Stubb ja Niinistö: Orpolla viimeinen mahdollisuus pelastaa Suomi

Stubb ja Niinistö: Orpolla viimeinen mahdollisuus pelastaa Suomi

# Tasavallan presidentti Alexander Stubb kävi tapaamassa kansaa Itä-Suomessa Joensuun maisemissa. Häneltä kysyttiin tietenkin työntekijäliittojen ja hallituksen yhteentörmäyksestä, joka on kärjistynyt jo viikkoja kestäneiksi lakoiksi. Ne iskevät Suomen vientiin ja alkavat jo haitata Suomen yritysten mainetta tavaroiden toimittajina.

Olisimme toivoneet, että Stubb olisi ainakin kehottanut osapuolia neuvottelupöydän ääreen. Mutta Stubb sanoi, ettei hän presidenttinä halua puuttua hallituksen toimintaan. Suurin piirtein saman sanoi eläkkeellä oleva presidentti Sauli Niinistö, joka oli Ylen A-Studion haastateltavana.

A-Studiossa kävivät myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja työnantajapuolen Minna Helle. Heidän sananvaihtonsa ei luvannut minkäänlaista toivoa kriisin ratkeamisesta. Helle sanoi, että työnantajat ei ole oikea neuvotteluosapuoli, koska lakko on suunnattu hallituksen toimia vastaan.

Oli mielenkiintoista kuulla Helteeltä, että venäläinen mediatalo Ria Novosti oli kysynyt heiltä lausuntoa. Sellaista ei kuulemma annettu. Näyttää siltä, että Suomen työmarkkinakiista on Venäjälle mieluinen uutinen.

 

Suomi on melkein kuin vuonna 1956

# Suomen nykyinen tilanne muistuttaa painajaismaisesti vuotta 1956. Silloin alkoi yleislakko juuri samana päivänä 1.3.1956, jolloin Maalaisliiton Urho Kekkonen aloitti ensimmäisen presidenttikautensa. Hän oli voittanut Sosialidemokraattien K.-A. Fagerholmin valitsijamiesten kolmannella kierroksella vain yhdellä äänellä 151-149.

Kansakunta oli jakautunut kahtia hieman samalla tavalla kuin tänä vuonna Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston kesken. Nytkin Stubb aloitti presidenttikautensa melkein yleislakon tunnelmissa.

Muistan hyvin vuoden 1956 hankalat tunnelmat. Kun junat ja bussit eivät kulkeneet, jouduin jonkun kerran kävelemään 15 kilometriä Puistolasta Helsingin keskustaan Ressu-kouluun.

Vuoden 1956 yleislakko myrkytti mieliä pitkään. Elintaso laski, koska palkankorotukset eivät peittäneet hintojen nousua. Reaaliansioiden kehitys pääsi vuoden 1955 tasolle vasta vuonna 1961.

Entinen ja nykyinen presidentti ovat siis kieltäytyneet koskemasta hallituksen ja ay-liikkeen vakaviin erimielisyyksiin ilmeisesti puolen metrin kepilläkään. He eivät ilmeisesti halunneet nolata hallitusta.

Nyt pääministeri Petteri Orpon olisi syytä vihdoin ymmärtää, ettei näin ankaria toimia vähävaraisia vastaan voida tehdä sanelemalla. Tarvitaan keskinäistä ymmärrystä ja kunnioitusta ja niiden pohjalta neuvotteluja.

 

ASIASANAT: Ay-liike, Petteri Orpo, Yleislakko

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu