Nato yhdistää vihdoin Pohjolan mainiot demokratiat

Nato yhdistää vihdoin Pohjolan mainiot demokratiat

# Turkin parlamentti on vihdoin hyväksynyt Ruotsin Nato-jäsenyyden. Se tarvitsee vielä itsevaltias Erdoganin allekirjoituksen. Ja tarvittaisiin myös EU:n änkyrän Unkarin Orbánin myötämieli. Ruotsin ulkoministeriä on kuulemma kutsuskeltu Budapestiin.

Ruotsin Nato-jäsenyys on äärimmäisen tärkeä myös Suomelle. Ruotsi on kaiken aikaa ymmärtänyt, etteivät he voineet mennä Natoon, ellei Suomikin menisi.  Suomi olisi silloin jäänyt Naton suojamuurin väärälle puolelle. Ja nyt sitten Suomi houkutteli Ruotsin mukaan. Onneksi Turkki ja Unkari näyttävät vihdoin lopettavan sabotointinsa.

 

# Natosta tulee nyt sitten Pohjoismaita yhdistävä tärkeä lenkki. Sitä ei ollut EU, koska Norja haluaa pysytellä ulkopuolella. Sitä ei ollut myöskään yhteinen raha, koska Ruotsi haluaa pitää kruununsa ja Tanska oman rahapolitiikkansa.

Olisi toivottavaa, että Pohjoismaat muodostaisivat Naton sisällä oman ryhmänsä. Nehän ovat tämän matoisen maailman harvoja jonkinlaisia demokratioita, joissa talouspolitiikka ei myöskään ole primitiivikapitalismia vaan kansalaisyhteiskunnat pitävät huolen myös köyhistä ja vähäväkisistä.

Tuollaisessa tilanteessa Suomen uusi presidentti ottaa maan hoitaakseen. On suuri paradoksi, että vasta sotilasliitto tuottaa rauhaa ja yhteisymmärrystä.

 

ASIASANAT: Demokratia, Nato, Pohjoismaat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu