Miten loistava on €uroopan tulevaisuus? Vai onko tulevaisuutta?

Miten loistava on €uroopan tulevaisuus? Vai onko tulevaisuutta?

Paljon monenlaista ja hyvin erilaista kuulee talouden asiantuntijoilta, kun tiedustelee Euroopan unionin talouspolitiikasta ja tulevaisuudesta. EU:n kehitys lähti liikkeelle Saksan ja Ranskan suhteista, jotka oli tarkoitus vihdoin saada rauhan kannalle. On muistettava, että sekä ensimmäinen että toinen maailmansota olivat paljolta Saksan ja Ranskan sotia, jotka lopulta ratkaisi Yhdysvaltain väliintulo.

EU on siis ennen kaikkea demokratian ja rauhan projekti. Sittemmin talous on tullut vahvasti mukaan. Suomelle EU on ennen kaikkea osoitus siitä, että Suomi on osa länttä. Mutta miten EU toimii talousunionina?

Ylen Radio Yhden Brysselin kone -ohjelmassa Maija Elonheimo haastatteli Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston työelämäprofessoria ja pitkäaikaista budjettipäällikköä Martti Hetemäkeä. Aiheena oli EU:n talouspolitiikka. Nyt koronapandemian aikana Euroopan keskuspankki on harjoittanut löysää rahapolitiikkaa, joka ei tietenkään tunnu sopivalta Suomen tiukanlaisia budjetteja rakennelleelle kamreerille. EU on valtioliitto eikä mikään liittovaltio. Siksi jokaisen maan olisi pidettävä huolta omasta velkaantumisestaan. Hetemäki korosti, että edes Australian, Kanadan ja Yhdysvaltain osavaltiot eivät vastaa kuin omista veloistaan. Niissäkin siis todellakin noudatetaan no bail out -sääntöä.

Yle Puheen Pörssipäivä-ohjelmassa Mikko Jylhän haastateltavana oli Lontoon rahamaailmassa vuosia toiminut investointipankkiiri Sami Miettinen, joka näkee EU:n luhistuvana rakennelmana. EU:n elefantti olohuoneessa on Italia valtavine velkoineen. Romahdus tulee ennen pitkää. Hänen mielestään Ruotsi on paremmassa asemassa kuin Suomi, koska heillä on kruununsa jäljellä.

Monet talousasiantuntijat näkevät sen sijaan EU:n hienona ja lupaavana unionina, joka voi saavuttaa ennen pitkää johtavan aseman maailman taloudellisessa ja myös poliittisessa kehityksessä. Kun päivittäin kuulee asiantuntijoilta näin erilaisia näkemyksiä, ei voi todeta muuta kuin, että taloustiede on paljon enemmän psykologiaa kuin matematiikkaa.

 

ASIASANAT: EU, No bail out, Velkaantuminen

+9
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu