Onko Moskovan terrori-isku Suomelle voitto vai tappio?    

Kuva 1: Kuva: Timo Uotila.

Onko Moskovan terrori-isku Suomelle voitto vai tappio?         

Moskovan karmea terrori-isku konserttisaliin on tuoreimpien tietojen mukaan vaatinut jo kohta 150 kuolonuhria. Suomen ja länsivaltojen valtionpäähenkilöt niin kuin Suomen presidentti Alexander Stubb ja pääministeri Petteri Orpo ovat lähettäneet osanottojaan jos nyt eivät itsevaltias Putinille niin ainakin uhrien omaisille ja tuomion terroristeille.

Isis on iskujen tekijä. Mutta mitä, jos Ukraina paljastuukin olemaan iskujen takana? Kreml voi joka tapauksessa väittää sellaista oli todisteita tai ei. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torjuu väitteet.

Kun taistelut ovat käynnissä, sotilasiskujen voimaa ei ole ollut tapana valitella vaan päinvastoin kiitellä tehokkaita iskuja esimerkiksi Ukrainan sodassa, joita Suomi ja Euroopan maat tukevat. Tuoreiden tietojen mukaan Ukraina on tuhonnut Krimin suunnalla venäläisiä maihinnousualuksia. Noiden iskujen uhreille ei ole tietenkään lähetetty osanottoja.

Me arvostelemme Saksaa, joka ei haluaisi luovuttaa Ukrainalle entistä tehokkaampia Taurus-superohjuksia, joilla voisi tuhota Kertshinsalmen sillan ja iskeä Venäjän puolelle vaikkapa konserttisaleihin. Saksalaisilla on selkärangassaan karmeaa tietoa sodista, jotka voivat eskaloitua pelkän koston pohjalta yhä epäinhimillisempiin mittoihin. Gazan tilanne on tuoreena karmeana esimerkkinä.

Tällainen tilanne on mitä selkein näyte siitä, miten sota muuttaa koko asetelman melkein päinvastaiseksi. Sanotaanhan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Kumpikin osapuoli alkaa puhua pelkkää propagandaa.

Sanotaan myös, ettei sotia voiteta kuin sotimalla ja voittamalla. Siksi Ukrainan murhenäytelmässä kumpikaan osapuoli ei halua ryhtyä neuvottelemaan kompromissirauhasta. Ja siksi Putin on alkanut nimittää Ukrainan ”sotilaallista konfliktia” suorastaan sodaksi. Ei hyvältä näytä.

Toisaalta on sanottu, ettei Venäjä ole uhka Suomelle, koska Kremlillä on täysi työ hoitaa Ukrainan sotaa. Olisiko meidän suomalaisten siis syytä toivoa, että tämä Ukrainan murhenäytelmä jatkuu ja jatkuu eikä toivottavasti lopu sopimusrauhaan eikä ainakaan Venäjän voittoon? Sitä varten Ukraina tarvitsee ammuksia ja yhä tehokkaampia ohjuksia.

 

ASIASANAT: Suomi, Ukraina, Venäjä

Kuva: Timo Uotila.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu