Köyhien työläisten ja eläkeläisten kiistely on hallitukselle mannaa

Köyhien työläisten ja eläkeläisten kiistely on hallitukselle mannaa  

Vihreiden suunnalta on tullut vaatimuksia, että eläkkeisiin kustannusten noususta johtuvasta korotuksesta ainakin osa olisi leikattava pois torjumaan hallituksen vähävaraisille suunnittelemia leikkauksia. Tästä uhkaa tulla taas kerran eri ikäryhmien vähävaraisten välinen kiistakysymys. Siihen rikkaiden virittämään ansaan ei pidä kompastua.

Hallituksen köyhiä työikäisiä kyykyttävät päätökset on ehdottomasti torjuttava. Mutta olisi karmea virhe ryhtyä kyykyttämään siltä pohjalta köyhiä eläkeläisiä. Heitä on nimittäin kyykytetty jo vuosikymmeniä.

Vähävaraisten työläisten ja köyhien eläkeläisten saaminen toistensa kimppuun olisi Orpon hallitukselle todella merkittävä taktinen voitto, jota ministerit voisivat naureskella kulman takana.

Olen ollut sekä työelämässä että eläkeläisenä. Sanoisin nyt siltä pohjalta, että eläkeläisiä on kohdeltu kovakouraisesti vuodesta vuoteen ns. taitetun eläke indeksin keinoin. Se tarkoittaa sitä, että eläkkeiden arvo palkkoihin verrattuna on vuodesta vuoteen pudonnut alaspäin. Tämä tarkoittaa, että keskituloiset eläkeläiset ovat pudonneet vähävaraisiksi ja vähävaraiset eläkeläiset lattian läpi leipäjonoihin.

Tätä karmeaa kehitystä tuo eläkkeiden indeksikorotus helpottaa pienen verran. Sen leikkaaminen eläkeläisiltä olisi täysin kohtuutonta ja sydämetöntä. Vanhimmat eläkeläiset raatoivat aikoinaan huonolla palkalla kuusipäiväisiä työviikkoja ja ovat riutuneet rupusakiksi taitetun indeksin uhreina.

On myös totta, että huippueläkkeiden saajat pärjäävät aina ja pystyvät kaiken aikaa panemaan rahaa säästöön ja jopa veroparatiiseihin. Siksi tarvittaisiin kyllä eläkekatto.

 

ASIASANAT: Eläkkeet, Palkat, Verot

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu