Onko Biden uusi Woodrow Wilson ja Franklin D. Roosevelt?

Onko Biden uusi Woodrow Wilson ja Franklin D. Roosevelt?

# Suomen yöaikaan Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat kävivät puolitoistatuntisen paneeliväittelyn. Tuo kiistelykamppailu oli paljon sivistyneempi kuin se ensimmäinen, joka kääntyi Donald Trumpin röyhkeyden vuoksi suoranaiseksi loanheittelyksi.

Piti tietysti kuunnella koko keskustelu, joka esitettiin Yle-televisiossa. Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat Suomen ja koko maailman kannalta niin tärkeät, koska tuo maa on maapallon ykkössuurvalta. Ja maan presidentti on samalla pääministeri, joka voi halutessaan kaapata neljäksi vuodeksi haltuunsa melkein diktaattorin valtuudet, niin kuin olemme Donald Trumpin kaudella havainneet.

Ensimmäisen väittelyn pilasi ehdokkaiden puhuminen toistensa päälle, jolloin varsinaista mielipiteiden vaihtoa ei päässyt syntymään.  Nyt oli päälle puhuminen estetty sulkemalla mikrofonit. Hyvä niin. Muuten Trumpia ei taaskaan olisi saatu kuriin.

Ensimmäisenä keskusteluteemana oli koronapandemia. Joe Biden haukkui Trumpin hallinnon epäonnistuneen täydellisesti taudin hallinnassa, kun uhriluku on maailman korkeimpia ja itse presidenttikin on taudissa. Trump taas kertoi, että USA on hoitanut koronaa paremmin kuin useimmat maat.

Onkohan koronan covid-19 sellainen tauti, että siihen kuolevat vain vanhat ja köyhät? Parasta hoitoa saavat Trumpin kaltaiset miljonäärit selviävät säikähdyksellä.

 

# Trumpin ja Bidenin toisen väittelyn vaiheista mieleeni jäi erityisesti Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa koskeva kohta. Trump kehuskeli, että hänellä on hyvät välit jopa Pohjois-Korean diktaattoriin Kimiin. Biden vastasi viittaamalla Trumpin kitkaisiin Eurooppa-suhteisiin. Hän kysyi, olisiko Trumpilla ollut hyvät suhteet myös Hitleriin, joka raivosi Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Tuo viittaus kolahti meihin suomalaisiinkin. Muistamme, miten amerikkalaiset olivat ratkaisemassa sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan kulkua.

Nämä ovat sekä Suomelle että Euroopalle ratkaisevia kysymyksiä. Ensimmäisen maailmansodan aikoina Saksalla oli ratkaiseva osa Suomen sisällissodassa. Saksan keisarikunta ehti kuitenkin kaatua ennen kuin Suomen saksalainen kuningas astui valtaan. Ratkaisevassa asemassa oli Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson, joka toi Yhdysvallat sotaan ja esti Saksan voiton.

Tämä saksalaisten nöyryytys oli varmaan tärkeänä syynä siihen, että Hitler sai vallan Saksassa, joka lähti yrittämään ensimmäisen maailmansodan vääryyksien oikaisemista. Taas Saksa oli auttamassa Suomea jatkosodassa. Ja taas Yhdysvaltain presidentti, tällä kertaa Franklin D. Roosevelt, puuttui toiseen maailmansotaan ja nujersi Saksan. Suomi onneksi ehti vaihtaa puolta ennen sodan loppumista.

Nyt sitten Trump pitää Euroopan puolustukseen puuttumista ja Natoon panostamista ”huonona diilinä”. Biden sen sijaan olisi valmis uudessa Euroopan sotilaallisessa kriisissä toimimaan Wilsonin ja Rooseveltin malliin.

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat siis äärimmäisen tärkeät myös Euroopan ja Suomen kannalta.

 

ASIASANAT: Biden, Nato, Trump, Yhdysvallat

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu