Presidentti voisi yhdistää pahasti jakautuneen kansan

Presidentti voisi yhdistää pahasti jakautuneen kansan

# Suomen työnantajien ja työntekijöiden suhteet ovat todella tulehtuneet. Tilanne on kehittymässä yhteentörmäykseksi, jollaista emme muista kokeneemme enkä nähneemme tässä ”maailman onnellisimmassa maassa”.

On aivan selvää, että näin pahasti kansakuntaa jakava kriisi tarvitsisi välittäjän. Emme voi jatkaa kohti yhä syvempää katastrofia. Lopulta kuulimme Eduskunnassa, että välittäjää tarvitaan. Kokoomuksesta irronneen Liike Nytin puheenjohtaja Harry Hjallis Harkimo ehdotti, että vastikään eläkkeelle siirtynyt presidentti Sauli Niinistö ryhtyisi välittäjäksi. Se on hyvä ehdotus.

Entä miksi uusi presidentti Alexander Stubb ei ottaisi tätä kriisiä hoitaakseen? Muistamme, miten hienosti hän selvitti kansaa samalla tavalla jakaneen presidentinvaalin ratkaisuvaiheen käymällä Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa esittämässä lämpimät kiitokset. Nytkin tarvittaisiin ensin keskinäistä kunnioitusta, jotta voitaisiin keskustella todella vaikeista asioista. Kenties Haavistokin voisi tulla välittämään.

 

# Lähtökohtana kiistalle on Petteri Orpon Kokoomus-vetoisen hallituksen ohjelma, jonne työnantajapuoli on onnistunut lobbaamaan kaikki villeimmätkin unelmansa vientialojen palkkakatosta ja paikallisesta sopimisesta aina köyhän kansan sosiaalitukien leikkauksiin saakka. Ja heti alkuun hallitus haluaa rajoittaa ns. poliittiset lakot korkeintaan vuorokauden mittaisiksi.

Ammattiyhdistysväki kauhistui hallituksen suunnitelmia ja toivoi pääsevänsä pääministerin kanssa neuvottelemaan tuosta köyhiä kyykyttävästä ohjelmasta. Mitään oikeita neuvotteluja ei ole saatu aikaan. Niinpä ay-liike on järjestänyt laajoja protesteja ja pannut nyt pystyyn kahden viikon protestilakon mm. kuljetusalalla.

Nyt sitten mm. suuret metsäteollisuusfirmat ovat määränneet väkeään palkattomalle lomalle viitaten kuljetusalan lakkoon. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta nimitti tätä toimenpidettä kostoiskuksi keskustellessaan työnantajapuolen johtajan Jyri Häkämiehen kanssa televisiossa.

Eduskunnan kyselytunti oli todella hurja, suorastaan raivoisa keskustelu hallituksen ja opposition välillä. Pääministeri Petteri Orpo puolusti hallitusohjelmaan sisältyviä työelämään liittyviä esityksiä, jotka opposition mielestä oli kopioitu suoraan työnantajajärjestöjen papereista. Minkäänlaista kompromissihenkeä ei ollut kummallakaan suunnalla, vaikka maa on ajautumassa todella pahaan taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin.

 

ASIASANAT: Ay-liike, Lakot, Työnantajat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu