Sauli Niinistö suosittelee idälle ja lännelle ”Helsingin henkeä”

Sauli Niinistö suosittelee idälle ja lännelle ”Helsingin henkeä”

Presidentti Sauli Niinistö haluaa opettaa maailmalle ”Helsingin henkeä” vuoden 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen Etykin malliin. Itse Vladimir Putin on käyttänyt tuota ilmausta viime aikoina useaan kertaan, sanoi Niinistö 24.4. MTV:n haastattelussa. Se antaa ilmeisen hyvät edellytykset ryhtyä valmistelemaan Helsinkiin uutta kansainvälistä kokousta vaikkapa vuonna 2025, jolloin Etykistä tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Niinistön haastattelussa arvioitiin Putinin 21.4. pitämää lähes puolentoista tunnin puhetta kansalleen. Ulkopoliittiset suhteet olivat siinä yllättävän vähän esillä. Lisäksi Putin oli odotettua sovinnollisempi. Hän asetti kansainvälisen kanssakäymisen ehdoksi eräänlaisen ”punaisen linjan”. Se tarkoittaa, että yhteistyössä ei puututtaisi liiaksi ulkomaiden sisäisiin asioihin. Tuntuu siltä, että Putin on erityisen paljon huolestinut tavasta, jolla oppositiojohtaja Navalnyin raakaa kohtelua on pidetty esillä lännessä.

On erikoista, että Putin jätti puheessaan Navalnyin kokonaan mainitsematta. Ukrainasta puhuttiin jonkin verran, mutta eniten huomiota sai Valko-Venäjä, jonka johtaja Lukashenka sattui olemaan vierailulla. Kun siis Putin puhui kansalleen, hän jätti kiusallisimmat aiheet kokonaan mainitsematta tai vähälle huomiolle. Niinhän me ihmiset yleensä teemme kiusallisissa tilanteissa.

Presidentti Niinistö oli huomannut, että tilanne Ukrainan rajalla on hiukan verran helpottunut, kun Venäjä ilmoitti sotaharjoituksensa alueella päättyneen. Niinistön mielestä tuo sotaharjoitus oli vastaus sille, että Ukrainan presidentti  Volodymyr Zelenskyi oli lähestynyt liiaksi länttä ja Natoa. Hän oli myös pyrkinyt Putinin puheille, mutta saanut pakit.

 

Etykistä luotava koko maailman Matyk

Tarvitaan siis Etykin 50-vuotiskokousta vuonna 2025, niin kuin presidentti Sauli Niinistö on viisaasti ehdottanut. Mutta siitä olisi kehitettävä Maailman turvallisuus- ja yhteistyökokous Matyk. Ilman Kiinaa, Intiaa, Pakistania, islamilaisia maita, latinalaista Amerikkaa ja Australiaa ei kannata ryhtyä järjestämään maailman asioita paremmalle kannalle.

Tuo Etyk ei ollut aikoinaan kovin suosittu varsinkaan Itä-Euroopan neuvostoblokin maissa. Tuo sopimus nimittäin sinetöi silloiset rajat. Saksan liittokansleri Angela Merkel oli silloin parikymppinen nainen DDR:stä. Etykiin liittyi kuitenkin myös ns. ”kolmas kori”, joka edellytti sananvapauden edistämistä allekirjoittajamaissa. On väitetty, että tuo ”kolmas kori” lopulta mursi itäblokin, kaatoi Berliinin muurin v. 1989 ja hajotti koko Neuvostoliiton v. 1991.

Suomen presidentti on ymmärtänyt kiitettävällä tavalla uuden maailmanjärjestyksen mahdollisuudet. Siitä todistavat hänen jatkuvat yhteytensä Yhdysvaltain presidentteihin Trumpiin ja Bideniin sekä Venäjän Putiniin, jonka kanssa Niinistö puhui 13.4. Ukrainasta ja jopa Navalnyista. Ukrainan presidentti oli oli siis myös yrittänyt päästä puhumaan Putinin kanssa, mutta ei onnistunut. Tämäkin kertoo, että Suomen palveluksia tarvitaan tämän sairaan maailman tervehdyttämiseksi.

Suomen pitää ottaa järjestysmiehen valtuudet tässä yhä vaarallisemmassa maailmassa. Sauli Niinistö on ymmärtänyt tämän.

 

ASIASANAT: Etyk, Putin, Ulkopolitiikka

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu