Ruotsi ei ole Itämeren Sveitsi – niin kuin Ahvenanmaa

Kuva 2: Venäjän vaakuna ja Ruotsin lippu. Suomen kuninkaat tulivat Ruotsista ja keisarit Venäjältä. Kuva: Timo Uotila.

Ruotsi ei ole Itämeren Sveitsi – niin kuin Ahvenanmaa

# Ruotsi on vihdoinkin päässyt Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton jäseneksi. Pääministeri Ulf Krisersson kävi Washingonissa viemässä Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blikenille tärkeät paperit.

Venäjän yksinvaltias Vladimir Putin sai mitä tilasi sanoessaan Ukrainaan hyökätessään, ettei Natolla ole lupa levitä Venäjän rajoille. Presidentti Sauli Niinistölle tuo oli viimeinen pisara. Jos Putinin vaatimuksiin olisi suostuttu, se olisi tarkoittanut, että Nato-optio oli bluffia ja että Suomi on Venäjän talutusnuorassa. Niinpä sitten Suomi näki tarpeelliseksi anoa Naton jäsenyyttä, kun kaikki puolueetkin Vasemmistoliitoa myöten olivat jäsenyyden kannalla.

 

# Ruotsi olisi varmaan liittynyt jo ajat sitten Natoon, mutta ei halunnut jättää Suomea yksin. Se olisi saattanut myös tarkoittaa sitä, että Ruotsin itäraja olisi tullut idän ja lännen rajaksi. Sitä Ruotsi ei olisi halunnut. Nyt kun Ruotsi-Suomi on Natossa, Suomen itäraja on sotilasliittojen raja.

Ruotsin liittyminen Natoon kertoo, että Ruotsin liittoutumattomuus ei ollut perustaltaan samanlaista syvästi periaatteellista rauhanpolitiikkaa kuin Sveitsin puolueettomuus, vaikka näitä valtioita on usein liitetty samaan laariin.

Sveitsi sijaitsee molempien maailmansotien perusvihollisten Ranskan ja Saksan välissä, mutta se säilytti siitä huolimatta puolueettomuutensa. Perusteena sille oli Sveitsin asema maailman rahajärjestelmän keskuksena. Ruotsilla ei ollut samanlaista asemaa. Siksi se oli vapaa valitsemaan puolustuspoliittisen linjansa.

 

# Itämeren Sveitsi on itse asiassa – Ahvenanmaa. Ahvenanmaan demilitarisointi oli tärkeää Krimin sodan jälkeen v. 1856 ja kylmän sodan aikana varsinkin Ruotsille, jonka pääkaupunki Tukholma sijaitsee sen lähellä. Oli tärkeää, ettei vihollisen joukkoja tulisi lähelle Ruotsin pääkaupunkia, vaikka Venäjä miehittäisi Suomen.

Kun Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä, Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole samalla tavalla merkityksellistä Ruotsille. Voisi ajatella, että Itämeren Svetsi Ahvenanmaa on jonkinlainen tunnus siitä, ettei Itämeri ole Naton sisämeri. Suomenlahden itäpäässä on koko Itämeren alueen suurin kaupunki Pietari, jonka laivoilla pitää olla vapaus kulkea Suomenlahdella ja Itämerellä. Venäjällä on myös pieni osa Itämeren rantaa Kaliningradin kohdalla.

 

ASIASANAT: Ahvenanmaa, Ruotsi, Sveitsi

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu