Presidentti varoitti sekoittamasta miljoonia ja miljardeja
Presidentti varoitti sekoittamasta miljoonia ja miljardeja
# Puolilta päivin televisiossa soitettiin Porilaisten marssia. Presidentti Sauli Niinistö alkoi puhua. Hän oli tällä kertaa kuvattuna melkein suoraan edestä eikä merkillisesti sivulta niin kuin kerran aikaisemmin. Takana oli Suomen lippu ja ovi avoinna jonkinlaiseen pieneen olohuoneeseen.
Se oli tilanteeseen sopiva puhe. Erityisesti Niinistö on huolissaan velkaantumisesta. Ei saisi sekoittaa miljoonia ja miljardeja. Ja turvapaikkapolitiikan periaatteita pitää selventää, kun esimerkiksi al-Hol-leiriltä tuodaan terroristiperheiden äitejä ja lapsia. Tämä sanoma meni selvästi ulkoministeri Pekka Haavistolle.
Ensiksi presidentti kiitti siitä, että koronapandemiaa on tässä maassa hoidettu kansainvälisesti vertaillen hyvin. Mutta tarkkana on oltava jatkossakin. On tärkeää, että rokotuksia otetaan sitä mukaa kuin se on mahdollista.
Sitten kuulimme presidentiltä, että paluuta entiseen ei ole. On vaikea sanoa, mitä kaikkea hän sillä tarkoitti. Ainakin on muistettava, että ilmastonmuutos ei anna odottaa itseään, jos tarpeelliset toimenpiteet puutuvat.
# Ja luonnollisesti entinen kamreerihenkinen valtiovarainministeri opetti nykypoliitikoille, miten monta nollaa on miljoonassa ja miljardissa, jotta niitä ei vain sekoitettaisi. Ymmärrettävästi taustalla on EU:n yhteinen huikea elvytystuki. Olisikohan Suomi mennyt mukaan, jos Sauli Niinistö olisi ollut neuvottelemassa? Nyt tarvitaan yhteistahtoa, sanoi presidentti.
Sitten Niinistö vaati tiukempia säännöksiä turvapaikan tarjoamiseen. Siihen liittyviä riskejä ei saa jättää huomiotta.
Valtakunnan turvallisuudesta olisi yleensä pidettävä tarkkaa huolta. Jos tärkeää tietoa joutuu vääriin käsiin, on liian lepsua puhua vain tietovuodosta. Kysymys on isommasta asiasta, monesti suoranaisesta hyökkäyksestä.
Yhteishenkeä ja keskinäistä ymmärrystä presidentti Niinistö kuvaili hänen luonaan käyneen lapsiryhmän pyynnöllä: ”Ota pallosta kii!” Ja puhe päättyi uudenvuodentoivotuksiin ja Jumalan siunaukseen.
Putinista ei puhuttu
# Huomiota kiinnitti siihen, että puolustuspolitiikasta ei juuri puhuttu, ei edes Nato-optiosta. Emme myöskään saaneet tietää, mitä Vladimir Putinille kuuluu, vaikka Suomen presidentti pitää häneen yhteyttä tiiviimmin kuin juuri kukaan läntisistä johtajista. Nyt Yhdysvaltain presidentin Trumpin valtakausi kääntyy vääjäämättömästi loppua kohti. Muistissa on vielä Putinin, Trumpin ja Niinistön tapaaminen Helsingissä kesällä 2018. Kaikki näiden tapaamisten keskustelut eivät luonnollisesti kuulu julkisuuteen. Mutta jotain olisi ollut mielenkiintoista kuulla Putinin nykytunnelmista.
ASIASANAT: Sauli Niinistö, Ulkopolitiikka, Uudenvuodenpuhe
Asiantuntijoiden, mm. ulkopoliittisen instituutin Matti Pesun mukaan tasavallan presidentti Niinistö ei suoraan siunannut hallituksen toimintaa Al-Hol-asiassa, joskaan ei sitä suoraan kritisoinutkaan.
Oma näkemykseni on se, että Niinistö esitti niin vahvaa kritiikkiä hallitusta kohtaan, kuin mihin tasavallan presidentti käytännössä kykenee aiheuttamatta poliittista kohua.
Mitään muutahan presidentti ei nykyään enää voi tehdäkään.
Puhe oli kuitenkin selkeä epäluottamuslause Marinin hallitukselle.
Kekkosen puhe 2021 olisi todennäköisesti sisältänyt perustelut sille, miksi hän hajotti hallituksen.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani Huopainen on ainoita kun viitsi ääneen mainita Salen kommervenkeistä ja taisi hänkin poistella viestejään. Voi tietysti uskoa, että presidentin instituution takia tarvitsee horista epäselvästi ”voi olla, ja voi olla olematta” kun voisi kryptrisen viestinnän sijaan puhua ihan suomea.
https://twitter.com/Huopainen/status/1345011952611954689
Vastauksena käyttäjille
@AhlgrenTintti
ja
@pbyrokraatti
Eurokriisistä koronaan TP olisi voinut sanoa yhtä sun toista. Valitsi olla hiljaa.
TP:n valtaoikeudet vähäiset. On toivonut olevansa ”unilukkari”, eli ottaisi kantaa ja siten ohjaisi keskustelua.
EI ole näkynyt.
Ehkä suosittu juuri hajuttomuuden ja mauttomuuden takia?
Tässä vähän lisää vaikka Yks-puskalta yleisesti aiheesta ->
https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/1345018185414815745
Tuomas Enbuske
@TuomasEnbuske
Ns. Lego-puhe on nerokas suomalainen innovaatio. Siinä puhuja ei sano oikein mitään, vaan kyselee vuodesta toiseen epämääräisiä.
Näistä palikoista jokainen voi koota päänsä sisällä juuri sellaisen puheen kuin itse haluaa, eikä kenellekään tule paha mieli.
4.44 ip. · 1. tammik. 2021 paikasta Helsinki, Suomi·Twitter for iPhone
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö puhuu hieman varovaisesti ja ottamatta kantaa puoleen tai toiseen. Tulenarkoja asioita hän pyrkii välttämään kokonaan. Sellaisia olivat tällä kertaa EU:n velalle rakennettu elvytyspaketti, Nato-optio, Putin…
Kun presidentti sai vaaleissa yli puolet äänestäjistä taakseen, ei kannata ärsyttää ketään liiaksi. Jaa, mutta Niinistön ei tarvitse ajatella enää tulevia vaaleja…
Ilmoita asiaton viesti
Voi ymmärtää niin, että presidentti ei tiukan rahapolitiikan miehenä voi ylistää EU:n yhteisvastuullista elvytysrahoitusta. Juristina hänen on vaikea hyväksyä tapaa, jolla al-Holin äidit ja lapset tuotiin Suomeen.
Niinistö ei kyllä onneksi ryhtynyt kekkoseksi ja alkanut erottaa hallitusta. Mutta presidentillä ja hallituksella on selvästi erilaisia näkemyksiä avainkysymyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Vai olisit sinä kaivannut uudenvuoden puheena asiaa Putinista?
Sinänsä huvittavaa, että presidentin puhe on niin kryptinen, että sitä pitää aina porukalla päivitellä ja arvuutella.
Ilmoita asiaton viesti
Olisin mielelläni kuullut presidentti Niinistön puheesta näkemyksiä Putinista, jonka kanssa hän kävi hiljattain puhelun. Yhtenä puhelun teemana olivat Suomen ja Venäjän 100-vuotiset diplomaattisuhteet.
Joidenkin uutisten mukaan Niinistön ja Putinin puhelussa oli esillä myös Navalnyi, jonka nimea Putin kuulemma ei halua lausua julki. Olisi hyvä tietää, miten hänestä puhuttiin nimeä mainitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Marin&Co varmaan ei ymmärrä miljardin ja miljoonan eroa
Ainakaan jos katsoo valtion velanottoa
Ilmoita asiaton viesti
Joskus näyttää siltä, että koronakauden hallitukset eivät todellakaan ymmärrä miljoonan ja miljardin eroa koronaelvytystä suunnitellessaan. Nuo sanat miljoona ja miljardi ovat niin kovin samanlaiset. Olisi ehkä turvallisempaa, jos meillä niin kuin Amerikoissa miljardia nimitettäisiin biljoonaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös presidentti opettanut, että biljoonassa on 12 nollaa? Englannin kieli herkästi sotkee miljardin ja biljoonan, kun billion on miljardi suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnitin itse myös huomiota tuohon , ”siellä miljardin takana kurkkii biljoona..” ..jos oikein muistan hänen asian ilmaisseen.
Oma tulkintani on se , etteivät nuoret nykypolitiikot enää kanna huolta siitä, onko joku avustuspaketti miljardeja vai biljoonia….” evvk ”.
Mielestäni tämän olemattoman rahan jaon yksi kulminaatiopiste on jenkkien nahistelu pannaanko jokaisen kansalaisen tilille 600 vai 2000 taalaa.
Nykynuori voi mielestäni – tätä järjettömyyttä vuosikymmenen seurattuaan- perustellusti kysyä, miksei meillä EU:ssa pantaisi biljoonat liikkeelle siirtämällä vaikkapa 20.000€ jokaisen EU-kansalaisen tilille.
Meillä 40…60-luvulla syntyneillä – kuten Niinistö- on hiukan vaikea ymmärtää tällaista talouspolitiikkaa, mutta se todennäköisesti johtuu putoamisestamme kelkasta, näin toivon…pelkään kyllä …
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää todellakin siltä, että nuoremmat polvet eivät näe maailmaa muutoin kuin vuoden 2008 talouskriisin jälkeisin silmin. Nykyään rahaa ei panna pankkiin korkoa kasvamaan vaan vain pois näpistelijöiden käsistä. Korothan ovat nollillaan. Toisin oli 1990-luvulla, jolloin lainakorot olivat jopa 18:ssa prosentissa.
Nykyään valtiot ja vähitellen yksityisetkin ovat tottuneet ”uutena normaalina” ajatukseen, että velkoja ei tarvitse koskaan maksaa takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole ihme, että Suomenkin budjetinteossa suuret summat menevät sekaisin. On suorastaan käsittämätöntä, että tiedemiehet ja kielipoliisitkin ovat sotkeneet asioita. Meikäläinen miljardi on jenkeissä billion.
”Triljoona on miljoonan kolmas potenssi eli 1 000 000 000 000 000 000. Sana koostuu osista tr- ja -iljoona, joista alkuosa tarkoittaa kolmea ja loppuosa viittaa miljoonaan. SI-järjestelmässä triljoonaa vastaava kerrannaisyksikkö on eksa. Amerikanenglannin sana trillion tarkoittaa biljoonaa eli lukua 1 000 000 000 000.” Wikipedia
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ole sitä paljon parjattua inflaatiota kun miljoonasta tulee miljardi 😉 Hei kävyt siellä! Pysykää vauhdissa 😀
Ilmoita asiaton viesti
Sehän se sitä inflaatiota tosiaan on, kun miljoonasta tulee miljardi, mutta sillä miljardilla ei voi ostaa enempää kuin sillä entisellä miljoonalla. Suomessakin sodan jälkeen inflaatio söi markkaa niin pahasti, että seteleistä piti poistaa kaksi nollaa. Tuon reformin jälkeem entinen 1 000 000 markkaa oli 10 000 uutta markkaa, mutta sillä saattoi ostaa yhtä paljon kuin entisellä miljoonalla.
Ilmoita asiaton viesti
Montako nollaa on miljoonassa? Entä miljardissa? Kuinka paljon niitä mahtaa olla hallituksessa ja varsinkin eduskunnassa?
Olen tyytyväinen, ettei Niinistö hölöttänyt keskusteluistaan Putinin kanssa.
– Kuule, Vladimir, minun viimeistä virkakauttani on jäljellä runsaat tuhat päivää.
– Jaa, Sauli Vainovitsh, sinulla on pieni valtakunta! Pieni maa, pienet asiat ja lyhytaikaiset presidentit.
– Mihin viittaat?
– Geografialle emme voi mitään. Venäjä on maailman suurin maa, ja viime vuosina vieläpä kasvamaan päin. Vaikka paikat ovat sinänsä kunnossa, on presidentillä tekemistä varmasti enemmän kuin sinulla kotimaassasi. Tarvitsen vielä…
– Niin?
– Katsohan, Vainovitsh, on tiettyjä seutuja ja tiettyjä henkilöitä.
– Vova?
– On määrättyjä tahoja, eräitä piirejä ja…
– Kuulehan, kollega. Olen omalle kansalleni todennut, että Venäjän presidentin kanssa voin keskustella mistä asioista tahansa. Toivon, ettet salaa minulta mitään. Mitä ja ketä tarkoitat?
– Kaikkea sitä, jonka vuoksi minun täytyy työskennellä vielä kymmenen, ehkä kaksikymmentä vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Tuomo Kokko, aivan mainiosta parodiasta. Tuollaistahan se diplomaattinen jargon on. Eihän sitä semmoisenaan voi mitenkään päästää julkisuuteen.
Mitenkähän Putin onnistuu puhumaan Navalnyista, kun hän ei halua päästää koko nimeä suustaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ollut varsin mielenkiintoista saada kuulla Niinistön lausumana vielä, että millähän tasolla mahtaa olla se Suomen nykyinen tuki Venäjän demokratisoitumiskehitykselle. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kova kysymys tuo Venäjän demokratioituminen. Siitäkään ei ole lainkaan helppo keskustella julkisuudessa vallankaan itse itsevaltiaan kanssa. Siinä keskustellaan helposti ”demokratisoitumisesta”.
Ilmoita asiaton viesti