Paperilehdet on pelastettava, mutta Yleä tarvitaan myös netissä

Paperilehdet on pelastettava, mutta Yleä tarvitaan myös netissä

Painetut lehdet ovat alkaneet oireilla ja valitella Ylen runsaasta nettisisällöstä. Eduskunnan valvoman Ylen väitetään ryhtyneen kilpailemaan paperisanomalehtien nettisivujen kanssa. Se on lehtien julkaisijoiden mielestä sopimatonta Yleltä, joka toimii verovaroin.

Ymmärrän kyllä paperilehtien ongelmat nyt, kun ihmiset ovat pyrkineet löytämään kaiken läppäreistään ja kännyköistään. Ei enää tilata entiseen malliin Suomen runsaita ja korkealaatuisia sanomalehtiä. Toivosin kuitenkin, että ongelmaan löydettäisiin toisenlainen ratkaisu kuin hyökkäys Ylen hienosti kehittyneitä nettisivuja vastaan.

Ratkaisuksi tarjotaan sitä, että Ylen artikkelien pitäisi liittyä välittömästi samanaiheisiin ohjelmiin ja sisältää myös radiolle ja televisiolla ominaista ääni- ja kuva-aineistoa. Tuollaisen rajoituksen valvonta olisi kyllä hankalaa.

Ylen nettisivut englanniksi ja mm. venäjäksi ovat äärimmäisen tärkeitä maahanmuuttajien ja Suomen näkökantojen välittämisen kannalta. Noita sivuja tarvittaisiin vielä monella muulla kielellä.

Suosittelisin kyllä mediaa kiinnittämään huomiota niihin jättiläisiin, jotka ovat syöneet kilpailijansa ja nielaisseet oleellisen osan myös Suomen median ansaintamahdollisuuksista. Niitä ovat sellaiset mediajätit kuin Google ja Facebook Kannattaa lukea Juha-Pekka Raesten ja Hannu Sokalan kirja Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä (Nemo 2021).

Eduskunta käsittelee parhaillaan näitä tärkeitä kysymyksiä. Kansanedustajien kannattaisi  ottaa selvää, miten Australiassa on ryhdytty toimiin oman median suojelemiseksi kansainvälisiltä jättiläisiltä.

Toivottavasti Suomen korkeatasoiselle paperilehdistölle löytyy taloudellista tukea ja uudenlaista ansaintalogiikkaa. Liian moni hieno lehti on kuollut ja kuopattu – niin kuin Uusi Suomi vuonna 1991. Se nousi kuitenkin tässä hienossa muodossa kuolleista vuonna 2007.

 

ASIASANAT: Media, Nettilehdet, Paperilehdet, Yle

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu