Peukkua Niinistölle, joka rakentaa Nato-BRICS-yhteistyötä!

Peukkua Niinistölle, joka rakentaa Nato-BRICS-yhteistyötä!

Presidentti Sauli Niinistö on matkustanut vierailulle Etelä-Afrikkaan. Ilmeisesti Niinistön diplomaatin rooli on herännyt taas. Kun Euroopan ja Pohjois-Amerikan Etykin 50-vuotisjuhlasuunnitelma raunioitui Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Niinistö on ryhtynyt miettimään globaalimpaa rauhanvälitystä. Ongelmia on yritettävä ratkaista muutenkin kuin aseilla.

Afrikka on Euroopan lähin naapurimaanosa. Olisi luullut, että Afrikassakin oltaisiin järkyttyneitä siitä, mitä Venäjä tekee Ukrainassa. Mutta ei. Afrikassa ajatellaan yleisesti, että Nato kiusaa ja uhkaa Venäjää levittäytymällä Venäjän rajoille. Venäläiset ovat käyneet Afrikassa saarnaamassa sellaista sanomaa. Venäläiset ja myös kiinalaiset ovat lisäksi vieneet Afrikkaan apua ja kehitelleet taloutta, hyvitelleet vallanpitäjiä.

Eurooppalaiset sen sijaan ovat afrikkalaisten mielestä ylimielisiä ja muistuttavat mieliin menneitä vuosikymmeniä. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa v. 1914 Afrikassa oli vain yksi itsenäinen valtio, Etiopia. Sekin oli hiljattain ollut Italian komennossa. Britannia ja Ranska olivat valloittaneet suurimman osan Afrikasta siirtomaikseen.

Afrikan maat alkoivat suuremmassa määrin itsenäistyä vasta toisen maailmansodan jälkeen. Ranska taisteli katkerasti Algeriassa 1960-luvulle asti. Ei ihme, että Afrikassa suhtaudutaan yhä epäluuloisesti meihin eurooppalaisiin.

Kaiken lisäksi meillä otetaan suurella lämmöllä vastaan ukrainalaisia sotapakolaisia. Afrikasta Eurooppaan pyrkivät hädänalaiset sen sijaan saavat hukkua Välimereen.

Venäjä taas hoiti asiansa toisella tavalla eli sulattamalla siirtomaansa Siperiassa ja Keski-Aasiassa pakkotoimin ”äiti” Venäjään. Kiina taas harjoittaa samaa taktiikkaa mm. uiguurien keskuudessa. Siirtomaiden vapauttaminen oli Venäjän ja Kiinan yksinvaltiaiden mielestä ”Euroopan demokratioiden” erehdys, josta kannattaa ottaa kaikki hyödyt.

Eurooppalaista siirtomaamenneisyyttä kokeneet maat ovat perustaneet BRICS-yhteisön. Sen jäseniä ovat Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä ja Etelä-Afrikka. Se ei olekaan mikään pikku liitto, sillä se käsittää melkein puolet maailman väestöstä. Ja mukana on Etelä-Afrikka.  (KUVA)

Peukkua Sauli Niinistölle, jos ja kun hän on ryhtynyt rakentamaan yhteistyötä Naton ja BRICSin välille!

 

ASIASANAT: Afrikka, BRICS, Nato

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu