Köyhien kur(j)istus tuotti Orpolle ja Lille voiton mutta Purralle perikadon

Köyhien kur(j)istus tuotti Orpolle ja Lille voiton mutta Purralle perikadon

Näistä Suomen EU-vaaleista tuli täysin poikkeukselliset.  Vielä pari päivää sitten esiteltiin mielipidekyselyjen pohjalta vaaliarvioita, jotka menivät täydellisesti metsään.

Kukaan ei osannut arvata, että yksi henkilö, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ratkaisisi näiden vaalien luonteen. Kokoomuksen ykköspaikka oli selvä, jos äänestysprosentti jäisi 40 prosentin pintaan. Mutta että Vasemmistoliitto valloittaisi selvän kakkopaikan ohi Sosialidemokraattien, Perussuomalaisten, Vihreiden ja Keskustan, oli uskomatonta.

Muistamme vielä kuin eilisen päivän vuoden 2023 eduskuntavaalit, joiden tulosten selvittyä Li Andersson piti ikimuistoisen puheen: ”Vituttaa kuin pientä eläintä…” Vaalivalvojaisissa myös Vasemmistoliiton miespuoliset johtohenkilöt yrittivät lohduttaa itkevää Litä.

Näiden EU-vaalien tulosten selvittyä lohdutusta tarvitsisi Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Persujen äänestysosuus oli pudonnut jonnekin lähelle Kristillisdemokraatteja. Ja vaalien edellä ja aikana puhuttiin laitaoikeistolaisten puolueiden odotettavissa olevasta vaalivoitosta.

 

# Mikä ihme selittää tällaisen vaalituloksen? Talouden lainalaisuudet, rikkaiden ja köyhien vastakkaiset edut vaikuttavat selvästi taustalla. On päivänselvää, että Kokoomus hyötyi myös vaaleissa Orpon-Purran rikkaita suosivasta ja köyhiä kyykyttävästä talouslinjasta.

Leikkauksia on tehty rikkaille ja köyhille samoilla prosenteilla eli muka ”tasapuolisesti”. Rikkaiden leikkaukset iskevät vain loven kaiken aikaa kasvavaan säästöpottiin. Köyhillä sen sijaan ei ole mitään mahdollisuutta säästää, kun nykyisetkään tulot eivät riitä. Tällainen linja on köyhiä kur(j)istava.

Tällainen Orpon-Purran leikkauslinja on iskenyt kipeästi myös persujen äänestäjiin. Persuja on pidetty ”suurimpana työväenpuolueena”, jonka äänestäjäkunta on paljolta vähävaraista. On siten aivan selvä, että tällainen kansa jättää äänestämättä tai etsii itselleen puolueen, joka ei varmasti kyykytä köyhiä. Varmaankin osa persuista on siirtynyt antamaan äänensä jopa Li Anderssonille ja hänen puolueelleen.

Lin suosiota on vielä lisännyt se, että Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen viimeistään on käynyt selväksi, ettei Vasemmistoliitossa ole Venäjää kannattavia putinisteja. Li Andersson on haukkunut Putinia rajummin ja kannattanut Ukrainan tukemista selkeämmin kuin melkein minkään muun puolueen puheenjohtaja.

 

ASIASANAT: Eurovaalit, Li Andersson, Petteri Orpo

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu