Suomi ei saa jättää Ruotsia Erdoğanin hampaisiin

Suomi ei saa jättää Ruotsia Erdoğanin hampaisiin

Puhemies Matti Vanhanen oli Ylen haastateltavana. Aiheena oli luonnollisesti Suomen Nato-jäsenyysanomus, jonka ratkaisun Vanhanen johti Eduskunnan osalta. Ja ylivoimainen tulos siitä tulikin, kun peräti 188 edustajaa oli jäsenyyden kannalla.

Vanhanen hoiti kaikkien arvion mukaan asiansa hienosti. Nyt tämä kysymys on hoidettu Suomen demokratian kannalta mahdollisimman kansanvaltaisesti.  Jos yksi henkilö tai kaksikin voivat tehdä näin ratkaisevia päätöksiä, kysymyksessä ei kyllä ole oikea demokratia. Siitäpä syystä presidentti Sauli Niinistö ja pääministei Sanna Marin pidättelivät pitkään oman kantansa kertomista.

Yhdestä ratkaisevasta asiasta me emme luonnollisestikaan voi saada täydellistä tietoa. Se koskee Niinistön puheluja maailman mahtihenkilöille. Emme tiedä tarkkaan, mitä ja millä sanoilla Niinistö ja Putin puhuivat Suomen Nato-päätöksen jälkeen. Ja lauantaina 21.5. Niinistö ja Turkin yksinvaltias Erdoğan kävivät hyvin tärkeän puhelun, josta tiedämme jotain mutta emme kaikkea.

Puhelu oli kuulemma selkeä ja asiallinen. Suomen ja Ruotsin on kuitenkin mahdotonta hyväksyä kaikkia Turkin johtajan vaatimuksia. Varsinkin on mahdotonta vaatia meitä luovuttamaan Turkille täällä turvapaikan saaneita kurdeja, joita Turkki pitää terroristeina.

Tämä on Ruotsille suurempi ongelma kuin Suomelle. Ruotsissa on kurdeja enemmän, jopa eduskunnassa, Riksdagenissa. Puhemies Vanhanen sanoi hienosti, että Suomi ei saa tässä asiassa jättää Ruotsia yksin. Onhan Ruotsikin suojellut Suomea vuosikymmenien ajan jättämällä hakeutumatta Natoon ilman Suomea.

Yleisesti voidaan todeta, että Suomen Nato-jäsenyys on kaikkea muuta kuin selvä asia. Jännitettävää riittää. Emme ole varmoja, miten selviämme Erdoğanista  – puhumattakaan Putinista. Kukaan ei tiedä, mitä hänen päässään milloinkin liikkuu. Hänen ei tarvitse kysyä mitään Duumalta niin kuin Sauli Niinistön Eduskunnalta ja Matti Vanhaselta.

 

ASIASANAT: Eduskunta, Nato, Venäjä

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu