Pohjolan johtavat lehdet arvostelevat Kiinan 100-vuotiasta nykykomentoa

Pohjolan johtavat lehdet arvostelevat Kiinan 100-vuotiasta nykykomentoa

Kiinan kommunistipuolueen perustamisesta on kulunut 100 vuotta. Asiaa juhlittiin todella mahtavin menoin Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla. Siellä sai nähdä johtavalla paikalla myös sirppi ja vasara -tunnuksen, joka on käynyt viime vuosikymmeninä paljon harvinaisemmaksi. Mutta Kiinan johtava puolue on varsin erikoinen kommunistipuolue, kun kansankongressin salissa kuulemma istuu enemmän miljardöörejä kuin minkään demokratian parlamentissa.

Puolueen ja valtakunnan johtaja Xi piti mahtavan puheen, jossa yhtenä tärkeänä teemana oli todistaa, että Kiina on siirtymässä siirtomaavallasta maailman johtavaksi suurvallaksi. Tämä tiedetään ja tunnetaan maailmalla. Erityisesti siitä on huolissaan nykyinen ykkössuurvalta Yhdysvallat. Eurooppa on vähän vaikeassa välikädessä, koska usealla EU-valtiolla on monenmoista taloudellista yhteistoimintaa Kiinan kanssa. Siitä irrottautuminen ei ole helppoa. Erityisesti on tultu huolestuneeksi kiinalaisesta tietotekniikasta, joka voi johtaa tietovuotoihin ja sotilaalliseen riippuvuuteen.

 

Journalistit ovat valppaina Kiinan suhteen

Euroopan maat ovat kaikesta tästä syystä suhtautuneet diplomaattisen varovaisesti Kiinan kommunistipuolueen 100-vuotisjuhlaan. Mutta journalistit eivät ole olleet varovaisia. Kiinan ihmisoikeusrikkomukset uiguurikansan keskuudessa ovat olleet jatkuvasti uutisissa. Samoin Hongkongin demokratian ja sananvapauden mureneminen on ollut kaiken aikaa uutisaiheena.

Ja Kiinan juhlapäivänä maailman sananvapauden ykkösvaltioiden johtavien sanomalehtien sivuilla on koko sivun julistava muistutus Pekingin vallanpitäjille:

   ”Kiinan kansantasavallalle. Neljä Pohjoismaiden johtavaa päivälehteä yhdistää voimansa protestoidakseen sananvapautta rajoittavia Kiinan toimia Hongkongissa. Vetoomus julkaistaan Apple Daily -lehden sulkemisen jälkeen, Kiinan kommunistisen puolueen 100-vuotispäivänä.” Tekstin ovat allekirjoittaneet Kaius Niemi, Helsingin Sanomat, Christian Jensen, Politiken, Trine Eilertsen, Aftenposten ja Peter Wolodarski, Dagens Nyheter.

Nyt riittää. Maailma ei voi enää seurata passiivisesti sivusta, kun Kiina tukahduttaa lehdistön sananvapautta Hongkongissa. Nuo lehdet lupaavat raportoida entistä enemmän Hongkongin pelottavasta tilanteesta. Totuus ja vapaus voidaan tukahduttaa voimakeinoin. Mutta vain hetkeksi. Meidän pitää yhdessä osoittaa, että Hongkongissa sensuroidut tiedot tulevat julkisuuteen muualla maailmassa. Noin vakuuttavat Pohjoismaiden johtavat sanomalehdet.

Tällainen julistus on todella paikallaan. Ilman sananvapautta ei ole demokratiaa eikä ihmisarvoista elämää. On hyvin ymmärrettävää, että johtavat sanomalehdet halusivat julkistaa tämän viestin juuri Kiinan juhlapäivänä. Tietääkseni Helsingin Sanomilla on ollut vaikeuksia kertoa Kiinan kehityksestä, kun lehden kirjeenvaihtajaa ei ole pitkään aikaan päästetty Pekingiin kertomaan maan kehityksestä.

 

Kävin Kiinassa muutaman päivän journalistimatkalla kesällä 1988, jolloin Finnair oli aloittanut lennot Pekingiin. Tuolloin Kiinassa elettiin jonkinlaista ”Pekingin kevättä”, jolloin toivottiin maan alkavan kehittyä kohti länsimaisten demokratioiden mallia. Kerroin kokemuksistani Australian Brisbanessa, jossa toimitin suomenkielistä Finlandia News -lehteä. Mutta Kiinan lupaava kehitys päättyi vuotta myöhemmin hirvittävällä tavalla Pekingin Taivaallisen rauhan aukion verilöylyyn. Sen jälkeen taivaallinen rauha on etääntynyt yhä kauemmaksi Kiinasta.

 

ASIASANAT: Demokratia, Kiina, Sananvapaus

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu