Missä on verotuksen reiluus ja oikeudenmukaisuus?

Missä on verotuksen reiluus ja oikeudenmukaisuus?

On taas verotustietojen julkistamispäivä, jota jotkut ovat nimittäneet kateuden päiväksi. Minä nimittäisin sitä reiluuden tai epäreiluuden päiväksi aina sen mukaan kenestä verovelvollisesta puhutaan.

Reiluja tapauksia ovat kolme eniten veroja maksanutta nuorehkoa kansalaista Supercellin Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen sekä myös kolmonen Heikki Herlin, joka on perinyt isältään Niklas Herliniltä suuren omaisuuden viemättä sitä veroparatiiseihin. Kaikki he ovat maksaneet melkein yhtä korkean veroprosentin kuin meikäläinen keskituloisista vähävaraisiin vajoava eläkeläinen.

On kyllä omituista, että tässä meidän ”hyvinvointidemokratiassamme” joutuu kiittelemään miljonäärejä, jotka suostuvat maksamaan melkein yhtä suuria veroprosentteja kuin keskituloiset kansalaiset. Monella keskituloisella veroprosentti on yli 40. Eihän se ole reilua.

Epäreiluja lurjustelijoita ovat monet ökyrikkaat keplottelijat, jotka ovat siirtäneet rahansa veroparatiiseihin ja kaikenmoisiin vakuutuskuoriin. He eivät kehtaa kertoa veroprosenttejaan ja haluavat pitää verotietonsa salassa julkisuudelta. Se ei ole reilua.

Miksi sitten rikkaat eivät halua verotietojaan julkisuuteen? Eräillä syynä on kateus. Rikkaat kadehtivat vielä rikkaampia eli ökyilijöitä. Ihminen ei useinkaan tyydy mihinkään. Aina on joku, jolla on vielä enemmän ja paremmin.

Monia rikkaita sen sijaan varmaan hävettää julkistaa tietoja, joista käy ilmi, miten he ovat käyttäneet hyväkseen kaikkia mahdollisia ja osin mahdottomiakin keinoja verovälttelyyn, kaiken maailman vakuutuskuoriin ja veroparatiisisijoituksiin. He ymmärtävät, mitä siitä ajattelevat tavalliset kansalaiset, joilla ei ole mahdollisuuksia moiseen keinotteluun, ei edes lievästi verotettuihin pääomatuloihin.

Useimmiten keskituloiset maksavat korkeimpia veroprosentteja. Eihän se ole reilua. Kaikkein pienituloisimmilla on muka veroprosenttina nolla. Mutta käytännössä he kantavat koko palkkansa ja tukensa ruokakauppaan – ja maksavat sitä kautta paljon yli 20 prosentin arvonlisäveron.

Miksi veroprogressio loppuu keskituloisiin?

Tämän tulo- ja verojulkistuksen varsinaisia sankareita ovat peliyhtiö Supercellin johtajat, jotka ovat vuodesta vuoteen maksaneet tuloveroa sellaisena kuin pitää. Heitä voi kutsua vanhalla Raamatun kielellä vanhurskaiksi eli uuden käännöksen mukaisesti oikeamielisiksi eli yksinkertaisesti reiluiksi. Heidän kaltaisiaan monet ökyrikkaat verosuunnittelijat häpeävät ja pelkäävät ja haluavat pitää piilossa veroprosenttinsa.

Verotietojen julkistamispäivä ei ole kateuspäivä vaan oikeanmukaisen tulonjaon päivä, reiluuden päivä. Kunnon kansalaiset jopa rakastavat veroja. Vain verojen avulla voidaan tuottaa reiluutta ja oikeudenmukaisuutta, pitää huolta meidän heikommista veljistämme ja sisaristamme tässä julmassa maailmassa. Tämä on jotenkin ymmärretty vain muutamassa Pohjoismaassa, osittain jopa Suomessa.

ASIASANAT: Tulot, Verotus

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu