Miksi EU:lla ei ole Suomelle sopivaa käännytyslakimallia?

Miksi EU:lla ei ole Suomelle sopivaa käännytyslakimallia?

Käännytyslaista on tullut näiden päivien jännitysnäytelmä. Lain tarkoituksena on estää Venäjää käyttämästä Suomen rajalle lähetettäviä siirtolaisia painostuskeinona Ukrainan sodan aikana. Ongelmana on se, että tällainen laki on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen.

Professori Martin Scheinin on kirjoittanut Helsingin Sanomiin 26.6. kannanoton, jossa hän toteaa, että kansainvälisesti suojattuja ihmisoikeuksia ei saa loukata. Samalla kannalla on mm. sosialidemokraatti Erkki Tuomioja.

MTV:n SuomiAreenan haastattelussa presidentti Alexander Stubb asettui kuitenkin sille kannalle, että käännytyslaki on Suomen turvallisuuden kannalta välttämätön. Eduskunnassa lain kiireellisyyden hyväksyminen vaatii 5/6 enemmistön, joten hallituspuolueiden äänet eivät alkuunkaan ratkaise tilannetta.

Opposition on helppo kaataa laki. Mutta kannattaako heidän tehdä sitä? Se tarkoittaisi sitä, että Putin on saanut suomalaiset kiistelemään keskenään ja heikentämään rajaturvallisuuttaan.

Presidentti Tarja Halonen esitti Porin SuomiAreenassa myös merkittävän näkökannan. Hänen mielestään käännytyslaki heikentäisi Suomen mainetta ihmisoikeuksia kunnioittavana maana.

Ihmetyttää, ettei EU ole valmistanut minkäänlaista käännytyslakimallia, vaikka turvapaikanhakijat ovat merkittävä ongelma monessa maassa. Esimerkiksi Puolan rajoille on saapunut runsaasti Putinin ohjailemia siirtolaisia. Jos olisi EU-käytäntö, Suomen ei tarvitsisi sooloilla ja tuottaa itselleen mainehaittaa.

Myös YK:n olisi aiheellista uudistaa turvapaikkasääntöjään ajan tasalle. Nyt eletään aivan toista aikakautta kuin noita säädöksiä suunniteltaessa.

 

ASIASANAT: Käännytyslaki, Ukraina, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu