Ranskassakin koettiin ”Li Andersson -yllätys”

Ranskassakin koettiin ”Li Andersson -yllätys”

Olemme jännittäneet Ranskan kansalliskokouksen vaalien toisen kierroksen tulosta. Se oli melkein samanlainen yllätys kuin Suomen EU-vaalien puoluejakauma. Meillä ihmeteltiin eniten sitä, että Vasemmistoliiton Li Andersson nousi kaikkien aikojen äänikuningattareksi. Ranskassa yllätyttiin siitä, että ensimmäisen kierroksen laitaoikeiston voittoa ryhtyivät tehokkaimmin torjumaan vasemmistolaiset eivätkä presidentti Macronin keskustaoikeistolaiset.

Tämän ilmiön syynä sekä Ranskassa että Suomessa on se, että viimeaikaisesta köyhien köyhtymisestä on puhunut avoimesti vain vasemmisto. Keskustaoikeisto on Suomen ja Ranskan hallitusten äänellä mieluusti korostanut vain valtiontalouden tasapainottamisen tarvetta ja budjettileikkauksia Riikka Purran ”suurilla saksilla”.

Sekä Suomen että Ranskan vaalitulos kertoo, että vähävaraisilla on todellinen huoli huomisesta. Laitaoikeisto taas puhuu mieluiten maahanmuutosta ja EU:n liiasta määräilystä.

Laitaoikeisto on myös ollut hieman valmis kuuntelemaan Moskovankin ”neuvoja”. Vasemmistolle taas on viimein valjennut, ettei Venäjä ole sosialistinen valtio vaan   jotain täysin päinvastaista.

 

ASIASANAT: Li Andersson, Ranskan, Venäjä

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu