Miksi koronaa hienosti torjunut hallitus ei saanut vaaleissa kiitosta?

Miksi koronaa hienosti torjunut hallitus ei saanut vaaleissa kiitosta?

Kuntavaalien tuloksissa on ihmettelemistä. Miten äänestysprosentti saattoi olla niin surkea kuin 55,1 prosenttia? Se tarkoittaa sitä, että puolet kansasta jätti itselleen tärkeimmän vaikutusmahdollisuuden käyttämättä. Kokoomuksen ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kannattajat ovat tunnetusti varmoja äänestäjiä. Mutta miksi nykyisen keskustavasemmistolaisen hallituksen äänestäjät jäivät näin suurelta osin kotiin?

Vierastavatko jotkut  perinteiset duunarit meidän nuoria naisministereitämme niin paljon, että eivät kehtaa äänestää? Ei kai? Vai onko hallituksen politiikassa jotain, joka ei vähävaraisia miellytä? Ymmärrän kyllä, että vapaat taiteilijat tuntevat jääneensä tyhjän päälle ilman tukia. Ymmärrän myös ravintolaväen katkeruuden. Sanna Marinin hallituksen kovana kohtalona on ollut taistella koronapandemiaa vastaan. Sen ministerit ovat tehneet loistavasti verrattuna kaikkiin naapurimaihin. Tämä vaalitappioko siitä on palkka?

 

Auttaisiko äänestyspakko?

Kokoomuksen vaalivoiton takana on aivan selvästi myös segregaatio, asuinalueiden eriytyminen, joka kuulemma on Suomessa lievä. Mutta kyllä se on aivan selvä täälläkin. Riittää, kun toteaa, että Helsingin Munkkiniemessä äänesti 80 prosenttia ja monissa vähävaraisempien kaupunginosissa vain 30 prosenttia. Pelkästään tämä selittää vaalituloksen.

On myös kerrottu, että nuorimmat, vuosituhanten vaihteessa syntyneet ikäluokat alkavat yleisesti menettää luottamuksensa Suomen ja maailman tulevaisuuteen. Monet ajattelevat, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisista toimista luistaminen tarkoittaa nuorien ikäluokkien etujen unohtamista. Tässä tilanteessa ei kannata vaivautua vaaliuurnille, monet heistä ajattelevat.

Auttaisiko mm. Australiassa käytössä oleva äänestyspakko sakon uhalla? Sen avulla päästään yli 90 prosentin äänestyksiin. Tietenkin tuo järjestelmä tuottaa jonkin verran Aku Ankka -piirroksia äänestyslippuihin. Mutta useimmat tuollainen sakon uhka tuo tosi tarkoituksella vaaliuurnille. Sen sijaan en kannata diktatuurimaiden ”vaaleja”, joissa kuulemma äänestää yli 99 prosenttia sitä ”ainoaa oikeaa” puoluetta.

 

ASIASANAT: Koronapandemia. Kuntavaalit 2021, Äänestyspakko

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu