Niinistön ”lohdutuspuhelu” Putinille oli hienoa diplomatiaa

Niinistön ”lohdutuspuhelu” Putinille oli hienoa diplomatiaa
Presidentti Sauli Niinistö tilasi puhelun ja soitti Moskovaan Vladimir Putinille. Miksi ihmeessä Niinistö halusi ottaa yhteyttä mieheen, joka on Ukrainan sotaretken vuoksi joutunut koko maailman hyljeksimäksi sylkykupiksi?
Juuri sen takia Suomen presidentti soitti Putinille, että se oli erinomaista diplomatiaa Suomen hyväksi.
Tuo puhelu antoi nimittäin Kremlin valtiaalle pienen pienen lohdutuksen muistuttamalla hänelle, että kaikki eivät ole sentään häntä hylänneet, kun ”pienen, kiltin Suomen” presidentti viitsii soittaa hänelle. Viis siitä, että Niinistö moitti häntä ja pyysi katsomaan peiliin, jotta hän ymmärtäisi, miksi Suomi on päättänyt liittyä vihamieliseen sotilasliittoon Natoon.
Niinistön soitto Kremliin oli taitavaa diplomatiaa. Se ilmeisesti säästää Suomea pahimmilta vastatoimilta Nato-ratkaisun seurauksena. Tuo soitto oli kuin terapiapuhelu pahoissa tunnonvaivoissa oirehtivalle potilaalle.
Putin varmaankin huomaa erehtyneensä pahoin aloitettuaan hyökkäyksen Ukrainaan. Siitä piti tulla juhlamarssi Kiovaan vaihtamaan ”natsihallitus”. Mutta siitä tuli asemasota, joka paljastaa Venäjän armeijan vakavat puutteet.
Kaiken lisäksi Venäjä on pantu kauppasaartoon ja Putinin ja hänen lähipiirinsä rahat jumiin.
Ja näinä päivinä Tampereella pelataan jääkiekon MM-turnausta, johon Venäjä, lätkän mahtimaa, ei saa osallistua. Karmeinta on, että Ukraina voitti Putinin sodan ansiosta Euroviisut. Siitäkin Putin sai tunnonvaivoja.
Suomen presidentin lohdutuspuhelu oli tuossa tilanteessa täsmälleen oikea toimenpide, aivan erinomaista diplomatiaa.
ASIASANAT: Sauli Niinistö, Venäjä, Vladimir Putin
Samaan aikaan erään keskeisen Nato-maan, Turkin, presidentti Erdogan haukkui Suomen ja Ruotsin maan rakoon terroristien suojelijoina. Suomi on ollut Ruotsin ohella tuomitsemassa Turkkia erinäisissä käänteissä. Kurdien PKK nauttii suojelusta Ruotsissa.
Suomen lehdissä oli uutinen, että USA saa keskustella Suomen ja Ruotsin Natoon hakemisesta Turkin kanssa. Ei ruveta mielistelemään. Antaa jenkkien potkia Turkkia. Siihen suuntaan ei pahemmin diplomatiaa harjoiteta. Jos joku Turkissa lukee, että täällä heitä pidetään pelkkinä basaarikauppiaina, niin voisi olla hieman syytä niistää suomalaisia räkänokkia.
Suomen Nato jäsenyys merkitsee Turkille sitä kautta, että 5. artikla velvoittaa sitä USAn ja ehkä Ranskan ja Brittien rinnalla eniten. Eli ei Turkki mitään lämpimiksiin neuvottele ja esitä käärmeenlumoojaa.
Äskettäin Turkki heitti Khashoggin murhatutkimuksen Saudi-Arabian, joka siis on itse epäiltynä Turok ssa tapahtuneessa murhakeississä. Eli yksi painostuskeino saudeja vastaan jää USA:lta sivuun. Yhdysvallat on painostanut Erdogania, ettei tämä osta venäläistä ohjuspuolustusjärjestelmää – turhaan.
Itse en nähnyt Putin-puhelua lohduttelupuheluna. Niinistön kausi on kääntymässä lopuilleen. Melkein siinä päättyi yksi ajanjakso. Loppui Suomen ja Venäjän kahdenkeskiset suhteet. Olemme siirtyneet kategoriaan vihamieliset maat. Putin taisi todeta Suomen tekevän virheen hakemalla Natoon. Viimeiset sanat?
Tuskin Suomi tulee olemaan jatkossa kiinnostava maa Venäjälle ellei sitten kriisipesäkkeenä.
Suomi jatkoi vanhaa linjaa ja piti yhteyttä Venäjän johtajaan. Saattaa olla, että Niinistön seuraajan puheluihin ei Moskovassa edes s vastata. Ei ole oikein pohjaa suhteiden kehittämiselle. Ei nämä Venäjän vastaiset kauppapakotteet poistu.
Venäjä on iso maa ja suhteet muualle vievät aikaa. Suomessa ei ole positiivisia näkymiä. Venäläisiä liikemiehiä on Suomessa laitettu maksukyvyttömiksi ja sitten takavarikoitu omaisuus. Tulevatko he takaisin tai meneekö suomalaiset uudelleen Venäjälle?
Jossain oli, että kaasun ruplakaupan ohella iso tekijä Euron heikkenemisessä on siinä, ettei venäläiset tuo rahaa länsimaisiin pankkeihin. Tiukat seulat talletuksissa ja se, että ei ole luottoa talletusten turvasta. Venäjältä ei kai enää saa kantaa miljoonia pimeätä rahaa käteisenä. Toisaalta tilanteesta hyötyvät Turkki ja esimerkiksi Arabiemiraatit ja muut vastaavat maat, joille kelpaa venäläinen raha pankkeihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kun olisi hirveä kiire tuon roistovaltion kanssa suhteita alkaa lämmittelemään, pakotteet jatkuu kauan, Putinin jälkeen meno tuskin paranee.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti Turkkikaan ei nauti hyvää mainetta. Se ei saa enää ostaa vehnää Ukrainasta ja onnistui saamaan viljaa Intiasta. Niinistö soitteli kuukausi sitten. Sen jälkeen tuli Intialta päätös, että viljaa ei saa ensi kuun alusta viedä ulkomaille. Varmaan Turkki oli ajatellut, että sota loppuu ja Ukrainan viljaa olisi saatavilla. Nyt sitten Turkki voi joutua neuvottelemaan Venäjän kanssa. Turkki ei tarvitse Suomea turvakseen. Venäjän viljan ja energian turvin maa voi ylipäätään pysyä kasassa.
Alkaa nimittäin kohta sellainen kuohunta viljaa Ukrainasta ennen ostaneissa maissa. Intia odottaa huonompaa satoa ja yrittää kaikissa oloissa turvata omalle kansalleen viljaa. Moni muukin maa kerää varastoja. Venäjä on ainoa iso viljan tuottaja. Jos sota jatkuu, voi Turkin hallinto kupsahtaa.
Ei ihan helppoa ole antaa ilmaiseksi Nato jäsenyyttä Ruotsille ja Suomelle. Toki Turkki voi joutua puntariin, jos Venäjä suostuu myymään viljaansa Turkille (alennuksella) hintana uusien Nato jäsenten torppaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ihan kun olisi hirveä kiire tuon roistovaltion kanssa suhteita alkaa lämmittelemään, pakotteet jatkuu kauan, Putinin jälkeen meno tuskin paranee.”
Hyvä on yrittää pysyä naapurin tilanteesta selvillä. On tärkeää tietää, mitä Kremlin vallanpitäjä tuumailee.
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaalla ollaan kuin ”herran kukkarossa” sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Kansainvälinen turismi lisääntyy entisestään ja se tietää tuloja/verotuloja Ahvenanmaan asukkaille.
Kommentoijan pitäisi olla iloinen tästä kehityksestä siellä Vårdössä eikä asettua ”vastakarvaan.”
Ahvenanmaan ”jalokivi” nelimastoparkki Pommern saa lisää ihailijoita.
http://www.kolumbus.fi/jamikko/Purjelaivat_Pommern.htm
Presidentti Niinistö teki juuri oikein ottaessaan yhteyttä Putiniin. Häntä ei näin ollen voi syyttää selän takana toimijaksi. Jalkapallotermiä lainaten: ”Reilu peli – reilu meininki.”
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ahvenanmaalla ollaan kuin ”herran kukkarossa” sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Kansainvälinen turismi lisääntyy entisestään ja se tietää tuloja/verotuloja Ahvenanmaan asukkaille.”
Ahvenanmaan asema ei tosiaankaan heikkene Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä. Mutta Ahvenanmaan onni ei ole keneltäkään pois.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Itse en nähnyt Putin-puhelua lohduttelupuheluna. Niinistön kausi on kääntymässä lopuilleen. Melkein siinä päättyi yksi ajanjakso. Loppui Suomen ja Venäjän kahdenkeskiset suhteet. Olemme siirtyneet kategoriaan vihamieliset maat. Putin taisi todeta Suomen tekevän virheen hakemalla Natoon. Viimeiset sanat?”
Jos koko läntinen maailma on pannut Putinin eristyksiin, kuvittelisin, että ”entisen hyvän kaverin Niinistön” puhelu oli Putinille valonpilkahdus. Kenties hän jopa kuvitteli, että Niinistö kertoisi vetävänsä Nato-jäsenyyssuunnitelmansa takaisin? Nyt Putin sanoi, että Suomi teki virheen. Olisi mielenkiintoista tietää, vieläkö Niinistö soittaa Putinille – ja ottaako Putin vastaan sellaisia puheluja. Sen me näemme. Vastausta ei tiedä vielä kukaan, ei edes Niinistö tai Putin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö on toiminut jonkinlaisena välittäjänä. Venäjä on nähnyt Suomen presidentissä ehkä jonkinlaista Kekkosta ja Helsinki oli ETYKin näyttämö.
Saattoipa ottaa puhelun vastaan kuullakseen mitä Niinistöllä oli asiaa. Niinistö puolestaan ehti haukkua Venäjän syypääksi Suomen Nato halukkuuteen. Tuo ehkä sivukommentti paisui kv-mediassa aika isoksi. Kv-media haki draamaa.
Putinilla on edelleen hyvät välit Indonesian ja Intian sekä monien muiden isojen maiden johtajien kanssa. Kiinan johdon kanssa myös.
Suomessa on totuttu siihen, että Neuvostoliiton johtajat veljeilivät Suomen presidenttien.kanssa. Voi olla, ettei Suomen seuraava presidentti ole sen kummempi Venäjällä kuin Baltian maiden johtajatkaan.
Varmaankin Niinistön jälkeen tulee aika iso nuorennus. Vaikea uskoa, että tilalle tulee joku suhteita parantava. Paavo Arhinmäki kävi katsomassa Venäjällä yleisurheilua sateenkaarilipulla varustautuneena. Tuskinpa moiseen yksipuoliseen kulttuurivaihtoon kannattaa satsata jatkossa.
Ilmoita asiaton viesti
> ” Niinistö on toiminut jonkinlaisena välittäjänä. Venäjä on nähnyt Suomen presidentissä ehkä jonkinlaista Kekkosta ja Helsinki oli ETYKin näyttämö.”
Niinistö saattaa jatkaa rooliaan idän ja lännen suhteiden välittäjänä senkin jälkeen, kun Suomi on Nato-maa. Venäjä taas todellakin haluaisi paluuta vuoden 1975 Etyk-tilanteeseen. Silloinhan jollain tavalla yritettiin sementoida toisen maailmansodan jälkeinen tilanne Varsovan liittoineen. Tuon rakennelman murensi kuitenkin Etykin ”kolmas kori”, joka vaati sananvapautta. Jos Putin olisi istunut tuolloin Gorbatshovin pallilla, Neuvostoliitto ei varmaankaan olisi romahtanut…
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen vahvasti, että diplomaattinen pelikuvio on seuraava:
a) Suomi tekee selväksi, että Venäjän epämiellyttävä käytös hakuaikana johtaa vastareaktioon, ulkopuolisten maiden tukikohtien pyytämiseen Suomeen
b) Putin ja seuraavakin silovikki laskevat sen varaan, että pölyn laskeuduttua muutamien vuosien päästä tarvitaan edelleen ystävällismielisiä rahanpesupaikkoja ja turvasatamia
c) Lopputuloksena seuraa ”sotilasteknisiä toimia” eli seremoniallisia aseiden siirtoja, ehkäpä pommikoneiden partiolentoja ym.
Suuri riski Suomelle on nyt, että Venäjän voimakkaat vastatoimet esitetään automaationa. Jos niitä ei tulekaan, menee monelta kommentaattorilta uskottavuus. Meillä ei ole siihen varaa, sillä tulevien vuosien aikana meitä voi kohdata oikeita uhkia. Mitä silloin varoitetaan jos sutta on huudettu jo vuosia?
Nato-hakuaika on varoittava esimerkki. Venäjän vaikutusyrityksiä ei tullutkaan vaikka niitä povattiin. Uhkakuviin pitää liittä konditionaali. Niihin pitää varautua, mutta ne eivät ole selviö.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen on kuitenkin pidettävä suhteita eri tavalla Venäjään tulevaisuudessa kuin monen muun Natoon kuuluvan maan. Rajaa on saman verran kuin muilla yhteensä. Mikään kiire toki ei ole suhteita vaalia ennen kuin muutosta tapahtuu.
”Maantieteelle me emme voi mitään. Ettekä te voi sille mitään.” Näin kerrotaan Josif Stalinin sanoneen Juho Kusti Paasikivelle ennen talvisodan syttymistä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Suomen on kuitenkin pidettävä suhteita eri tavalla Venäjään tulevaisuudessa kuin monen muun Natoon kuuluvan maan. Rajaa on saman verran kuin muilla yhteensä. Mikään kiire toki ei ole suhteita vaalia ennen kuin muutosta tapahtuu.”
Suomen on tosiaan vaalittava Venäjä-suhteitaan myös Naton jäsenenä. Niitä on kyllä hieman helpompi vaalia, kun on tukea tiedossa pahan päivän varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjältä on poliittisilta toimijoilta tullut Suomea koskevia eri tavoin painottuneita viestejä. Saattaa olla, että Niinistön ja Putinin yhteydenpidon seurauksena viestintä yhtenäistyy. Se on myös toivottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Venäjältä on poliittisilta toimijoilta tullut Suomea koskevia eri tavoin painottuneita viestejä. Saattaa olla, että Niinistön ja Putinin yhteydenpidon seurauksena viestintä yhtenäistyy. Se on myös toivottavaa.”
Venäjän kanssa on sikäli helppo toimia, että siellä on vastassa vain yksi painava näkökanta. Kun ei ole demokratiaa, ei ole kuin yksi ”oikea” linja.
Ilmoita asiaton viesti