Suomen ja Ruotsin laajennetut Labour-hallitukset muistuttavat toisiaan

Suomen ja Ruotsin laajennetut Labour-hallitukset muistuttavat toisiaan

Yle oli tehnyt mielipidetutkimuksen puolueiden kannatuksesta. Kokoomus on hiuksen hienosti ykkösenä Sosialidemokraattien yläpuolella. Vielä hiljattain ykköspaikkaa pitänyt Perussuomalaiset oli pari prosenttiyksikköä jäljessä. Keskusta on tyytyväinen tulokseensa, muta Vihreät ovat pudonneet taaksepäin. Vasemmistoliitto on vakiotasollaan. Tämä tilanne käy Suomen laajennetun Labour-hallituksen pohjaksi.

Joskus aiemmin Ruotsin ja Suomen parlamentarismi ovat näyttäneet hyvinkin erilaisilta. Ruotsissa käytiin yleensä blokkivaaleja, jolloin äänestäjät tiesivät vaaliuurnilla, millaisen hallituksen taakse ääni meni. Suomessa on ollut tapana muodostaa ”sekametelisoppahallituksia” niin kuin vaikkapa Paavo Lipposen (Sdp) hallitus vuosituhanten vaihteessa ja Jyrki Kataisen (Kok.) tässä varsin hiljattain.

Mutta nyt Suomessa on ollut melko ”ruotsalaismallinen” Labour-hallitus vuodesta 2019 ensin Antti Rinteen (Sdp) ja nyttemmin Sanna Marinin (Sdp) johdolla. Tosin siellä ovat mukana Keskusta ja Ruotsalainen kansanpuolue. Mutta ne vain särvittävät tätä Labour-hallitusta pikku mausteilla. Keskusta katsoo voivansa istua ilman ongelmia sekä oikeisto- että vasemmistovetoisissa hallituksissa. Rkp:lle taas kelpaa hallitus kuin hallitus, kunhan sinne saa ministerin tai pari.

Ruotsissakaan puhtaita Labour-hallituksia ei ole enää aikoihin voitu muodostaa, koska Ruotsidemokraatit ovat ottaneet huomattavan määrän parlamenttipaikoista. Sama on tilanne Suomessa, jossa Perussuomalaiset ovat ottaneet niin suuren edustajamäärän, ettei entisen kaltaisia blokkihallituksia enää voi muodostaa.

Maltillinen kokoomus ei voinut muodostaa hallitusta Ruotsissa, koska Ruotsidemokraatit eivät käy hallituskumppaneiksi. Sama ongelma on Suomessa Kokoomuksella, joka ei tunne persuja mahdolliseksi hallituskumppaniksi. Maahanmuutosta ja EU-jäsenyydestä linjat eroavat melkein 180 astetta. Sitä paitsi persujen äänestäjistä valtaosa on maan vähävaraisimpia, joille ei sovellu Kokoomuksen pääomapiirejä suosiva talouspolitiikka. Persut yrittivät istua Kokoomustakin oikeistolaisemman Juha Sipilän (Kesk.) hallituksessa. Mutta huonosti kävi. Timo Soinin eduskuntaryhmä hävisi seuraavissa vaaleissa maan rakoon.

Niinpä siis demarit Sanna Marin ja Stefan Löfven voivat jatkaa hallitsemistaan kirjavan Labour-koalitionsa pohjalta.

 

ASIASANAT: Labour, Sanna Marin, Stefan Löfven

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu