Presidentti varoitti sekoittamasta miljoonia ja miljardeja

Presidentti varoitti sekoittamasta miljoonia ja miljardeja

# Puolilta päivin televisiossa soitettiin Porilaisten marssia. Presidentti Sauli Niinistö alkoi puhua. Hän oli tällä kertaa kuvattuna melkein suoraan edestä eikä merkillisesti sivulta niin kuin kerran aikaisemmin. Takana oli Suomen lippu ja ovi avoinna jonkinlaiseen pieneen olohuoneeseen.

Se oli tilanteeseen sopiva puhe. Erityisesti Niinistö on huolissaan velkaantumisesta. Ei saisi sekoittaa miljoonia ja miljardeja. Ja turvapaikkapolitiikan periaatteita pitää selventää, kun esimerkiksi al-Hol-leiriltä tuodaan terroristiperheiden äitejä ja lapsia. Tämä sanoma meni selvästi ulkoministeri Pekka Haavistolle.

Ensiksi presidentti kiitti siitä, että koronapandemiaa on tässä maassa hoidettu kansainvälisesti vertaillen hyvin. Mutta tarkkana on oltava jatkossakin. On tärkeää, että rokotuksia otetaan sitä mukaa kuin se on mahdollista.

Sitten kuulimme presidentiltä, että paluuta entiseen ei ole. On vaikea sanoa, mitä kaikkea hän sillä tarkoitti. Ainakin on muistettava, että ilmastonmuutos ei anna odottaa itseään, jos tarpeelliset toimenpiteet puutuvat.

 

# Ja luonnollisesti entinen kamreerihenkinen valtiovarainministeri opetti nykypoliitikoille, miten monta nollaa on miljoonassa ja miljardissa, jotta niitä ei vain sekoitettaisi. Ymmärrettävästi taustalla on EU:n yhteinen huikea elvytystuki. Olisikohan Suomi mennyt mukaan, jos Sauli Niinistö olisi ollut neuvottelemassa? Nyt tarvitaan yhteistahtoa, sanoi presidentti.

Sitten Niinistö vaati tiukempia säännöksiä turvapaikan tarjoamiseen. Siihen liittyviä riskejä ei saa jättää huomiotta.

Valtakunnan turvallisuudesta olisi yleensä pidettävä tarkkaa huolta. Jos tärkeää tietoa joutuu vääriin käsiin, on liian lepsua puhua vain tietovuodosta. Kysymys on isommasta asiasta, monesti suoranaisesta hyökkäyksestä.

Yhteishenkeä ja keskinäistä ymmärrystä presidentti Niinistö kuvaili hänen luonaan käyneen lapsiryhmän pyynnöllä: ”Ota pallosta kii!”  Ja puhe päättyi uudenvuodentoivotuksiin ja Jumalan siunaukseen.

 

Putinista ei puhuttu

# Huomiota kiinnitti siihen, että puolustuspolitiikasta ei juuri puhuttu, ei edes Nato-optiosta. Emme myöskään saaneet tietää, mitä Vladimir Putinille kuuluu, vaikka Suomen presidentti pitää häneen yhteyttä tiiviimmin kuin juuri kukaan läntisistä johtajista. Nyt Yhdysvaltain presidentin Trumpin valtakausi kääntyy vääjäämättömästi loppua kohti. Muistissa on vielä Putinin, Trumpin ja Niinistön tapaaminen Helsingissä kesällä 2018. Kaikki näiden tapaamisten keskustelut eivät luonnollisesti kuulu julkisuuteen. Mutta jotain olisi ollut mielenkiintoista kuulla Putinin nykytunnelmista.

 

ASIASANAT: Sauli Niinistö, Ulkopolitiikka, Uudenvuodenpuhe

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu