Peukkua Niinistölle, joka rakentaa Nato-BRICS-yhteistyötä!

Peukkua Niinistölle, joka rakentaa Nato-BRICS-yhteistyötä!
Presidentti Sauli Niinistö on matkustanut vierailulle Etelä-Afrikkaan. Ilmeisesti Niinistön diplomaatin rooli on herännyt taas. Kun Euroopan ja Pohjois-Amerikan Etykin 50-vuotisjuhlasuunnitelma raunioitui Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Niinistö on ryhtynyt miettimään globaalimpaa rauhanvälitystä. Ongelmia on yritettävä ratkaista muutenkin kuin aseilla.
Afrikka on Euroopan lähin naapurimaanosa. Olisi luullut, että Afrikassakin oltaisiin järkyttyneitä siitä, mitä Venäjä tekee Ukrainassa. Mutta ei. Afrikassa ajatellaan yleisesti, että Nato kiusaa ja uhkaa Venäjää levittäytymällä Venäjän rajoille. Venäläiset ovat käyneet Afrikassa saarnaamassa sellaista sanomaa. Venäläiset ja myös kiinalaiset ovat lisäksi vieneet Afrikkaan apua ja kehitelleet taloutta, hyvitelleet vallanpitäjiä.
Eurooppalaiset sen sijaan ovat afrikkalaisten mielestä ylimielisiä ja muistuttavat mieliin menneitä vuosikymmeniä. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa v. 1914 Afrikassa oli vain yksi itsenäinen valtio, Etiopia. Sekin oli hiljattain ollut Italian komennossa. Britannia ja Ranska olivat valloittaneet suurimman osan Afrikasta siirtomaikseen.
Afrikan maat alkoivat suuremmassa määrin itsenäistyä vasta toisen maailmansodan jälkeen. Ranska taisteli katkerasti Algeriassa 1960-luvulle asti. Ei ihme, että Afrikassa suhtaudutaan yhä epäluuloisesti meihin eurooppalaisiin.
Kaiken lisäksi meillä otetaan suurella lämmöllä vastaan ukrainalaisia sotapakolaisia. Afrikasta Eurooppaan pyrkivät hädänalaiset sen sijaan saavat hukkua Välimereen.
Venäjä taas hoiti asiansa toisella tavalla eli sulattamalla siirtomaansa Siperiassa ja Keski-Aasiassa pakkotoimin ”äiti” Venäjään. Kiina taas harjoittaa samaa taktiikkaa mm. uiguurien keskuudessa. Siirtomaiden vapauttaminen oli Venäjän ja Kiinan yksinvaltiaiden mielestä ”Euroopan demokratioiden” erehdys, josta kannattaa ottaa kaikki hyödyt.
Eurooppalaista siirtomaamenneisyyttä kokeneet maat ovat perustaneet BRICS-yhteisön. Sen jäseniä ovat Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä ja Etelä-Afrikka. Se ei olekaan mikään pikku liitto, sillä se käsittää melkein puolet maailman väestöstä. Ja mukana on Etelä-Afrikka. (KUVA)
Peukkua Sauli Niinistölle, jos ja kun hän on ryhtynyt rakentamaan yhteistyötä Naton ja BRICSin välille!
ASIASANAT: Afrikka, BRICS, Nato
Toisaalta uudet vaalit lähestyvät, niin Sale, työnsä hyvin tehneenä,voisi jo alkaa pakata reppua eläkemoodiin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Toisaalta uudet vaalit lähestyvät, niin Sale, työnsä hyvin tehneenä,voisi jo alkaa pakata reppua eläkemoodiin.”
Mutta olisi Salella myös mahdollisuus tehdä marttiahtisaaret ja ryhtyä riitojen välittäjäksi ja maailmanparantajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensimmäisen maailmansodan alkaessa v. 1914 Afrikassa oli vain yksi itsenäinen valtio, Etiopia.”
Liberia ainakin oli.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Liberia ainakin oli.”
Otavan Tietosanakirjan mukaan itsenäinen valtio oli vain Etiopia. Jos oli Liberiakin, niin vähän niitä oli sittenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Liberia itsenäistyi vuonna 1847 ja säilyi Etiopian lisäksi ainoana afrikkalaisena valtiona itsenäisenä myös siirtomaavaiheen yli. Liberia oli sekä Kansainliiton että Yhdistyneisen Kansakuntien perustajajäsen.
Italia uhkasi Etiopian itsenäisyyttä 1800-luvun lopulla. Adowan taistelu 1. maaliskuuta 1896 ratkaisi Etiopian voiton Italista. Etopiaa hallitsi silloin keisari Menilek II. Italiassa vaikutti silloin pääministerinä Francesco Crispi. Italian joukkojen vahvuus taistelussa oli 14 500 miestä, kun samaan aikaan etiopialaisia joukkoja oli noin 100 000 miestä. Italian armeijan tappiot olivat 70 % kaatuneina, haavoittuneina ja vankeina.
Italian hallitus joutui eroamaan tuon tapauksen jälkeen. Maailmalla taistelun tulos herätti huomion ja keskustelua euroopalaisten ylivallasta Afrikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos mielenkiintoisista tiedoista. Meidän kannattaa tosiaan tuntea myös maantiedettä ja historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Eurooppalaista siirtomaamenneisyyttä kokeneet maat ovat perustaneet BRICS-yhteisön. Sen jäseniä ovat Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä ja Etelä-Afrikka.”
Kiina? Venäjä?????
(Sorry jos nipotan turhaan yksityiskohdista; tokihan kirjoituksessa on huomionarvoinen näkökulma.)
Ilmoita asiaton viesti
> Kiina? Venäjä?????
Kiina oli aikoinaan ainakin brittivallan alla. Venäjä oli Euroopan ”koulukiusattu” ainakin vähintään neuvostokaudella.
Ilmoita asiaton viesti
Häh??? Neuvostokaudellahan juuri Venäjän imperialismi oli laajimmillaan ja noita kunnian ja ylpeyden aikoja nykyiset putinistit muistelevat kaiholla.
Määritelmäsi ”Eurooppalaista siirtomaamenneisyyttä kokeneista maista” näyttää olevan niin kaikenkattava, että käsite menettää kokonaan merkityksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vertailun vuoksi Kenian YK-suurlähettilään näkökulma:
https://www.npr.org/2022/02/22/1082334172/kenya-security-council-russia
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tässä vertailun vuoksi Kenian YK-suurlähettilään näkökulma:”
Kunnia Kenialle, kun ei kuuntele vain Kremliä.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS-maat muodostavat jo nyt valtavan taloudellisen liittouman, joka on merkittävä uhka Yhdysvaltain dollaritaloudelle. BRICS-liitossa on myös imua. Yhä useampi valtio on ilmoittanut halukkuutensa liittyä siihen.
Yhdysvaltojen on ryhdyttävä hiljalleen varautumaan myös siihen vaihtoehtoon, että dollari menettää merkityksensä maailmankaupassa, jolloin myös Yhdysvallat menettävät merkityksensä.
Niinistöllä on kiitettävää kaukonäköisyyttä yrittää pitää yhteyksiä myös itään muun läntisen maailman yrittäessä rakentaa muureja kahden kauppajärjestelmän välille. Läntinen maailma häviää kuitenkin väestön koossa 1:6 verrattuna muuhun maailmaan.
Varsinkaan Euroopalla ei tule menemään hyvin, jos diplomaattiset ja kauppasuhteet BRICS-maihin onnistutaan tuhoamaan.
Tulevaisuuden maailma on bipolaarinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhdysvaltojen on ryhdyttävä hiljalleen varautumaan myös siihen vaihtoehtoon, että dollari menettää merkityksensä maailmankaupassa, jolloin myös Yhdysvallat menettävät merkityksensä.” 😀
Ilmoita asiaton viesti
”BRICS-maat muodostavat jo nyt valtavan taloudellisen liittouman, joka on merkittävä uhka Yhdysvaltain dollaritaloudelle. BRICS-liitossa on myös imua. Yhä useampi valtio on ilmoittanut halukkuutensa liittyä siihen.”
Niinkö? Ja minä kun olen luullut että BRICS-maiden merkitys on vähentynyt, varsinkin Venäjän, E-Afrikan ja Brasilian talouksien osalta.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS-talousliitto onkin nimenomaisesti nousevien talouksien liitto.
Yhdessä ne voivat vastata lännen pankki- ja taloushegemoniaan ja sellainen kiinnostaa yhä useampaa valtiota ns. kehittyvissä maissa.
Saudi-Arabian mahdollinen liittyminen BRICS-liittoon olisi jo suoranainen potku USA:n munille.
Yksittäisen valtion rahkeet eivät riitä sen enempää kuin Antti Mikkosen ymmärryskään.
Venäjä tai Iran ovat esimerkkejä siitä, miten yksittäiset valtiot voidaan yrittää blokata pois markkinataloudesta. Ihan putkeen se ei ole mennyt ja yksi syy on BRICS.
Ilmoita asiaton viesti
”BRICS-talousliitto onkin nimenomaisesti nousevien talouksien liitto.”
Sen suhteen BRICS on heikoissa kantimissa, nousevia talouksia on vain 2/5 maata, Intia ja Kiina. Intialla ja Kiinalla on myös keskinäisiä erimielisyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Sen suhteen BRICS on heikoissa kantimissa, nousevia talouksia on vain 2/5 maata, Intia ja Kiina. Intialla ja Kiinalla on myös keskinäisiä erimielisyyksiä.”
Intia ja Kiina ovat kuitenkin maailman väestöltään suurimmat maat. Niissä taitaa asua yhteensä kolmisen miljardia ihmistä. Siinä riittää volyymia.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS on kuitenkin lähinnä Kiinan intresseissä, etenkin dollarin käyttö kansainvälisenä valuuttana suhteessa juaniin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Niinistöllä on kiitettävää kaukonäköisyyttä yrittää pitää yhteyksiä myös itään muun läntisen maailman yrittäessä rakentaa muureja kahden kauppajärjestelmän välille. Läntinen maailma häviää kuitenkin väestön koossa 1:6 verrattuna muuhun maailmaan.”
Noin minäkin näen tämänpäiväisen maailmanjärjestyksen.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtoiko Niinistö yrittää hoitaa nimenomaan Suomen suhteita Brics -maihin. Eiköhän lie ollut enemmän Naton/USAn lähettiläänä. Se voisikin olla viisas valinta, jos olisi pyrkinyt luomaan yhteyksiä Bricksin suuntaan Suomen osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kaikille parempi, että Niinistö pysyisi kotimaassa, eikä levittäisi suomettumiseen, miellyttämishaluun ja nöyristelyyn nojaavaa politiikkaa länsimaiden nimissä. Niitä vipuvarsia Niinistö kokeli Putiniin ja tulos nähtävissä.
Kiina ja Venäjä eivät vaadi afrikkalaisilta mailta moraalikoodin noudattamista, vaan kuuliaisuutta omille intresseilleen ja sitä vastaan antavat etuja tai vaihtoehtoisesti sanktioita. EU sen sijaan tarjoaa kohdemaille vain etuja ehdoitta, ja pyrkii soveltamaan Niinistön toiminnalle tyypillistä aneluun perustuvaa toimintapaa.
Arvatkaapa kumpi käy paremmin kaupaksi? Oikea vastausta on, molemmat.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olisi kaikille parempi, että Niinistö pysyisi kotimaassa, eikä levittäisi suomettumiseen, miellyttämishaluun ja nöyristelyyn nojaavaa politiikkaa länsimaiden nimissä. Niitä vipuvarsia Niinistö kokeli Putiniin ja tulos nähtävissä.”
Maailmanparantaminen on tosiaan vaikea laji. Siinä voi olla liian nöyrä tai liian itsetietoinen. Mutta joka tapauksessa diplomatiaa tarvitaan ja on hienoa, että joku sentään jaksaa yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS-maista E-Afrikka ja Brasilia ovat kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäseniä, ja uutisissa on spekuloitu osallistuuko ICC:n etsintäkuuluttama Putin kesällä BRICS-maiden kokoukseen E-Afrikassa, vai ei.
https://yle.fi/a/74-20010573/64-3-149961
Ilmoita asiaton viesti
> ”BRICS-maista E-Afrikka ja Brasilia ovat kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n jäseniä, ja uutisissa on spekuloitu osallistuuko ICC:n etsintäkuuluttama Putin kesällä BRICS-maiden kokoukseen E-Afrikassa, vai ei.”
Tämä ICC on todella mielenkiintoinen kysymys. Saapa nähdä, uskaltaako Putin matkustaa E-Afrikkaan vai hoitaako E-Afrikka asian jotenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Putinille olisi yksi näkyvä arvovaltatappio lisää jos ei osallistuisi, ja E-Afrikka olisi erittäin kinkkisessä tilanteessa jos Putin ilmoittaisi osallistuvansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mahdotonta, että BRICS onnistuu jotenkin luovimaan tämän ongelman yli.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko perehtynyt BRICS-maiden yritykseen korvata dollari juanilla? Viimeisimpänä
Brazil’s president wants to end dollar dominance and backs calls for BRICS nations to use their own currency
Brazil’s president urged BRICS countries to develop a new currency and move away from the dollar.
That comes as Brazil and China strengthen ties, recently agreeing to use the yuan in cross-border trade.
However, analysts see de-dollarization as unlikely, given the lack of good replacements.
https://markets.businessinsider.com/news/currencies/brazil-president-de-dollarization-lula-brics-nations-currency-china-yuan-2023-4
Ilmoita asiaton viesti
> ”Oletko perehtynyt BRICS-maiden yritykseen korvata dollari juanilla?”
Olen lukenut ja kuullut näistä suunnitelmista. Ne kuvastelevat myös omalla tavallaan sitä, että nuo maat eivät kovin mielellään jatkaisi enää dollareilla käytävää maailmankauppaa. Se on talouskysymys, mutta se on myös ideologinen kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Intia on kasvava talousmahti ja laittaa varmasti Kiinalle kapuloita rattaisiiin. Niin että se siitä BRICS-maiden yhteistyöstä, dollarin korvaaminen juanilla mukaan luettuna..
– Ei kai tarvitse mainita, että Intia ja Kiina eivät muutenkaan ole ylimpiä ystäviä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”– Ei kai tarvitse mainita, että Intia ja Kiina eivät muutenkaan ole ylimpiä ystäviä.”
Kaiken lisäksi Intia on nousemassa Kiinan ohi maailman väestöltään suurimmaksi maaksi. Mutta eiväthän Ranska ja Saksa tai Ranska ja Iso-Britanniakaan ole ylimpiä ystäviä. Kummassakin maailmansodassa Ranska ja Saksa olivat eri puolilla.
Ilmoita asiaton viesti
Etelä-Afrikka on juuri eronnut ICCtä. Tästä nyt ei tietenkään täällä huudella.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Etelä-Afrikka on juuri eronnut ICCtä. Tästä nyt ei tietenkään täällä huudella.”
Tässä näemme, miten Etelä-Afrikka valmisti tietä Putinin vierailulle.
Ilmoita asiaton viesti
Samalla E-Afrikka riskeerasi muutenkin heikoissa kantimissa olevan ulkomaankauppansakin
https://www.worldbank.org/en/country/southafrica/overview
Ilmoita asiaton viesti
> ”Samalla E-Afrikka riskeerasi muutenkin heikoissa kantimissa olevan ulkomaankauppansakin”
En näe erityistä yhteyttä ICC-jäsenyyden ja talouden välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kuinkahan se menee
South Africa moves to quit ICC over Putin arrest warrant — then backs down
Putin could theoretically be arrested if he visits South Africa — which will host a summit later this year, to which Russia is invited.
https://www.politico.eu/article/south-africa-cyril-ramaphosa-international-criminal-court-vladimir-putin-arrest-warrant/
– Ota siitä nyt selvää.
Ilmoita asiaton viesti
> ”– Ota siitä nyt selvää.”
Etelä-Afrikka näköjään joka tapauksessa pyrkii ottamaan vastaan Putinin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevan kehityksen kannalta on huolestuttavaa, mitä tapahtuu, jos Kiina ryhtyy tosi toimin liittämään Taiwania itseensä. Yhdysvallat on luvannut puolustaa Taiwania. Se uhkaa vetää myös Euroopan Nato-maat tuohon konfliktiin.
Ilmoita asiaton viesti