Pääministerin paikalta on vaikea nousta presidentiksi
Pääministerin paikalta on vaikea nousta presidentiksi
# Presidenttiehdokkaat Alexander Stubb Kokoomuksesta ja Pekka Haavisto valitsijayhdistyksestä ja Vihreistä ovat käyneet läpi ilmeisesti jo viitisenkymmentä vaalitenttiä yleisön ja lehdistön edessä. Niistä viimeisimpiä taisi olla 8.2. Ylessä.
Ehdokkaat ovat näyttäneet ensin kovin erilaisesta taustastaan ja viiteryhmästään riippumatta hyvin samanlaisilta melkein kuin kaksi marjaa. Se johtui tietenkin taktiikasta. He halusivat näyttää olevansa rauhallisia ja toisiaan kunnioittavia herrasmiehiä. Sellaista täällä Suomessa edellytetään presidentiltä.
# Presidentti Sauli Niinistön puhe Eduskunnan istuntokauden avajaisissa sai presidenttiehdokkaat ja Suomen kansan kenties hieman uusiin ajatuksiin. Niinistö oli erityisesti huolissaan siitä, että Suomen talouskasvu lakkasi joskus vuoden 2008 paikkeilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvua ei ole saatu aikaan kummallakaan Niinistön presidenttikaudella vuodesta 2012.
Tiukkana talousmiehenä tunnettu Niinistö ei ole saanut sanomaansa perille maan hallituksille. Uudelle presidenttikaudelle Niinistö antoi ohjeeksi, että taloutta olisi suunniteltava pidemmälle aikavälille kuin hallituskausille.
Onko presidentin valtaoikeudet tehty niin rajallisiki, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa hallitusten talouspolitiikkaan, ei edes Niinistöllä, joka valittiin uudelleen vuonna 2018 ja suurella enemmistöllä jo ensimmäisellä vaalikierroksella? Kummallakin kerralla mukana kakkosena oli Pekka Haavisto.
Niinistön puhe toivottavasti saa tässä erittäin tiukassa työmarkkinatilanteessa pääministeri Petteri Orpon ymmärtämään, että taloutta olisi hoidettava pidemmällä tähtäimellä kuin vain neljän vuoden hallituskausien siksakkina. Olisi syytä neuvotella työntekijäpuolen kanssa vaikkapa Sixten Korkmanin johdolla niin kuin demarien puheenjohtaja Antti Lindtman ehdottaa.
Toivottavasti uusi presidentti saa suostutelluksi tällaiset neuvottelut käyntiin, kun kerran Niinistökin on selvästi niiden kannalla.
# On mielenkiintoista, että viime vuosien pitkäaikaiset pääministerit Kalevi Sorsa, Harri Holkeri, Esko Aho, Paavo Lipponen, Matti Vanhanen ja Juha Sipilä eivät ole menestyneet presidentinvaaleissa.
Stubbilla on lyhyt mutta ei niin menestyksellinen pääministerikausi, Haavistolla ei lainkaan. Ehkä presidentille on eduksi, ettei hän olen tahrannut mainettaan pääministeriyden päivittäisissä pikkumaisissa kiistoissa. Ehkä se on Niinistön suosion salaisuus?
Presidentin tärkein alue on ulkopolitiikka. Vaikka Suomen idänsuhteet ovat tällä hetkellä aallonpohjassa, olisi ehkä sittenkin viisasta vastata, jos Kremlistä tulisi puhelu. Jos puhelu on toiveita herättävä, se voisi johtaa jopa rauhanneuvotteluihin. Jos se on epäystävällinen, sen viesti kannattaisi välittää Naton päämajaan.
ASIASANAT: Presidentinvaalit, Pääministeri, Venäjä
Poikkeus vahvistaa säännön.
Pääministeri Koivisto siirtyi vt. tasavallan presidentiksi vuonna 1981 ja valittiin tehtävään presidentinvaalissa 1982.
P.S. Blogitekstissä virhe Niiinistön ensimmäisen kierroksen vaalivoiton vuodessa , pitää olla 2018.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Pääministeri Koivisto siirtyi vt. tasavallan presidentiksi vuonna 1981 ja valittiin tehtävään presidentinvaalissa 1982.”
Mauno Koivisto on näköjään loistava poikkeus. Hän nousi ensimmäisen kerran vt. presidentille Kekkosen sairastuttua. Sitä ennen Kekkonen yritti erottaa hänet, mutta ei onnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt kuitenkaan unohdeta, että Kekkonenkin ehti olla pitkät pätkät pääministerinä ennen presidenttikausiaan. (Itse asiassa peräti viiteen kertaan.)
Sittemmin on toki ollut niin, että kahdeksan vuotta pääministerin pallilla nököttäneitä henkilöitä (Vanhanen, Lipponen) ei ole monikaan enää jaksanut ajatella kestävänsä vielä 6-12 vuotta presidentteinä…
A.Subbin pääministeriajat taas näyttävät monilta vaipuneen täysin unholaan, sanotaanko nyt hieman pitkin hampain että hyvä niin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Blogitekstissä virhe Niiinistön ensimmäisen kierroksen vaalivoiton vuodessa , pitää olla 2018.”
Kiitos. Korjasin virheen.
Ilmoita asiaton viesti
Sopivan hiljainen, lattea ja hajanainen ulostulokanavointi, ja saa jatkua sekin, mihin nyt isoimmin hankalasti on viitata.
Ilmankos on kannatus ollut tapissa, ja samaa jatkoa saadaan lisää, viranjälkeisille jatkoille.
Astetta kyynisempi vinkkeli. Vaikuttava paikka vaikuttaa, ja tästä voi tosiaan tehdä analyysiä. Siis voi, jos nyt näin koetaan.
Liekkö analytiikkaotteisempi miten myyvää, näissä nosteissa. On toisaalta pyhäaineksisen arviointia. Voisi verrata ehkä koraanin ja sen opuksen käsittelyvaikutuksiin. Näitä on, ja näitä tosiaan valikoituu arvokkuuksiksi, tabutyyppisesti säväytyen.
Jos vallitsevuutta arvioi, tällaista aluetta tuskin voi olla käsittelemättä kaikkinensa.
Hyssyttelykulttuurin voi nähdä demokratiavastaisena, jopa globaalidemokratiaa rikkovana.
Ottamiset toistyyppisinä, ja eristetetympi käsittely kelpaa paremmin, jolloin nämä toimet voi puolestaan mennä selkeämmän toismaailmallisemmin, meidänkin puolestamme (UV-tilanne, Lähi-itä,… taloutta ja säädöksiä koskeva suojatila).
Mustavalkoisuus, kokomaailmallisemmin on mielestäni tätä, jos lyhyesti viittaa, viritetyltä blogin kontekstipohjalta.
…
Blogin otsikko: Pääministerin paikalta on vaikea nousta presidentiksi
Kun PM ei ihan niin kuninkaallisesti otettavaa, vaan käytännössä vähän reaalisotkuisempaa ja operatiivisempaa…
Aika selvää, että tämän taustan tulija vaikka voisi olla selkeämmin juurettuneemman mahdollinen, ei tätä välttämättä ole.
Viittaan marginaalisuuteen, jota PM-asema käytännössä tarkoittaa.
Yleensä marginaaleista ei seuraa hyvää, ja että kansa tajuaa tai aavistaa inkarnaatiot… ei paha.
Kokonaisemmin ottaen, kääntävää ei voi syntyä ilman että jalat olisivat Helvetissä, kun tavoitteena on tosiaan kattavuus, mihin korkeuteen meneekin.
Edellisestä lauseesta on tosiaan aforistiikkaa, tai globaaliviisautta, ylikansalliselle tasolle nostettuna.
Kyse ihmiskunnallisemmasta saavutus-osuudesta, maailmaa koskien. Tätä arvoa on kertymänä, mutta ei harvemmin tulee käsiteltyä explisiittisenä varantona.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Kun PM ei ihan niin kuninkaallisesti otettavaa, vaan käytännössä vähän reaalisotkuisempaa ja operatiivisempaa…”
”Aika selvää, että tämän taustan tulija vaikka voisi olla selkeämmin juurettuneemman mahdollinen, ei tätä välttämättä ole.”
Pääministeri tosiaan likaa kätensä niin moneenlaisissa käänteissä, että niitä ei tahdo pystyä eikä ehtiä puhdistamaan presidentinvaaleja varten.
Ilmoita asiaton viesti