Olisiko meidän viisasta olla Trumpia kohtaan kiltisti ”suomettuneita”?

Olisiko meidän viisasta olla Trumpia kohtaan kiltisti ”suomettuneita”?

# Suomen presidentinvaalit eivät oikeastaan huolestuta kovin paljon, sillä kaikki ehdokkaat ovat meille niin tärkeästä ulko- ja puolustuspolitikasta harvinaisen yksimielisiä. Kaikki he ovat myös suhteellisen sivistyneitä ihmisiä.

Enemmän tässä huolestuttavat nuo tulevat Yhdysvaltain presidentinvaalit. Republikaanien esivaaleissa Iowassa Donald Trump otti vastaehdokkaistaan murskavoiton. Trumpin suusta kuultiin taas: Yhdysvallat ykköseksi ja tehkäämme Amerikka taas suureksi.

Eihän noissa periaatteissa sinänsä ole mitään pahaa, mutta meitä eurooppalaisia huolestuttaa, jos ne tarkoittavat eristäytymistä pois Euroopasta, juuri tällä hetkellä nimenomaan Ukrainasta.

Eurooppa olisi taloudellisesti, kulttuurisesti ja demokratialtaan vahva, jos se olisi yhtenäinen. Mutta se on valitettavasti jakautunut kymmeniksi pieniksi kansallisvaltioiksi, joilla on keskenään loputtomasti erilaisia nahinoita ja kiistoja. Eihän sellaisesta palapelistä saa millään yhtenäistä toimijaa.

 

# Euroopan maat olivat keskenään niin eripuraisia, että kaksi maailmansotaa alkoi oikeastaan Saksan ja Ranskan kiistoista. Ja kummallakin kerralla Yhdysvaltoja tarvittiin ratkaisemaan nuo karmeat riidat.

Mitä, jos Euroopan kahinat taas yltyvät ja Yhdysvaltain presidenttinä istuu Trump, joka ei halua tulla avuksi jo siitä syystä, että häntä on arvosteltu niin kovin sanoin Euroopan maissa? Sitä paitsi Euroopassa on jo paha sotatilanne Ukrainassa, jonka ratkaisuun Yhdysvallat on demokraattipresidentti Joe Bidenin kaudella jo antanut apua enemmän kuin yksikään Euroopan maa.

 

# Suomikin on liittynyt Natoon, jonka voima perustuu paljolta Yhdysvaltain mukana oloon. Suomi on lisäksi solminut erillisen puolustussopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Tässä uudessa tilanteessa meillä ei enää kritisoida Yhdysvaltain primitiivikapitalismia ja kansalaisyhteiskunnan puutteita yhtä ankarasti kuin joskus ennen.

Eihän ruokkivaa kättä ole viisasta purra. Mutta miten varmistaa, että se käsi ruokkii edelleen? Olisiko meidän varmuuden vuoksi oltava kiltimpiä ja ”suomettuneempia” Donald Trumpia kohtaan? Sehän olisi vain tai paremminkin nimenmaan viisasta eloonjäämisdiplomatiaa.

 

ASIASANAT: Nato, Trump, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu