Suomi rakentaa puolustusyhteistyötä Atlantin yli

Suomi rakentaa puolustusyhteistyötä Atlantin yli

Presidentti Sauli Niinistö ei ole viime aikoina juurikaan puhunut Suomen Nato-jäsenyydestä. Sen sijaan Suomen sotilaallisen puolustuksen pitäminen ajan tasalla on ollut jatkuvasti esillä. Helsingin Sanomien kolumnissaan Ulkopoliittisen Instituutin tutkijat Henri Vanhanen ja Pete Piirainen kirjoittavat, että Suomen kannattaa puolustuskysymyksissä tiivistää suhdettaan Yhdysvaltoihin. Tämä on varmaankin oikea linja Itämeren tilanteen jännityksen lisäännyttyä ja koska Suomi ei aio liittyä Natoon.

 

Suomi voisi ilman muuta hakeutua Natoon. Mutta Suomi ei katso sitä parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi, koska se sitoisi Suomen järjestöön, joka on tällä hetkellä varsin hajanainen ja erimielinen. Suomi voisi Naton jäsenenä joutua vedetyksi kiistoihin, jotka heikentäisivät Suomen asemaa.

Sen sijaan on edullista yrittää pitää omaa puolustusta ajan tasalla ja harjoittaa yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa. Jos Suomen puolustus on kunnossa, olemme amerikkalaisille tärkeä kumppani, jota USA;n kannattaisi auttaa hädän hetkellä. Tällaisia hankkeita on paljon helpompi hoitaa nyt, kun Yhdysvaltain presidentin nimi ei ole enää Trump vaan John Biden.

 

Yhdysvaltain sotilaallinen puuttuminen ratkaisi ensimmäisen ja toisen maailmansodan lopputuloksen. Toisaalta viime vuosikymmeninä Yhdysvallat on yrittänyt turhaan ratkaista Vietnamin ja Irakin sotia. Juuri parhaillaan se vetää joukkojaan pois vuosikymmenten mittaisesta Afganistanin sodasta, jossa ratkaisua ei löytynyt. Parhaillaan amerikkalaisia pyydetään apuun Haitin sekasortoiseen tilanteeseen, mutta Biden epäröi.

Suomi olisi varmaankin toisenlainen tapaus kuin Afganistan tai Haiti. Suomi on pohjoismainen demokratia ja tutkitusti maailman onnellisin eli oikeammin sanottuna vähiten epäonnistunut valtio. Sellaisen kanssa kannattaa olla yhteistyössä ja sellaiselle voi jopa antaa apua hädän hetkellä. Toivottavasti niin ajatellaan Valkoisessa talossa.

Tällainen suunnitelma sopisi myös ”Helsingin henkeen”, josta presidentti Niinistö on puhunut pohjustaessaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen ETYKin 50-vuotismuiston kunniaksi koko maapallon rauhan, turvallisuuden ja yhteistyön kokousta MATYKia vuodeksi 2025.

 

ASIASANAT: Maanpuolustus, Suomi, Yhdysvallat

+7
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu