Putin inhoaa EU:ta ja haluaa neuvotella Yhdysvaltain kanssa uuden ”diilin”

Putin inhoaa EU:ta ja haluaa neuvotella Yhdysvaltain kanssa uuden ”diilin”

Seurasin naapurin yksinvaltiaan Vladimir Putinin nelituntista monologi-info-showta, joka lähetettiin Moskovasta englanniksi simultaanitulkattuna. Uudeksi Vladimir Suureksi pyrkivä Putin on istunut valtaistuimellaan vuosituhanten vaihteesta asti eli yli 20 vuotta. Hän julisti jo heti alkuun, että Neuvostoliiton hajoaminen oli aikamme suurin geopoliittinen katastrofi. Hän oli tuon katastrofin tapahtuessa töissä NL:n turvallisuuspalvelussa KGB:ssä. Jos hän olisi saanut määrätä, tuskinpa hän olisi antanut tuon katastrofin tapahtua melkein ilman verenvuodatusta niin kuin rauhan mies Mihail Gorbatshov.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin haastattelussa 90-vuotias Gorbatshov sanoo, että Neuvostoliitto ja Yhdysvallat päättivät yhdessä lopettaa ydinasevarustelun ja vastakkainasettelun. Länsi päätti kuitenkin sopimuksen vastaisesti rakentaa ”uuden imperiumin” ja levittää Natoa Venäjän rajoille, sanoo Gorbatshov.

Tietenkin asia voi näyttää tuolta Venäjän kannalta. Mutta Venäjällä ei haluta nähdä, miten tärkeänä demokratian piiriin päässeet valtiot pitävät vapauden ja ihmisoikeuksien säilymistä. Siitä ei olisi varmuutta, jos valtioiden ulko- ja turvallisuuspolitiikka annettaisiin Venäjän valvontaan.

Valtakautensa kuluessa Putin on varmasti ajatellut usein, miten hän saisi Neuvostoliiton  valtapiirin palautetuksi. Nyt hän on esitellyt Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille neuvotteluja turvatakuista Venäjän alueen ympäristössä. Biden on tiettävästi valmis neuvottelemaan heti ensi vuoden puolella. EU:ta Putin ei juuri voi sietää. Siellähän on jäseninä monta entistä Varsovan liiton maata, jotka Putinin mielestä kuuluvat Venäjän vaikutuspiiriin.

 

Puolustus on hyökkäystä aidan toiselta puolelta katsottuna

Puolustusliitto Nato on Putinin mielestä hyökkäysliitto, koska sen jäseninä on noita samoja Varsovan liiton maita, jopa entisiä neuvostotasavaltoja. Nyt sinne pyrkii myös Ukraina, joka ei ole vain entinen neuvostotasavalta vaan itse asiassa Venäjän ydintä. Kiovassa nimittäin piti valtaa se ensimmäinen Vladimir Suuri.

On merkillistä, miten mustavalkoisen vastakkaisesti asioita voidaan nähdä politiikassa. Putin katsoo ilmeisesti olevansa rauhan mies, kun hän ehdottaa naapureilleen ja Nato-maille turvatakuita. Puolustusliitto Natolle taas tuollaiset turvatakuut ovat ”turvatakuita”. Ne tarkoittavat sitä, että Nato-maat eivät voi kuulua Natoon. Suomelle ne merkitsevät sitä, että emme voi edes mainostaa omistavamme Nato-option. Lännessä Venäjälle turvatakuita antaneita maita kutsutaan Venäjän etupiiriksi.

Putin moitti Yhdysvaltoja siitä, että Ukrainalle oli järjestetty ohjuksia. Se ei kuulemma pidä paikkansa. Ukraina on ilmeisesti saanut vain ohjuspuolustusjärjestelmän. Venäjän kannalta tuollainen järjestelmä on vihollisen hyökkäysase, koska se tekee käyttökelvottomiksi eli ”tuhoaa” Venäjän puolustukseksi hankitut hyökkäysaseet.

Hyökkäys on puolustamista ja puolustaminen hyökkäystä aina riippuen siitä, kummalta suunnalta asiaa tarkastellaan. Suomen puolustukseksi hankittuja hävittäjiäkin voi joku katsoa hyökkäysaseiksi. Ja joku varmaan katsookin.

 

ASIASANAT: Nato, Venäjä, Yhdysvallat

+13
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu