Nato-asia ei edennyt Kultarannassa kuin Strömsössä

Nato-asia ei edennyt Kultarannassa kuin Strömsössä

Presidentti Sauli Niinistö vastaili radiossa kansalaisten lähettämiin kysymyksiin. Jotkut kysyivät Saulin ja Jennin kesänvietosta. Mutta oli siellä kovia ulkopoliittisia tiedustelujakin runsaasti.

Presidentti tuntui hieman nuhaiselta ja väsyneeltä. Voi myös kuvitella, että Kultaranta-keskustelujen tapaaminen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa oli jonkinmoinen pettymys. Hän ei nimittäin voinut luvata Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisestä mitään varmaa niin kuin oli luultavasti toivottu. Päinvastoin Stoltenberg puhui ystävälliseen sävyyn Turkista, joka on jarruttanut Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen käsittelyä.

Eihän Stoltenberg voinut Naton pääsihteerinä ryhtyä moittimaan tai pakottamaan Turkkia, joka on puolutusliitolle tärkeä jäsen. Mutta pettymys se oli joka tapauksessa Suomelle ja Ruotsille. Stoltenberg matkusti seuraavaksi Tukholmaan.

Niinistöltä kysyttiin myös, onko Suomella suunnitelma B, jos Naton ovi ei avaudu. Se on kylmäävä kysymys. Eihän siihen saatu selkeää vastausta. Todettiin kyllä, että Suomella on lämmin yhteistyö Pohjoismaiden kanssa ja vakuudet Yhdysvaltain ja Britannian suunnalta. Niin, ja onhan EU:llakin jonkinlaiset turvatakuut.

Presidentti Niinistö ei ymmärrä niitä, jotka arvostelevat Ranskan ja Saksan johtajia, koska he yrittävät säilyttää jonkinlaisen puheyhteyden Kremlin yksinvaltiaaseen Vladimir Putiniin. Niinistöllä on ollut sama linja. Hän on ottanut puheluja Kremliin. Se onkin järkevää, sillä eihän mahdollisesta rauhasta voida neuvotella, ellei ole kenelle puhua.

Niinistö puhui myös Ukrainan sodan eskaloitumisen vaaroista. Eskaloitumista voi tapahtua vertikaalisesti tai horisontaalisesti. Yhä voimakkaampia taisteluaseita voidaan  ottaa käyttöön. Ja taistelut voivat levittäytyä yhä uusille alueille. Nuo ovat vaarallisia kehityskulkuja, joita pitää estää kaikin voimin.

Niinistö oli myös huolestunut sodan vaikutuksista maailmantalouteen, kun hinnat nousevat ja ruokapula pahenee. Se pudottaa ”hyvinvointivaltio” Suomenkin väkeä ruokakaupoista leipäjonoihin.

 

ASIASANAT: Kultaranta-keskustelut, Nato, Ukraina

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu