Pyhät kirjat tuottavat Ruotsissa pyhää vihaa

Pyhät kirjat tuottavat Ruotsissa pyhää vihaa

On outoa, ettei Ruotsi saa Koraanien polttajia kuriin. Se on kuulemma sananvapauden kysymys. Jos ei pidä Koraanista tai Raamatusta, se on voitava kertoa kovin sanoin somessa tai jopa polttamalla tuo painotuote julkisesti.

Mutta se on lainsäädännön typeryys, jota Venäjän Putin ja Turkin Erdogan voivat käyttää häikäilemättä hyväkseen. Koraanien polttajille kannattaa maksaa kunnon palkkio. Sillä tavalla Ruotsille hankitaan vastustajiksi koko muslimimaailma ja pidetään Ruotsi Naton ulkopuolella.

Ruotsin valtio taas on niin periaatteellinen, ettei halua luopua ”sananvapaudesta” diktatuurimaiden painostuksen edessä. Ruotsin poliisi toimi jopa niin ”oikeaoppisesti”, että palautti Koraanin ”oikealle omistajalleen”, kun joku yritti ottaa sen pois polttajan käsistä.

Suomessa ja useimmissa läntisen Euroopan maissa Koraanin tai Raamatun polttaminen on uskonnonvapautta loukkaava rikos. Ruotsille tällainen lain pykälä ei kelpaa. Kannattaisi harkita, koska se varmaan auttaisi myös jengirikollisuuden nujertamisessa.

Nämä ovat syviä periaatteellisia kysymyksiä. Eikö niissä kannattaisi antaa käytännön kävellä tiukkapipoisuuden yli?

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Susanne Dahlgren sanoo, että Koraani on muslimimaissa ei vain kirja vaan pyhä esine. Ja onhan meilläkin Raamattu pöydällä ja sormet kirjan päällä, kun ministerit vannovat virkavalansa.

Meillä Suomessa Koraanin ja Raamatun polttaminen ja häpäiseminen on siis rikos. Tätä sääntöä vastaan toimi varmaankin kirjailija Jari Tervo, joka heitti tv-ohjelmassa Raamatun nurkkaan. Hyvä, ettei siitä tehty isoa numeroa. Sivistysvaltiossa on annettava tilaa myös vapaa-ajattelulle.

Entä miten on suhtauduttava moniin rikoksiin syyllistyneeseen Donald Trumpiin, joka heilutteli vaalikampanjassa Raamattua kourassaan ja uhkasi lyödä sillä demokraattivastustajiaan päähän?

Entä kumpi käyttää Raamattua oikein ja laillisesti, Moskovan patriarkka Kirill vai hänen kiovalainen kollegansa?

 

ASIASANAT: Koraani, Raamattu, Sananvapaus

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu