Suomen paperiteollisuuden lopettaminen oli hallituspolitiikkaa

Suomen paperiteollisuuden lopettaminen oli hallituspolitiikkaa

# Suomalaiset seurasivat kiinnostuneina ja jännittyneinä pääministeri Sanna Marinin haastattelua Ylen Ykkösaamussa 29.8. Keskustelussa lähdettiin liikkeelle tuoreesta ja monia järkyttävästä talousuutisesta, UPM:n Jämsän Kaipolan paperitehtaan alasajosta. Pääministeri Marin oli käynyt demariministeriensä kanssa paikalla rauhoittamassa ja lohduttamassa kauhistunutta paikkakuntaa.  Haastattelussa hän kysyi tiukasti, miksi suuryhtiö päätti vaikeana koronapandemian aikana lopettaa voittoa tuottavan kotimaisen tehtaan ja samalla Suomen paperiteollisuuden. Ja UPM:n osakekurssi nousi.

Pääministeri kysyi, mikä osakkeenomistajille riittää – vai riittääkö mikään. Suomalaisten paperityöläisten palkat ovat kuulemma kansainvälisesti korkeita. Mutta toisaalta Suomessa tehtaitten lopettaminen on helpompaa kuin monessa muussa maassa. Jotenkin tästä jää sellainen vaikutelma, että tämä tehtaan sulkeminen oli taktinen isku vyön alle Suomen vasemmistolaista hallitusta vastaan. Muuta ei voitu tehdä, koska eduskunta oli lomalla.

Työnantajat ja kokoomuspoliitikot ovat loukkaantuneet pääministeri Marinin arvostelusta. Twitterissä on näkynyt varsin primitiivisiä reaktioita. On jopa sanottu, ettei pääministerillä ole oikeutta arvostella yritysten toimia. Miten tämä voisi olla kiellettyä? Sitä paitsi Sanna Marin on myös työväenpuolue Sdp:n puheenjohtaja.

Näyttää siltä, että talouskeskustelukin polarisoituu. Osapuolet alkavat heitellä märkiä rättejä toistensa kasvoille. Toivottavasti pääministeri Marin säilyttää tapansa mukaan päänsä kylmänä. Sanna Marin on saanut myös kovaa kritiikkiä siitä, että hän on asettanut päämääräksi 6-tuntisen työpäivän. Se on kuitenkin pitkän aikavälin tavoite eikä koske tätä hallituskautta.

 

Eduskunta palaa lomilta liian myöhään – EU-tukipaketti on jo lähetetty

# Marinin hallitukselta on vaadittu pikaisia työllistämistoimia. Marin on korostanut, että nyt on keskityttävä pahimman sodanjälkeisen kriisin eli koronapandemian vastaisiin toimiin. Talouden normaali tervehdyttäminen seuraa sitten, kun tämä korona on saatu hoidettua.

Näyttää siltä, että poliittinen kenttä todella elävöityy, kun eduskunta on palaamassa lomalta. Suomessa on elelty jokakesäistä kahden kuukauden luppoaikaa, kun ensin Oy Suomi Ab on ollut lomalla heinäkuun ja EU:n ytimet elokuun. Heinäkuussa kyllä Suomenkin ministereillä oli hirmuinen kiire, kun piti neuvotella Brysselin kanssa EU:n huikea elvytystukipaketti. Suomen eduskunta oli pihalla eli lomalla. Vasta nyt se pääsee ottamaan kantaa tähän järeään asiaan. Ja nyt on jo liian myöhäistä.

EU-Suomen pitää vihoviimein siirtää lomansa ja kellonsa EU-aikaan.

 

AVAINSANAT: EU-elvytyspaketti,  EU-loma, Paperiteollisuus, Sanna Marin,    

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu