Sanna Marinin konstailematon asialinja vetoaa suomalaisiin

Sanna Marinin konstailematon asialinja vetoaa suomalaisiin

# Koronakriisi on taannut Suomen ainutlaatuiselle viiden nuoren naisen vetämälle Sanna Marinin (Sdp) hallitukselle loistavan mahdollisuuden pysyä julkisuudessa ja kerätä suosiopisteitä. Tärkeitä tiedotustilaisuuksia pitää näet järjestää harva se päivä.

Jatkuva julkisuudessa olo on kuitenkin kaksiteräinen miekka. Se voi käydä hankalaksi, jos tiedonantajalta puuttuu taitoa ja taktiikkaa. Karmeana esimerkkinä voisi mainita Yhdysvaltain presidentti-pääministeri-kaikkivaltiaan Donald Trumpin, joka on myös esiintynyt näihin saakka päivittäin koronaviruksen merkeissä. Trump kuitenkin poltti hihansa, kun sai esittämistään möläyksistä ja päästämistään sammakoista kovaa kritiikkiä.

Trump yritti esiintyä lääketieteen asiantuntijana ja esitti aivan pähkähulluja ideoita koronan torjumiseksi. Hänen neuvonantajansa yrittivät panna jarruja päälle Trumpin puheille ja selittää hänen näkemyksensä parhain päin. Mutta journalistit esittivät kovia kysymyksiä. Se sai Trumpin lopettamaan koronasta tiedottamisen. Hän syytti asiasta lehtimiehiä, jotka tekevät ”vihamielisiä kysymyksiä”. Mutta mitä Trump voi sille, että totuus on valheen ”vihollinen”.

 

# Demokratiassa nimeltä Suomi ei ole presidentti-pääministeriä vaan erilliset presidentti ja pääministeri. Koronavirusta vastaan tapahtuva taistelu on perustuslain mukaan hallituksen hommaa. Niinpä sitten Sanna Marinin (Sdp) hallituksen ministerit ovat pitäneet tiedotustilaisuuksia maaliskuun puolivälistä lähtien melkein päivittäin. He ovat esiintyneet ilmeisen taitavasti, koska kansa luottaa mielipidetiedustelujen perusteella laajalti hallituksen kykyyn ja haluun tämän ainutlaatuisen kriisin hoitamiseksi.

Suomen pääministerillä Sanna Marinilla oli 26.4. Yle Radio Suomessa haastattelutunti. Se onnistui tässä hankalassa tilanteessa pääministerin ja hallituksen kannalta hyvin. Se johtuu ennen muuta Marinin selkeästä tyylistä. Hänen sanomisiaan on helppo ymmärtää. Taitavana diplomaattina hän on myös valmis myöntämään omat ja hallituksensa virheet luvaten ottaa oppia niistä. Virheitä ei voida välttää näin yllättävässä ja ainutlaatuisessa kriisissä. Miten se olisi mahdollista, kun lääketieteen asiantuntijatkaan eivät ole yksimielisiä siitä, miten tämä pandemia etenee tulevaisuudessa?

 

# Pääministeri Marin vältti taitavan diplomaattisesti kaikki hankalat kysymykset eikä ryhtynyt Trumpin tavoin äksyilemään.

Kasvomaskien ja koronatestivälineiden hankkiminen maailmanmarkkinoilta on hankalaa. Siksi niitä pitää ryhtyä valmistamaan Suomessa.

Business Finlandia käytettiin tukien jakamiseen, koska oli kiire ja piti käyttää olemassa olevia järjestelmiä. Sääntöjä on kehitettävä vastaisen varalle.

Sanna Marinilta kysyttiin, olisiko hoitohenkilökunnalle syytä maksaa erilliskorvaus heidän raskaiden ja vaativien tehtäviensä johdosta ja koska heidän palkkaneuvottelunsa olivat ajautuneet umpisolmuun juuri ennen koronakriisiä. Labour-ministeri Marin ei kompastunut tähän ansaan, vaikka hänen myötätuntonsa on ilman muuta sari sairaanhoitajan puolella. Niinpä pääministeri kertoi, että hallitus ei ole tässä asiassa neuvotteluosapuoli.

 

# Pääministeri Marin ei myöskään erehtynyt esittämään tiukkoja kannanottoja valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksestä. Keskustalainen ministeri Katri Kulmini haluaisi paikalle Päivi Nergin, joka ei ole lainkaan mieleinen demareille. Sanna Marin ymmärtää, että kiista tästä asiasta saattaisi helposti kaataa koko hallituksen.

Sanna Marin puhuu selkeästi. Hänen sanomisiaan ei voi tulkita eri tavoilla. Niistä ei voi kehitellä kiistoja. Sanna Marin ei myöskään vitsaile eikä edes juuri hymyile. Hän ei harrasta erikoisia sanavalintoja niin kuin useimmat miespoliitikot. Presidentti Sauli Niinistön kaksi koronakannanottoa muistetaan sanoista ”koronanyrkki” ja ”koronapirulainen”.

Sanna Marinin puheista ei nouse esille sanoja vaan asiaa. Sanna sopii suomalaisille, jotka eivät puhu eivätkä pussaa, pitävät lähimmäisiinsä koronaetäisyyttä eivätkä höpise kaikenlaista turhaa small talkia. Niinpä Sanna nosti demarien kannatuksen jo persujen tasolle, ylikin.

 

ASIASANAT: Korona, Politiikka, Sanna Marin, Trump

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu