Pääministerin paikalta on vaikea nousta presidentiksi

Pääministerin paikalta on vaikea nousta presidentiksi

# Presidenttiehdokkaat Alexander Stubb Kokoomuksesta ja Pekka Haavisto valitsijayhdistyksestä ja Vihreistä ovat käyneet läpi ilmeisesti jo viitisenkymmentä vaalitenttiä yleisön ja lehdistön edessä. Niistä viimeisimpiä taisi olla 8.2. Ylessä.

Ehdokkaat ovat näyttäneet ensin kovin erilaisesta taustastaan ja viiteryhmästään riippumatta hyvin samanlaisilta melkein kuin kaksi marjaa. Se johtui tietenkin taktiikasta. He halusivat näyttää olevansa rauhallisia ja toisiaan kunnioittavia herrasmiehiä. Sellaista täällä Suomessa edellytetään presidentiltä.

 

# Presidentti Sauli Niinistön puhe Eduskunnan istuntokauden avajaisissa sai presidenttiehdokkaat ja Suomen kansan kenties hieman uusiin ajatuksiin. Niinistö oli erityisesti huolissaan siitä, että Suomen talouskasvu lakkasi joskus vuoden 2008 paikkeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvua ei ole saatu aikaan kummallakaan Niinistön presidenttikaudella vuodesta 2012.

Tiukkana talousmiehenä tunnettu Niinistö ei ole saanut sanomaansa perille maan hallituksille. Uudelle presidenttikaudelle Niinistö antoi ohjeeksi, että taloutta olisi suunniteltava pidemmälle aikavälille kuin hallituskausille.

Onko presidentin valtaoikeudet tehty niin rajallisiki, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa hallitusten talouspolitiikkaan, ei edes Niinistöllä, joka valittiin uudelleen vuonna 2018 ja suurella enemmistöllä jo ensimmäisellä vaalikierroksella? Kummallakin kerralla mukana kakkosena oli Pekka Haavisto.

Niinistön puhe toivottavasti saa tässä erittäin tiukassa työmarkkinatilanteessa pääministeri Petteri Orpon ymmärtämään, että taloutta olisi hoidettava pidemmällä tähtäimellä kuin vain neljän vuoden hallituskausien siksakkina. Olisi syytä neuvotella työntekijäpuolen kanssa vaikkapa Sixten Korkmanin johdolla niin kuin demarien puheenjohtaja Antti Lindtman ehdottaa.

Toivottavasti uusi presidentti saa suostutelluksi tällaiset neuvottelut käyntiin, kun kerran Niinistökin on selvästi niiden kannalla.

 

# On mielenkiintoista, että viime vuosien pitkäaikaiset pääministerit Kalevi Sorsa, Harri Holkeri, Esko Aho, Paavo Lipponen, Matti Vanhanen ja Juha Sipilä eivät ole menestyneet presidentinvaaleissa.

Stubbilla on lyhyt mutta ei niin menestyksellinen pääministerikausi, Haavistolla ei lainkaan. Ehkä presidentille on eduksi, ettei hän olen tahrannut mainettaan pääministeriyden päivittäisissä pikkumaisissa kiistoissa. Ehkä se on Niinistön suosion salaisuus?

Presidentin tärkein alue on ulkopolitiikka. Vaikka Suomen idänsuhteet ovat tällä hetkellä aallonpohjassa, olisi ehkä sittenkin viisasta vastata, jos Kremlistä tulisi puhelu. Jos puhelu on toiveita herättävä, se voisi johtaa jopa rauhanneuvotteluihin. Jos se on epäystävällinen, sen viesti kannattaisi välittää Naton päämajaan.

 

ASIASANAT: Presidentinvaalit, Pääministeri, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu