Sanna Marinin hallitus teki kolme ”maailmanennätystä”

Sanna Marinin hallitus teki kolme ”maailmanennätystä”

# Tiistaina 10. joulukuuta 2019 Suomen historiassa koettiin käännekohta. Silloin alkoi uusi feministinen Labour-hallituskausi. Käänne oli jyrkkä, melkeinpä 180 astetta. Keski-ikäisten herrojen Konservatiivi-kausi päättyi jo kesällä. Samalla Suomi sai maailman nuorimman v. 1985 syntyneen pääministerin Sanna Marinin (Sdp), kaiken lisäksi naisen. Tämä on maailmanennätys.

Juha Sipilän (Kesk) Konservatiivi-hallituksessa istui 9 miestä ja 5 naista. Sanna Marinin (Sdp) hallituksessa on 12 naista ja 7 miestä. Se taitaa olla toinen maailmanennätys. Suomessa on ollut jo ennen naispääministeri. Mutta sekä Anneli Jäätteenmäen (Kesk) että Mari Kiviniemen (Kesk) kaudet jäivät kovin lyhyiksi.

Milloinkaan ennen Suomen hallituksissa ei ole ollut myöskään nainen saman aikaan hallituksen avainpaikalla pää- ja valtiovarainministerinä. Nyt on.

Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtaja on nainen. Se on kolmas maailmanennätys. Keski-ikäiset miesministerit tuntevat istuvansa hallituksessa jotenkin väärässä seurassa. Ei kuuluisi tuntua, sillä tämä on uutta normaalia. Tilanne on perusteellisesti erilainen kuin Juha Sipilän (Kesk.), Timo Soinin (Siniset) ja Petteri Orpon (Kok.) hallituksessa.

Sipilän ja Marinin hallitusohjelmat eroavat perusteellisesti toisistaan. Sipilän hallitus oli kuin pörssiyhtiön johtokunnan herraseura. Sanna Marinin hallitus on kuin feministiseuran aktivistiryhmä.

Harvoin minkään maan poliittinen ilmapiiri on muuttunut niin perusteellisesti kuin Suomessa 2019. Suomi on siirtynyt pörssiukkojen vallasta nuorten tasa-arvoa ajavien Y-sukupolven naisten ohjaukseen.

Tämä on vain upeaa jatkumoa vuoden 1907 vaaleille, jolloin Suomen suuriruhtinaskunnassa naisillakin oli äänioikeus, jopa oikeus päästä kansanedustajaksi. Sekin taisi olla maailmanennätys. Yksi noista maailman ensimmäisistä naiskansanedustajista oli piikana aloittanut Miina Sillanpää, josta tuli Suomen ensimmäinen naisministeri Väinö Tannerin (Sdp) hallituksessa 1926-27.

 

ASIASANAT: Politiikka: Naispääministeri, Miina Sillanpää, Sanna Marin

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu