Onneksi Trump ei saanut Nobelin rauhanpalkintoa!

Onneksi Trump ei saanut Nobelin rauhanpalkintoa!

# Yhdysvaltain nykypresidentille olisi tosiaan voinut ajatella Nobelin rauhanpalkintoa.  Presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikassa on eräitä piirteitä, joita ei voi pelkästään moittia. Hän suhtautuu maailmaan enemmän kauppapaikkana kuin sotatantereena. Hän suorastaan välttelee aseellisia kriisejä ilmeisestikin, koska ne ovat ”huonoa bisnestä” ja tarjoavat ”kurjia diilejä”.

Monet muut Yhdysvaltain presidentit ovat harkitsemattomasti lähettäneet sotajoukkoja kauas maailmalle. Karmeimpia esimerkkejä on Korean sota, josta jäi kaamea ”jäätynyt konflikti” kahden Korean muodossa.  Tappioksi ja fiaskoksi kääntyi myös Vietnamin sota. Irakiin mentiin väärennetyin perustein, ja karmeaa kaaostahan siitä syntyi. Parempaa ei näytä olevan tulossa Afganistanissakaan. Ilmankos Trump on vetämässä sieltä jenkkijoukkoja kotiin. Trumpin vanavedessä lähtee myös – Naton toimia tukenut Suomi.

Trump näyttää jollakin ihmeellisellä taktiikalla onnistuneen lähentämään Israelia ja Arabiemiraatteja, jopa diplomaattisuhteiden solmimiseen saakka. Vihaavatko Trump ja emiraattien johto Irania niin paljon, että ottavat mieluusti jopa Israelin kumppanikseen? Diplomaattisuhteetkin on jo solmittu. Vai onko vaikuttamassa se, että Israel on ilmeisesti ydinasevalta, johon kannattaa pitää suhteita?

Joka tapauksessa tämä Iraelin ja arabimaiden suhteiden lämmittäminen on niin historiallinen aikaansaannos, että Trump olisi ilmeisesti ansainnut Nobelin rauhanpalkinnon. Tuo palkinto on Yhdysvaltain presidenteille melkein vakiokamaa: Theodore Roosevelt 1906, Woodrow Wilson 1919, Jimmy Carter 2002 ja Barack Obama ”ennakkopalkintona” heti ensimmäisenä presidenttivuonna 2009.

 

Ulkomailtakin yritetään tietenkin vaikuttaa USA:n vaaleihin

# On kuitenkin luojan lykky, että ”rauhan mies” Donald Trump ei nyt saanut ansaitsemaansa Nobelin rauhanpalkintoa. Se olisi merkinnyt pitkää loikkaa kohti jatkokautta. Ja sitä me täällä Euroopassa emme olisi sietäneet. Näissä palkintoasioissakin on pakko ottaa järki käteen ja antaa armon kulkea oikeuden edellä.

Yhdysvaltain presidentinvaali on niin tärkeä globaali ratkaisu, että siihen otetaan välittömästi tai välillisesti kantaa kaikkialla maailmassa, Euroopassa, Venäjällä, Kiinassa ja joka puolella.

Nobelin kirjallisuuspalkinto oli pieni kannanotto Trumpia vastaan. Rauhanpalkinnon meneminen YK:n ruokaohjelmalle WFP:lle oli neutraali valinta. Trumpin hyökkäysten kohteeksi joutuneen Maailman terveysjärjestön WHO:n palkitseminen olisi ollut märkä rätti Trumpin kasvoille. Trumpin palkitseminen näin lähellä presidentinvaalia taas olisi ollut Euroopan demokratioille hirmuinen riski.

Yhdysvaltain presidentinvaali on koko maailmalle niin tärkeä tapahtuma, että siihen pitäisi kaikkien maiden kansalaisten päästä osallistumaan. Mutta tasapuolisten vaalien järjestäminen itse Yhdysvalloissakin on melkein ylivoimaista. Me ulkopuoliset voimme vaikuttaa vain huutelemalla sivusta – ja jakamalla kiitoksia ja palkintoja määrätyllä tavalla.

 

ASIASANAT: Nobelin palkinnot, Yhdysvaltain presidentinvaali

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu