Riikka Purra toi Suomen politiikkaan naisvallan ja jätti Orpon orvoksi

Riikka Purra toi Suomen politiikkaan naisvallan ja jätti Orpon orvoksi

Perussuomalaisten uusi naispuheenjohtaja Riikka Purra tuotti historiallisen muutoksen Suomen politiikkaan. Nyt voi jo sanoa, että meillä siirryttiin naisvallan aikaan. Tämän valinnan jälkeen melkein kaikilla Suomen puolueilla on naispuheenjohtajat. Tilanne on kansainvälisestikin aivan poikkeuksellinen. Tässä tulee mieleen vuosi 1906, jolloin Suomi sai ensimmäisenä maana maailmassa naisille sekä ääni- että kansanedustusoikeudet. On syytä muistaa, että vasta samalla kertaa myös suuri osa Suomen miehistä eli säätyvaltiopäivävaaleihin osallistumattomat ”säädyttömät” saivat äänioikeuden.

Perussuomalaisten puoluekokous pidettiin koronatunnelmissa Seinäjoelta. PS väittää olevansa kaikkein demokraattisin puolue, koska puolueen johtohenkilöistä eivät äänestä vain valtuutetut vaan kaikki jäsenmaksunsa maksaneet puoluen jäsenet. Ääniä annettiin kaikkiaan 1 302, kun valittiin seuraajaa eroavalle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle. Äänistä 774 meni nykyiselle varapuheenjohtajalle Riikka Purralle. Hän jätti tohtorismies Sakari Puiston selvästi kakkoseksi. Uudeksi puoluesihteeriksi valittiin tohtorismies ja Venäjän tuntija Arto Luukkanen.

Miksi ”äijäpuoluetta” johtanut Jussi Halla-aho aivan ilmeisesti halusi seuraajakseen naisen? Se saattoi johtua siitä, että hän halusi Perussuomalaisista pois tuon ”äijäpuolueen” leiman. Se saisi naisetkin äänestämään persuja. Ja toiseksi se helpottaisi vaalien jälkeisiä hallitusneuvotteluja, kun suurin osa neuvottelukumppaneista olisi naisia. Suomea alettaisiin hallita naisenergialla.

Tässä uudessa tilanteessa Kokoomuksen Petteri Orpo tuntee itsensä todella orvoksi. PS:n ja Kokoomuksen hallitusyhteistyö ei myöskään olisi kovin onnistunutta, koska puolueiden näkemykset EU:sta ja €:sta eroavat toisistaan 180 astetta. Persuille ei maistu edes työperäinen maahanmuutto, joka on Kokoomukselle erityisen tärkeää.

Jos Perussuomalaiset menisivät kaikesta huolimatta rikkaita suosivan hallituspolitiikan apupuolueeksi Juha Sipilän hallituksen malliin, kävisi niin kuin Timo Soinin porukan persuille, jotka vajosivat vuoden 2019 vaalien jälkeen maan rakoon. Persujen äänestäjät ovat enimmäkseen vähävaraisia ja syrjäytyneitä kansalaisia, joille oikeistolainen rikkaita suosiva talouspolitiikka sopii mahdollisimman huonosti.

Siinä mielessä PS on oikeastaan vasemmistopuolue, vaikka heidät istutettiin Eduskunnassa oikeaan laitaan. Sitä paitsi Riikka Purra on kasvissyöjä, joka on ennen äänestänyt Vihreitä. Persujen ja vihervasemmiston hallitusyhteistyö lienee siis mahdollista?

 

ASIASANAT: Naisvalta, Perussuomalaiset

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu