Niinistön ”lohdutuspuhelu” Putinille oli hienoa diplomatiaa

Niinistön ”lohdutuspuhelu” Putinille oli hienoa diplomatiaa

Presidentti Sauli Niinistö tilasi puhelun ja soitti Moskovaan Vladimir Putinille. Miksi ihmeessä Niinistö halusi ottaa yhteyttä mieheen, joka on Ukrainan sotaretken vuoksi joutunut koko maailman hyljeksimäksi sylkykupiksi?

Juuri sen takia Suomen presidentti soitti Putinille, että se oli erinomaista diplomatiaa Suomen hyväksi.

Tuo puhelu antoi nimittäin Kremlin valtiaalle pienen pienen lohdutuksen muistuttamalla hänelle, että kaikki eivät ole sentään häntä hylänneet, kun ”pienen, kiltin Suomen” presidentti viitsii soittaa hänelle. Viis siitä, että Niinistö moitti häntä ja pyysi katsomaan peiliin, jotta hän ymmärtäisi, miksi Suomi on päättänyt liittyä vihamieliseen sotilasliittoon Natoon.

Niinistön soitto Kremliin oli taitavaa diplomatiaa. Se ilmeisesti säästää Suomea pahimmilta vastatoimilta Nato-ratkaisun seurauksena. Tuo soitto oli kuin terapiapuhelu pahoissa tunnonvaivoissa oirehtivalle potilaalle.

Putin varmaankin huomaa erehtyneensä pahoin aloitettuaan hyökkäyksen Ukrainaan. Siitä piti tulla juhlamarssi Kiovaan vaihtamaan ”natsihallitus”. Mutta siitä tuli asemasota, joka paljastaa Venäjän armeijan vakavat puutteet.

Kaiken lisäksi Venäjä on pantu kauppasaartoon ja Putinin ja hänen lähipiirinsä rahat jumiin.

Ja näinä päivinä Tampereella pelataan jääkiekon MM-turnausta, johon Venäjä, lätkän mahtimaa, ei saa osallistua. Karmeinta on, että Ukraina voitti Putinin sodan ansiosta Euroviisut. Siitäkin Putin sai tunnonvaivoja.

Suomen presidentin lohdutuspuhelu oli tuossa tilanteessa täsmälleen oikea toimenpide, aivan erinomaista diplomatiaa.

 

ASIASANAT: Sauli Niinistö, Venäjä, Vladimir Putin

+8
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu