatio merkitsee vähävaraisimmille kansalaisille karmeaa kohtaloa. Heillä ei kohta riitä rahaa asuntojensa vuokriin eikä kohta ruokaankaan. Leipäjonot pitenevät.

 

Pankkien kaatuminen

Kaiken tämän keskellä sitten kuulemme, että amerikkalainen pankki Silicone Valley Bank (SVB) on kaatunut konkurssiin. Se on pelottava uutinen, sillä juuri Silicone Valleyssa pitäisi olla eniten Nobel-tasoista tietoa pankki- ja talousasioista.

Mutta pian tuli vielä uutinen, että joku pankki Euroopan pankkitasavallassa Sveitsissä on horjumassa konkurssin partaalla.

Kun talousasiantuntijoilta kysytään tulevasta pankkien kehityksestä, vastaus on luonnollisesti rauhoittava. Nuo ekspertit tietävät, että jos he sanoisivat muuta, katastrofi olisi valmis. Jos leviää huhu, että jokin pankki on vaikeuksissa, sen asiakkaat ryntäävät hakemaan rahojaan pois. Mikään pankki ei kestäisi sitä. Pankkibisnes ei nimittäin perustu tietoon vaan psykologiaan, yhteiseen luuloon.

Tähän eurooppalaiseen sotaan ja inflaatioon sekä yleismaailmalliseen pankkipaniikkiin tultiin parin vuoden koronapandemian jälkeen.

 

Ilmastonmuutos tuhoaa tulevaisuuden

Kolme vuotta sitten puhuttiin vielä ilmastonmuutoksesta suurimpana huolen aiheena. Nuoret ikäluokat toivoivat tehokkaita toimia, jotta luonto olisi kunnossa vielä seuraavillakin vuosikymmenillä.

Mutta sitten tuli koronapandemia, Ukrainan eurooppalainen murhenäytelmä, inflaatio ja pankkijärjestelmän lahoaminen. Heille kerrottiin, että ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeintä tulevaisuuden kannalta. Mutta sitten tuli katastrofi toisensa perään ja ilmaston pelastaminen unohtui.

Ei ihme, että nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät hälyttävästi.

 

ASIASANAT: Ilmastonmuutos, Pankkikriisi, Ukraina,    

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu