Onko enää käyttöä ”Helsingin hengelle”?

Onko enää käyttöä ”Helsingin hengelle”?

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että kun meillä on Nato-optio, sitä on käytettävä, kun on tarve. Milloin me tuota optiota käytämme ellei tällaisessa tilanteessa, kun sota on syttynyt Euroopassa meidän naapurimaamme hyökättyä viereiseen valtioon? Niinpä Vihreät tekivät  puolueena päätöksen Nato-jäsenyyden puolesta.

Esillä on ollut myös kysymys harmaan hakemusajan uhkista. Täydellisiä turvatakuita on kuulemma mahdotonta saada, mutta käytännössä Suomen jäsenyydelle on sellainen varmuus, että Nato menettäisi uskottavuutensa, jos se antaisi Suomen sortua jäsenyyttä hakiessaan. Toisaalta on huomattava, että Venäjä on vaatinut Natoa poistumaan rajoiltaan. Ja juuri Ukrainalla on ollut jo vuosia jäsenyyshakemus Natolle.

Tällaisiakin näkökohtia on harkittava nyt. kun Suomessa pyritään luomaan eduskunnassa tukevaa enemmistöä Nato-jäsenyyshakemukselle.

On muistettava, että Nato-päätös suuntaa kauas tulevaisuuteen. Suomi muuttuu sotilaallisesti liittoutumattomasta puolustusliiton jäseneksi. Olisi kohtalokasta, jos Nato-kannatus muuttuisi ratkaisevasti heti seuraavissa vaaleissa. Siksi ei luoteta yksittäisten kansanedustajien kannatukseen vaan puolueiden päätöksiin. Tämä on todella suuri ja kauaskantoinen päätös. Suomi olisi epävakaa Nato-maa, jos jäsenyydestä kiisteltäisiin kaikissa tulevissa vaaleissa.

Sanoillakin on näissä sotilaallisissa asioissa merkitystä. Omia suunnitelmia pyritään kuvaamaan lempeillä ja vastustajan toimia kovilla termeillä. Niinpä Natosta puhutaan lännessä puolustusliittona mutta Putinin Venäjällä aggressiivisesti laajenemaan pyrkivänä sotilasliittona.

Putinin toimia Ukrainassa nimitetään itänaapurissamme eräänlaiseksi rauhanoperaatioksi ”natseja vastaan äiti-Venäjän mailla”. Lännessä puhutaan raakalaismaisesta hyökkäyksestä itsenäisen naapurimaan kimppuun.

Miten näin vastakkaisista näkemyksistä voidaan enää neuvotella jonkinlaista kompromissia ”Helsingin hengessä”? Ei ihme, että presidenttimme näki maskien pudonneen kasvoilta ja kaiken muuttuneen helmikuun 24. päivänä 2022.

 

ASIASANAT: ETYK, Nato, Venäjä

+3
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu