Pohjolan ”kommunismi” – Trumpin ”republikaanidemokratia” ja Putinin ”demokratia”  

Pohjolan ”kommunismi” – Trumpin ”republikaanidemokratia” ja Putinin ”demokratia”  

# Yhdysvallat on ollut maailman uutisten polttopisteessä. Nykytekniikalla meillä Suomessakin voi seurata suorana lähetyksenä presidenttien puheita Washingtonissa ja myös Moskovassa. Kummassakin suurvallan pääkaupungissa vallan ohjaksissa on suurin piirtein yksinvaltias presidentti.

Eroavaisuuksiakin kuitenkin on. Presidentti Vladimir Putin piti hiljattain monituntisen tiedotustilaisuuden. Se oli monologi, jossa ei kuultu juuri minkäänlaista kritiikkiä tai poikkipuolisia kommentteja.

Toisin oli Washingtonissa, jossa presidentti Donald Trump puhui kansalle. Hän kehui panneensa maan talouden ja muutkin asiat kuntoon. Hän myös kehui, että pohjoismaista hyvinvointivaltiota eli ”kommunismia” ei ollut päästetty Yhdysvaltain elämänmenoa häiritsemään.

Trump ei kuitenkaan ollut Yes-kansalaisten ympäröimä niin kuin tsaari Putin, vaan edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi ei edes saanut kättelyä presidentiltä. Pelosi taas repi julkisesti presidentin puheen miljoonien tv-katsojien silmien edessä. Yhdysvaltain presidentti on siis lähes kaikkivaltias, jonka edessä hänen puolueensa Republikaanit pokkuroi. Mutta hän ei voi mitään sille, että Demokraatit esittävät raivokasta kritiikkiä. Trumpin toimikausi loppuu armottomasti tammikuussa 2021, ellei hän pysty voittamaan vaaleissa Demokraatteja.

 

Onko USA oikeusvaltio?

# Oli jotenkin irvokasta, että samaan aikaan Yhdysvaltain korkein oikeusistuin käsitteli Trumpin toimia, joiden perusteella häntä vaadittiin pantavaksi viralta. Trumpilla ei ollut hätää, koska hänen puolueellaan oli senaatissa enemmistö. Onko siis Yhdysvaltain oikeus poliittisesta pelistä riippumaton, niin kuin demokratialta edellytetään? Ei sinne päinkään.

Suomessa sattui olemaan samana päivänä eduskunnan istuntokauden avajaiset. Mitä meillä olisi sanottu, jos puhemies Matti Vanhanen ei olisi saanut kättelyä presidentti Sauli Niinistöltä ja repinyt julkisesti presidentin puheen paperit?

Täällä sekopäisessä maailmassa on tosiaan vaikka millaisia valtioita ja niissä vaikka millaisia  demokratioita ja ”demokratioita”!

Presidentti Sauli Niinistö otti eduskuntapuheessaan esille suuria ja tärkeitä asioita, kuten Auschwitzin, kansanmurhat ja kansainvälisen oikeusjärjestelmän, ydinaseiden kieltosopimuksen sekä ilmastonmuutoksen. Nuo teemat loistivat poissaolollaan Trumpin puheessa, vaikka ne huolestuttavat suurinta osaa maailman kansalaisista.

 

ASIASANAT: Demokratia, Oikeusvaltio, Putin, Trump

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu