Miten saisimme koko maailman ymmärtämään Ukrainan hätää?

Miten saisimme koko maailman ymmärtämään Ukrainan hätää?

Vladimir Putin, Kiinan Xi ja koko joukko kolmannen maailman johtajia on pitänyt kokousta Uzbekistanissa. Tällainen kokous on elävä todiste siitä, että Ukrainaan hyökännyt Putin on persona non grata ja hylkiö vain ns. läntisessä maailmassa. Aasian  johtajien keskuudessa hän istuu niin kuin mitään merkillistä ei olisi tapahtunut.

Kiina on antanut hiljaista tukea Putinin roistomaisille sotatoimille. Tosin Kiina ei halua tukea Putinia kovin näkyvästi, jotta ei joutuisi lännen pakotetoimien piiriin. Siitä seuraisi taloudellisia tappioita, jotka ovat Kiinalle hyvin epätoivottavia. Sitä paitsi Kiina ei voi olla näkemättä epämiellyttäviä yhtäläisyyksiä Ukrainan ja Taiwanin välillä. Kummassakin Yhdysvallat uhkaa aasialaista yksinvaltaa.

Siellä aasialaisissa pöydissä Ukrainan tapahtumista puhutaan seurauksena Yhdysvaltain ja Naton tunkeutumiselle Venäjän etupiiriin. Läntinen maailma ja Aasian mahtimaat elävät  omissa kuplissaan – vähän niin kuin Yhdysvaltain Bidenin demokraatit ja  Trumpin republikaanit. Eräänlaisia kuplia ovat myös vaikkapa Ruotsin puolueiden vasemmisto- ja oikeistoblokki.

Eniten olisi kuitenkin oltava huolissaan globaaleista kuplista. On todella surullista, jos kaukaa Aasiasta katsottuna Ukrainan murhenäytelmässä ei nähdä mitään kammottavaa ja kuvottavaa.

 

P.S.

Helsingin Sanomista luen su 18.9. ilahduttavan ja rohkaisevan uutisen: Intian pääministeri Modi tuomitsi sodan tavatessaan Putinin.  Samarkandin huippukokouksessa Uzbekistanissa perjantai-iltana  Intian pääministeri Narendra Modi tuomitsi hyökkäyksen Ukrainaan televisioidussa keskustelussa Putinin kanssa.

”Nykyinen aikakausi ei ole sodan aikakausi, ja olen tämän teille jo puhelimessa sanonut”, Modi muotoili moitteensa. Putin vastasi Modille suorassa lähetyksessä sovittelevaan sävyyn: ”Tunnen huolenne. Teemme kaikkemme lopettaaksemme tämän niin pian kuin mahdollista.” Hän sanoi sodan päämääränä olevan vain Donbasin alueen maakuntien valloittaminen.

Suurkiitos, Intialle, jota tosiaan on nimitetty maailman suurimmaksi demokratiaksi. Ehdin jo eräässä kommentissani kauhistella sitä, että Intian pääministeri kätteli Samarkandissa lämpimästi Putinia. Silloin en vielä tiennyt, miten hän tulisi televisioidussa keskustelussa tuomitsemaan Putinin sotatoimet Ukrainassa.

 

ASIASANAT: Kiina, Ukraina, Venäjä

+6
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu