Nato-optio on Suomen läntinen Yya-sopimus

Nato-optio on Suomen läntinen Yya-sopimus

Monia kauhistuttaa ajatus, että suurvallat ryhtyisivät taas kerrna jakamaan Eurooppa etupiireihinsä. Putin on vaatinut, että Pohjois-Atlatin puolustusliitto Nato ei saisi enää levittäytyä lähemmäksi Venäjää. Suomen kannalta se merkitsisi uutta Yya-sopimusta, joka pakottaisi Suomen kaikissa tilanteissa Venäjän ”kaveriksi”.

Nykyinen Venäjän ja lännen kiista koskee Ukrainaa, jolle on hieman varomattomasti tarjottu Nato-jäsenyyttä, ei kuitenkaan nyt vaan joskus tulevaisuudessa. Se oli harkitsematonta ja loi Kiovassa hieman turhaa optimismia ja uhmamieltä Venäjää kohtaan. Samalla Venäjän ja Ukrainan suhteet jännittyivät lisää. Lännessä ei aina ymmärretä, miten läheiset maat Venäjä ja Ukraina ovat kielen, kulttuurin ja historian pohjalta.

Sitä paitsi Venäjää johtaa entinen KGB:n turvallisuuspalvelun mies, joka toimi mm. Itä-Saksassa. Hän on kertonut pitävänsä Neuvostoliiton ja Varsovan liiton romahtamista ”aikamme suurimpana geopoliittisena onnettomuutena”.

Putinin vaatimus Naton suhteen koskee epämiellyttävästi myös Suomea. Se veisi pohjan presidentti Sauli Niinistön Nato-optio-linjalta. Jos itä ja länsi solmisivat etupiirisopimuksen, se sulkisi Suomelta Naton oven ja loisi suurin piirtein saman tilanteen kuin Yya-sopimuskaudella 1948-1992. Sitä ei Sauli Niinistö voisi enää muuttaa, vaikka soittaisi joka toinen päivä Putinille ja Bidenille.

Venäjälle sopisi myös Etyk-juhlakokous vuonna 2025. Putin ja Venäjä pitäisivät sitä vain rajojen muuttumattomuuden varmennuksena niin kuin Brezhnev vuonna 1975. Tuskin meillä toista kertaa kävisi sellainen luojan lykky, että Venäjä saisi samanlaisen hyväntahtoisen ja humaanin johtajan kuin Gorbatshov, joka antoi Etykin sananvapausperiaatteiden murentaa Varsovan liiton.

 

Gorbatshov antoi kaiken lisäksi tuon tapahtua ryhtymättä käyttämään Neuvostoliiton huikeita asevoimia, erityisesti ydinaseita. Melkein kuka tahansa toinen yksinvaltias olisi varmaan turvautunut tuossa tilanteessa järeimpiin mahdollisiin menetelmiin.

 

ASIASANAT: Nato, Venäjä, Yya

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu