Maailman omaatuntoa Zelenskyitä on jo pakko kuunnella

Maailman omaatuntoa Zelenskyitä on jo pakko kuunnella

Perjantaina 8.4. seurasimme aivan poikkeuksellista näytelmää. Silloin Eduskuntatalo ei ollut eduskunnan talo, vaan se oli näyttämö, jossa Suomen valtio presidentti Sauli Niinistön johdolla kuunteli brutaalin hyökkäyksen uhriksi joutuneen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhetta. Puhe tuli etänä sodan keskeltä Kiovasta.

Ukrainan nuoresta presidentistä on tullut suoranainen maailman omatunto, jota nimitystä my;s Helsingin Sanomat käyttää 9.4. Zelenskyi on esiintynyt Venäjän hyökkäystä vastaan lukuisissa lännen parlamenteissa, EU:n päämajassa ja jopa YK:ssa.

Jos Venäjä ei säästä iskuissa Ukrainan siviilikansalaisia, niin Zelenskyi ei säästele sanojaan tuomitessaan Venäjän toiminnan. Hän on esiintymisillään saanut Putinin Venäjän erotetuksi YK:n Ihmisoikeusneuvostosta. Se on huikea saavutus tehtynä etänä sodan keskeltä. Hän vetoaa Natoon ja Euroopan unionimaihin saadakseen lisää sotavoimaa ja apua raakalaismaisen vihollisen nujertamiseksi.

 

Suomikin kuuntele Zelenskyitä

Suomelta Zelenskyi toivoi apua, kun Ukraina ryhtyy korjaamaan sodan tuhoamia kouluja ja oppilaitoksia. Zelenskyi on noussut sellaiseksi maailman omaksitunnoksi, että Venäjälle olisi jo liian suuri suuri riski poistaa hänet päiviltä. Samalla Zelenskyi on saattanut Venäjän yksinvaltiaan Putinin niin häpeälliseen valoon, että kohta kukaan maailman johtajista ei kehtaa lausua edes hänen nimeään. Voimme vain toivoa, ettei tämä tilanne paljastaisi Putinista entistä kammottavampaa hirviötä.

Puheessaan Zelenskyi sanoi, että Suomi on myös vaarassa. Hän vertasi tilannetta talvisotaan, jolloin Suomi oli kuin Ukraina nyt. Suomalaisten oli pakko kuunnella tuota vakavasti.

Presidentti Niinistö istui lehtereillä vieressään maassamme vieraileva Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Ukrainan suurlähettiläs Olha Dibrova. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vastasi Zelenskyille hienolla tavalla lupaamalla apua nyt ja sitten, kun Ukraina ryhtyy korjaamaan sodan tuhoja.

Kaikilla meillä on toivomus, ettei Ukraina saa hävitä tätä karmeaa sotaa. Venäläiset olivat juuri puheen alla iskeneet ihmisiä täynnä olleelle rautatieasemalle.

Puheen aikoihin venäläinen lentokone kävi Suomen ilmatilassa ja ministeriöiden tietoverkostoja häirittiin. Se oli varmaan Putinin vastaus Zelenskyille ja Suomelle.

 

Maailmantilanne muuttui täydellisesti 24.2.2022 

Helmikuun puolivälissä kukaan suomalainen ei olisi voinut kuvitella, että me Venäjän ymmärtäjät, kiltit suomaiset nyt huhtikuun alussa tuomitsemme ankarasti Venäjän toimet ja yhdessä EU-maiden kanssa karkotamme maastamme venäläisiä diplomaatteja.

Venäjän suurlähetystön edustalla oli mielenosoitus, jossa ihmiset makasivat kadulla muistutuksena siitä, miten ukrainalaisia siviilejä oli surmattu joukoittain Ukrainan kaduille.

MTV:ssä oli haastateltavana europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihr.), joka on uskaltanut sanoa suoria sanoja Venäjästä jo ennen 24,2,2022. Hän onkin Kremlin mustalla listalla. Nyt tuolla listalla on varmaan vähintään joka toinen suomalainen. Niin on maailma muuttunut puolessatoista kuukaudessa. Ja tuon muutoksen selkeäsanaiseksi toimeenpanijaksi ilmaantui Ylen Ykkösaamussa Suomen pääministeri Sanna Marin.

 

ASIASANAT: Ukraina, Venäjä, Zelenskyi

+3
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu