Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä pahaa maailmaa vastaan 

Kuva 2: Venäjän vaakuna ja Ruotsin lippu. Suomen kuninkaat tulivat Ruotsista ja keisarit Venäjältä. Kuva: Timo Uotila.

Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä pahaa maailmaa vastaan 

Suomen presidentti Sauli Niinistö on komealla valtiovierailulla Ruotsin Kaarle Kustaa -kuninkaan luona. Ja heti torstaina hän matkustaa yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia. He yrittävät saada tukea Naton mahtivaltiolta, kun Turkki heittää kapuloita Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden raiteille. Olisi aikamoinen järkytys, jos Suomi ei saisi selkänojaa Natosta, kun 1 300 kilometrin itärajan takana kurkistelee Venäjän äkäinen karhu.

Suomi ja Ruotsi olivat yhtä valtiota jotain 700 vuotta vuoteen 1809. Nyt ne kulkevat taas yhtä jalkaa tässä vaarallisessa maailmassa. Oli todella historiallinen hetki, kun Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät Klaus Korhonen ja Axel Wernhoff kävivät yhdessä viemässä Nato-jäsenyyden anomuksen norjalaiselle Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille.

Muistuu mieleen, että Norja oli Ruotsille ”lohdutuspalkinto”, kun Suomi oli menetetty Venäjälle. Aikaisemmin myös Tanskalle kuulunut Norja itsenäistyi vuonna 1905. Näin nämä Pohjoismaat, varsinaiset maailmanvaliot demokratiat, ovat jo pitkältä ajalta samasta puusta veistettyjä. Nyt he kohtaavat toisensa Natossa – ellei se Turkin itämainen itsevaltias käy mahdottomaksi ja jätä Suomea idän karhun saaliiksi.

Tässä yhteispohjoismaisessa hengessä ei tehnyt yhtään pahaa katsella, kun Ruotsi voitti olympiakultamitalistin Suomen 3-2 jääkiekon MM-turnauksessa Tampereella. Ja tämän jälkeen on helppo ihailla norjalaisten ylivoimaa hiihtoladuilla.

 

ASIASANAT: Nato, Pohjoismaat, Turkki, Venäjä

+3
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu