Suomi ei saa jättää Ruotsia Erdoğanin hampaisiin

Suomi ei saa jättää Ruotsia Erdoğanin hampaisiin
Puhemies Matti Vanhanen oli Ylen haastateltavana. Aiheena oli luonnollisesti Suomen Nato-jäsenyysanomus, jonka ratkaisun Vanhanen johti Eduskunnan osalta. Ja ylivoimainen tulos siitä tulikin, kun peräti 188 edustajaa oli jäsenyyden kannalla.
Vanhanen hoiti kaikkien arvion mukaan asiansa hienosti. Nyt tämä kysymys on hoidettu Suomen demokratian kannalta mahdollisimman kansanvaltaisesti. Jos yksi henkilö tai kaksikin voivat tehdä näin ratkaisevia päätöksiä, kysymyksessä ei kyllä ole oikea demokratia. Siitäpä syystä presidentti Sauli Niinistö ja pääministei Sanna Marin pidättelivät pitkään oman kantansa kertomista.
Yhdestä ratkaisevasta asiasta me emme luonnollisestikaan voi saada täydellistä tietoa. Se koskee Niinistön puheluja maailman mahtihenkilöille. Emme tiedä tarkkaan, mitä ja millä sanoilla Niinistö ja Putin puhuivat Suomen Nato-päätöksen jälkeen. Ja lauantaina 21.5. Niinistö ja Turkin yksinvaltias Erdoğan kävivät hyvin tärkeän puhelun, josta tiedämme jotain mutta emme kaikkea.
Puhelu oli kuulemma selkeä ja asiallinen. Suomen ja Ruotsin on kuitenkin mahdotonta hyväksyä kaikkia Turkin johtajan vaatimuksia. Varsinkin on mahdotonta vaatia meitä luovuttamaan Turkille täällä turvapaikan saaneita kurdeja, joita Turkki pitää terroristeina.
Tämä on Ruotsille suurempi ongelma kuin Suomelle. Ruotsissa on kurdeja enemmän, jopa eduskunnassa, Riksdagenissa. Puhemies Vanhanen sanoi hienosti, että Suomi ei saa tässä asiassa jättää Ruotsia yksin. Onhan Ruotsikin suojellut Suomea vuosikymmenien ajan jättämällä hakeutumatta Natoon ilman Suomea.
Yleisesti voidaan todeta, että Suomen Nato-jäsenyys on kaikkea muuta kuin selvä asia. Jännitettävää riittää. Emme ole varmoja, miten selviämme Erdoğanista – puhumattakaan Putinista. Kukaan ei tiedä, mitä hänen päässään milloinkin liikkuu. Hänen ei tarvitse kysyä mitään Duumalta niin kuin Sauli Niinistön Eduskunnalta ja Matti Vanhaselta.
ASIASANAT: Eduskunta, Nato, Venäjä
Erdoğan häpeällisesti mafiaottein kiristää Suomea ja etenkin Ruotsia luovuttamaan Turkkiin kurdipakolaisia tapettaviksi.
Kiristyksen työkaluna hänellä on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys.
Tällaisesta roistovaltiosta EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn aikoinaan kaavaili EU-jäsentä!
Ilmoita asiaton viesti
”Onhan Ruotsikin suojellut Suomea vuosikymmenien ajan jättämällä hakeutumatta Natoon ilman Suomea.”
Ei Ruotsi käsittääkseni ole mitenkään Suomea suojellut. Toisinpäin voisi näin sanoa olleen, mutta senkin todistaminen ei ole yksiselitteistä.
”Yleisesti voidaan todeta, että Suomen Nato-jäsenyys on kaikkea muuta kuin selvä asia.”
Ei pitäisi Suomen kohdalla mitään ongelmaa olla. Ruotsi voi halutessaan vetäytyä hakemuksesta mikäli toteaa prosessiin liittyvän liian iljettäviä piirteitä. Usa ilmoitti ettei heillä ole asian suhteen mitään annettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ei Ruotsi käsittääkseni ole mitenkään Suomea suojellut. Toisinpäin voisi näin sanoa olleen, mutta senkin todistaminen ei ole yksiselitteistä.”
Näkisin kyllä niin, että Ruotsi on päätöksenteossaan ottanut kaiken aikaa Suomen edut jotenkin huomioon. Samoin Suomi on toiminut Ruotsin suhteen samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
On käsittämätöntä, jos yksi Turkin kusipää voi estää kahden demokraattisen valtion lähes yksimielisen NATO-pyrkimyksen omien pakkomielteidensä takia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi estää, hidastaa voi, mutta kyllä tuo ruotuun tulee kunhan saa jotain myönnytyksiä. Sisäpolitiikkaa tämä on, maa ihan kriisissä.
Ilmoita asiaton viesti
< "Ei voi estää, hidastaa voi, mutta kyllä tuo ruotuun tulee kunhan saa jotain myönnytyksiä. Sisäpolitiikkaa tämä on, maa ihan kriisissä."
Toivimme hartaasti, että jonkinlainen neuvotelutulos saataisiin Turkin kanssa. Aseviennistä voisi löytyä kompromissi. Turvapaikan saaneita kurdeja ei voi ryhtyä lähettämään Turkkiin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”On käsittämätöntä, jos yksi Turkin kusipää voi estää kahden demokraattisen valtion lähes yksimielisen NATO-pyrkimyksen omien pakkomielteidensä takia.”
Näin paha tämä maailma todellakin on. Kaikkein karmeinta on, jos Turkki lurjustelee yhdessä Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tällaisesta roistovaltiosta Olli Rehn aikoinaan kaavaili EU-jäsentä.”
Tuolloin EU:ssa oli liian sinisilmäinen ajatus siitä, että jos valtio otetaan EU:n jäseneksi, niin se muuttuu pikakyytiä demokraattiseksi oikeusvaltioksi. Nyttemmin on viisastuttu – mutta liian myöhään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisivatko he tosiaan voineet olla niin tyhmiä, että kuvittelivat diktatuuriin muuttuvan demokratiaksi sormia näpäyttämällä. Jos olivat tai ainakin jos Olli Rehn oli, niin miten ihmeessä Suomen kansa voi edes kuvitella hänestä seuraavaa Presidenttiä. Kyvyt eivät yksinkertaisesti riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tapahtuma muutti Turkkia autoritääriseen suuntaan, ihan riippumatta siitä, oli vallankaappauksen uhka todellinen vai Erdoganin masinoima.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Turkin_vallankaappausyritys_2016
Ennen sitä Turkin kehitys oli varsin lupaavaa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tämä tapahtuma muutti Turkkia autoritääriseen suuntaan, ihan riippumatta siitä, oli vallankaappauksen uhka todellinen vai Erdoganin masinoima.”
Vallankaappausyritys vuonna 2016 tosiaan muutti Turkkia autoritaariseen suuntaan. Kun yksinvaltias pelkää valtansa menettämistä, hän käy entistä häikäilemättömämmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olisivatko he tosiaan voineet olla niin tyhmiä, että kuvittelivat diktatuuriin muuttuvan demokratiaksi sormia näpäyttämällä. Jos olivat tai ainakin jos Olli Rehn oli, niin miten ihmeessä Suomen kansa voi edes kuvitella hänestä seuraavaa Presidenttiä. Kyvyt eivät yksinkertaisesti riitä.”
Turkki ei ole EU:n jäsen, joten sillä puolella ei oltu sittenkään niin naiiveja. Sen sijaan Turkki on Naton jäsen ilmeisesti suuren väestömääränsä ja strategisen asemansa vuoksi. En tiedä, oliko Olli Rehn tekemässä sitä ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olisivatko he tosiaan voineet olla niin tyhmiä, että kuvittelivat diktatuuriin muuttuvan demokratiaksi sormia näpäyttämällä. Jos olivat tai ainakin jos Olli Rehn oli, niin miten ihmeessä Suomen kansa voi edes kuvitella hänestä seuraavaa Presidenttiä. Kyvyt eivät yksinkertaisesti riitä.”
Turkki on ollut Natossa vuodesta 1952. Tuskin Olli Rehn oli silloin vaikuttamassa asiaan. Sen sijaan hän oli mukana eräiden itäisen Euroopan maiden EU-jäsenyyttä ratkaistaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko niin, että kurditkin ovat joskus olleet sortajia ja sitten ovatkin joutuneet sorretuiksi. Roolit ovat vaihdelleet vuosisatojen aikana riippuen siitä kuka on sotia voittanut.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olisiko niin, että kurditkin ovat joskus olleet sortajia ja sitten ovatkin joutuneet sorretuiksi. Roolit ovat vaihdelleet vuosisatojen aikana riippuen siitä kuka on sotia voittanut.”
Kurdit ovat kansa, jonka väkeä asuu usean valtion alueilla – mm. Turkki, Iran, Irak, Syyria. He ovat yrittäneet turhaan luoda omaa valtiota alueelle, mutta aina heidät on nujerrettu. Joidenkin tietojen mukaan heitä on noin 20 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa Kurdistanin aluehan on n.Ranskan kokoinen, ja Kurdistanin tasavalta oli lähellä syntyä 1ww jälkeen. 1920 Turkkiin piti perustaa Kurdistanin alue, mutta se jäi tekemättä ja muutama vuosi tuonjälkeen Kansainliitto toiminnallaan hajoitti lopullisesti haaveet Kurdistanin valtiosta. Alueen eteläosa jaettiin Syyriaan ja Irakiin, jotka Kansainliitto luovutti mandaattialueina Ranskalle ja Britanialle. Kurdeja lienee n.30milj.
Olisin toivonut, että Ahtisaari aikanaan olisi yrittänyt saada Kurdistanin tasavallan, mutta hän keskittyi lähinnä lilliputti valtioiden itsenäistymiseen vanhan Jugoslavian alueella.
Suurimpana syynä Kurdistanin hajottamiseen oli tietysti musta kulta, öljy. No nyt ei Irakin kansa enää pääse edes itse nauttimaan öljytuloista koska USA Irakin sodan jälkeen jakoi öljyalueet läntisille öljy-yhtiöille.
Ilmoita asiaton viesti
< "Itseasiassa Kurdistanin aluehan on n.Ranskan kokoinen, ja Kurdistanin tasavalta oli lähellä syntyä 1ww jälkeen. 1920 Turkkiin piti perustaa Kurdistanin alue, mutta se jäi tekemättä ja muutama vuosi tuonjälkeen Kansainliitto toiminnallaan hajoitti lopullisesti haaveet Kurdistanin valtiosta. Alueen eteläosa jaettiin Syyriaan ja Irakiin, jotka Kansainliitto luovutti mandaattialueina Ranskalle ja Britanialle. Kurdeja lienee n.30milj."
Mielenkiintoista faktatietoa tämän keskustelun pohjaksi. Kurdit ovat suurehko kansa, joka on jäänyt historiallisen kehityksen jalkoihin. Meidän demokraattisten valtioiden on syytä tukea kurdeja eikä alistua Turkin itsevaltiaan saneluun.
Ilmoita asiaton viesti
Kartasta katsottuna kurdien asema on kyllä niin huono, että en usko heidän asemansa tuosta paranevan. Kurdistania (ei-itsenäinen valtio?) sijaitsee Turkin, Armenian, Irakin, Iranin ja Syyrin ympäröiminä. Tiedoksi myös niille jotka tuntevat asiaa yhtä vähän kuin minä.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-29702440
Ilmoita asiaton viesti
Millä logiikalla Suomen Nato-polun viivyttäminen omasta halusta ja synkronointi Ruotsin kanssa edistää Ruotsin jäsenyysprosessia. Jos tällaista kytkentää ei ole, mitään syytä samatahtisuuteen ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Millä logiikalla Suomen Nato-polun viivyttäminen omasta halusta ja synkronointi Ruotsin kanssa edistää Ruotsin jäsenyysprosessia. Jos tällaista kytkentää ei ole, mitään syytä samatahtisuuteen ei ole.”
Samantahtisuus ei ole itsetarkoitus. Mutta Suomen ja Ruotsin yhteinen näkemys ehdottomista ihmisoikeuksista on itsetarkoitus. Suomen ei kuulu keplotella läpi väljemmillä näkemyksillä ihmisoikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne, jossa Ruotsi olisi liittynyt Natoon vaikkapa Baltian maiden keralla ilman Suomea, olisi varmaankin painanut Suomea ”harmalle vyöhykkeelle” Jos nyt sitten Suomi littyisi Natoon ilman Ruotsia, niin en näe siinä mitään isoa haittaa Ruotsin asemalle, mitä nyt arvovaltatappio olisi vähän sinne sun tänne.
Ei se nyt ihan kauneinta politiikkaa tietenkään olisi livahtaa Natoon ilman Ruotsia, mutta ei kauheintakaan.
Jos minulta kysyttäisiin, niin Turkin nimeämille kurdeille pitäisi tarjota mahdollisuutta muuttaa vaikka Islantiin. Muuttohomma saattaisi hoitua muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla kaikkine lahjuksineen. Ongelma olisi poissa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ei se nyt ihan kauneinta politiikkaa tietenkään olisi livahtaa Natoon ilman Ruotsia, mutta ei kauheintakaan.”
Kurdien ihmisoikeuksien kustannuksella keplottelu ei olisi kaunista eikä hyväksyttävää politiikkaa. Mallivaltioilla Suomella ja Ruotsilla tulee olla samanlaiset näkemykset ihmisoikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Jos minulta kysyttäisiin, niin Turkin nimeämille kurdeille pitäisi tarjota mahdollisuutta muuttaa vaikka Islantiin. Muuttohomma saattaisi hoitua muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla kaikkine lahjuksineen. Ongelma olisi poissa.”
Kurdeja on kuulemma jotain 30 000 000. Pieni ja kolea Islanti ei riittäisi alkuunkaan. Sitä paitsi kyllä kurdeillakin kuuluu olla oikeus asua vapaasti niin kuin muillakin kansoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt se Turkin lista Suomessa ja Ruotsisa olevista kurditerroristeista taitaa olla aika paljon lyhyempi kuin 30 000 000 nimeä?
Ilmoita asiaton viesti
> ”Nyt se Turkin lista Suomessa ja Ruotsisa olevista kurditerroristeista taitaa olla aika paljon lyhyempi kuin 30 000 000 nimeä?”
Onneksi tuo lista on hieman lyhyempi. Mutta tuo lista olisi syytä saada nollille. Kurdeille olisi järjestettävä mahdollisuus elää demokraattista ja ihmisoikeuksiin perustuvaa elämää omilla kotikonnuillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee kurdien luovuttamiseen, niin Ruotsi ei luovuta varmasti, mutta Suomi luovuttaa vaikka ”oman äitinsä” jos vain pääsee Natoon.
2ww Ruotsi pelasti ja toi Saksasta juutalaisia pois, mutta Suomi vei Saksaan juutalaisia. joten tämä kertoo suomalaisten moraalista aika paljon.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Mitä tulee kurdien luovuttamiseen, niin Ruotsi ei luovuta varmasti, mutta Suomi luovuttaa vaikka ”oman äitinsä” jos vain pääsee Natoon.
2ww Ruotsi pelasti ja toi Saksasta juutalaisia pois, mutta Suomi vei Saksaan juutalaisia. joten tämä kertoo suomalaisten moraalista aika paljon.”
Olen samaa mieltä siitä, että Suomella on opittavaa Ruotsin ihmisoikeuspolitiikasta ainakin menneisyydessä, toivottavasti ei enää tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti