Suomettumisdiplomatia on pelastanut meidät läpi maailmansotien

Suomettumisdiplomatia on pelastanut meidät läpi maailmansotien

# Kummassakin maailmansodassa Suomi etsi turvaa Saksalta. Molemmilla kerroilla se oli väärä valinta, koska sekä ensimmäisessä että toisessa maailmansodassa ratkaisijaksi ilmestyi Atlantin takaa Yhdysvallat. Kummastakin virhevalinnastaan Suomi selvisi ihmeen vähin vaurioin. Suomen pelasti harvinaisen onnistuneesti taitava diplomatia, jota on totuttu nimittämään suomettuneisuudeksi.

Itse asiassa Suomi selvisi jo Venäjän keisarikunnan vaaroista juuri suomettuneisuuden avulla harvinaisen vähin vaurioin. Emme ryhtyneet kapinoimaan niin kuin Puola, jonka Venäjä nujersi verisesti. Silloista tsaaria Aleksanteri II;sta puolalaiset kutsuvat Varsovan pyöveliksi. Meillä suomettumisdiplomatiaa edusti J. V. Snellman.

Suomessa Aleksanteri II:sta kunnioitetaan komealla patsaalla, joka seisoo Helsingin paraatipaikalla Senaatintorilla. Suomi oli suomettunut eli kiltti ja sai oman rahan ja pääsi ratkaisemaan asioita omassa parlamentissa.

On syytä myös muistaa, että Mannerheim palveli tsaarin joukoissa 30 vuotta ja oli hyvin tyytyväinen ja ”suomettunut”. Vielä Venäjän vallankumouksen jälkeen hän pyrki palauttamaan tsaareja valtaan Venäjälle.

Myös toisen maailmansodan jälkeen selvisimme hävityn sodan jälkeen hienommin kuin mikään Neuvostoliiton naapurimaa. Taas on kiitettävä taitavaa diplomatiaa eli suomettuneisuutta suurvallan kyljessä, Paasikiven ja hieman Kekkosenkin linjaa.

 

# Jos olemme inhorealisteja, voimme sanoa, että olemme Ukrainan murhenäytelmän johdosta kolmannen maailmansodan kynnyksellä. Tuon kynnyksen ylittämistä olisi kaikin tavoin yritettävä välttää. Kun nyt suhteet Venäjään ovat syvässä jäässä, Suomen ainoa tuki ja turva on Nato eli itse asiassa Yhdysvallat.

Nyt Suomen olisi syytä harjoittaa taitavaa suomettuneisuusdiplomatiaa Yhdysvaltojen suuntaan. Se tarkoittaa, että emme tärvelisi suhteita edes Trumpiin, koska hänestä voi tulla Yhdysvalloille yksinvaltias presidentti.

Suomen olisi myös järkevää yrittää lopettaa Venäjän ja Ukrainan sota. Olisiko tässä Ukrainan murhenäytelmässä toinenkin mahdollisuus kuin jatkaa syyttömien ihmisten tappamista ja infrastruktuurin tuhoamista vuodesta toiseen?

Olisiko rauhanvälityksellä Ahtisaaren hengessä sittenkin sijaa? Tietenkin se edellyttäisi aluksi aluemenetyksiä Ukrainalle. Mutta seuraavan ”välirauhan” aikana jatkettaisiin Venäjän kohtelemista hylkiövaltiona. Jos Venäjä ei muuttaisi tyyliään, sitä uhkaisi uusi sota.

Siinäkin tapauksessa Suomella olisi turvanaan Yhdysvallat – kiitos suomettumisdiplomatian tai itse asiassa suomettamisdiplomatian. Sillä emmehän me siihen joudu vaan pyrimme johdonmukaisesti. Toivottavasti uusikin presidentti Alexander Stubb ymmärtää yskän eli suomettamisdiplomatian.

 

ASIASANAT: Suomettuminen, Venäjä, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu