Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä pahaa maailmaa vastaan

Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä pahaa maailmaa vastaan
Suomen presidentti Sauli Niinistö on komealla valtiovierailulla Ruotsin Kaarle Kustaa -kuninkaan luona. Ja heti torstaina hän matkustaa yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia. He yrittävät saada tukea Naton mahtivaltiolta, kun Turkki heittää kapuloita Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden raiteille. Olisi aikamoinen järkytys, jos Suomi ei saisi selkänojaa Natosta, kun 1 300 kilometrin itärajan takana kurkistelee Venäjän äkäinen karhu.
Suomi ja Ruotsi olivat yhtä valtiota jotain 700 vuotta vuoteen 1809. Nyt ne kulkevat taas yhtä jalkaa tässä vaarallisessa maailmassa. Oli todella historiallinen hetki, kun Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät Klaus Korhonen ja Axel Wernhoff kävivät yhdessä viemässä Nato-jäsenyyden anomuksen norjalaiselle Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille.
Muistuu mieleen, että Norja oli Ruotsille ”lohdutuspalkinto”, kun Suomi oli menetetty Venäjälle. Aikaisemmin myös Tanskalle kuulunut Norja itsenäistyi vuonna 1905. Näin nämä Pohjoismaat, varsinaiset maailmanvaliot demokratiat, ovat jo pitkältä ajalta samasta puusta veistettyjä. Nyt he kohtaavat toisensa Natossa – ellei se Turkin itämainen itsevaltias käy mahdottomaksi ja jätä Suomea idän karhun saaliiksi.
Tässä yhteispohjoismaisessa hengessä ei tehnyt yhtään pahaa katsella, kun Ruotsi voitti olympiakultamitalistin Suomen 3-2 jääkiekon MM-turnauksessa Tampereella. Ja tämän jälkeen on helppo ihailla norjalaisten ylivoimaa hiihtoladuilla.
ASIASANAT: Nato, Pohjoismaat, Turkki, Venäjä
”… ei tehnyt yhtään pahaa katsella, kun Ruotsi voitti olympiakultamitalistin Suomen…”
– Olet todella urhea. Minua sapetti, kun Suomen viides yritys voittolaukauskilpailussa meni pelkäksi pelleilyksi. Mitä järkeä on lähteä ampumaan takaperinluistelusta rystylaukausta maalivahdin hanskan puolelle? Onnistumisen todennäköisyys oli lähellä nollaa.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin toivottomia olivat kaikki muutkin laukaukset.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Varsin toivottomia olivat kaikki muutkin laukaukset.”
Viis noista laukauksista, kunhan Sale Niinistö ja Magdalena Andersson pärjäisivät Washingtonin neuvotteluissa setä Bidenin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”– Olet todella urhea. Minua sapetti, kun Suomen viides yritys voittolaukauskilpailussa meni pelkäksi pelleilyksi. Mitä järkeä on lähteä ampumaan takaperinluistelusta rystylaukausta maalivahdin hanskan puolelle? Onnistumisen todennäköisyys oli lähellä nollaa.”
Minusta todellakaan tuo Ruotsin voittomaali ei tuntunut niin pahalta kuin ennen, kun samalla ajattelin Sauli Niinistöä ja Magdalena Anderssonia, jotka ovat yhdessä kuin isä ja isän sisko neuvottelemassa Washingtonista apua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Matka Washingtoniin konkretisoi Suomen suunnanmuutoksen. Kun pääkonttori oli Moskovassa (1948-2022), pääsi paikalle tarvittaessa rautateitse, ja joka tapauksessa kätevämmin.
https://hs.mediadelivery.fi/img/468/b542fa30302d4c1b8610c0d33f0a156b.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Ja kutsusta ei koskaan kieltäydytty. Jostain syystä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ja kutsusta ei koskaan kieltäydytty. Jostain syystä.”
Se syy oli yya-sopimus ja sen jälkimainingit. Samaa lempeää ”Helsingin hengen” injaa jatkoi Sauli Niinistö, joka otti viipymättä puhelun epäonnistuneelle, maailman murjomalle ja hylkimälle Putinille.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Matka Washingtoniin konkretisoi Suomen suunnanmuutoksen. Kun pääkonttori oli Moskovassa (1948-2022), pääsi paikalle tarvittaessa rautateitse, ja joka tapauksessa kätevämmin.”
Vuodet 1948-2022 olivat monella tavalla samanlaisia kuin vuodet 1809-1917. Molemmilla kerroilla Suomi pyrki välttämään rajuja törmäyksiä Pietarin ja Moskovan kanssa. ”Kiltillä diplomatialla” Suomi pärjäsi kummallakin kaudella paljon paremmin kuin vaikkapa Puola, joka koki ”ystävällisen tsaarin” Aleksanteri II:n aikana Varsovan verilöylyn ja joutui Suomen yya-kaudella Varsovan liittoon. Suomen Nato-kauden iloista ja suruista on vielä aivan liian aikaista sanoa mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennuksena muuten, että aikoinaan Norja tavallaan oli ”lohdutuspalkinto” Suomen vuonna 1809 menettäneelle Ruotsille, mutta vuosina 1814-1905 Ruotsi ja Norja muodostivat ns. personaaliunionin.
Mailla siis oli tuolla ajanjaksolla yhteinen hallitsija ja ulkopolitiikka, mutta Norjalla oli sisäinen autonomia ja oma sisäpolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tarkennuksena muuten, että aikoinaan Norja tavallaan oli ”lohdutuspalkinto” Suomen vuonna 1809 menettäneelle Ruotsille, mutta vuosina 1814-1905 Ruotsi ja Norja muodostivat ns. personaaliunionin.”
Nämä ovat tietenkin määrittelykysymyksiä. Jos kysessä oli jonkinlainen valtioliitto, eikö silloin voisi nyös sanoa, että Ruotsi on varsin nuori valtio, joka itsenäistyi Norjasta vuonna 1905?
Ilmoita asiaton viesti
En sanoisi aivan niin, koska kyseisessä unionissa yhteisenä hallitsijana toimi nimenomaan nykyiseen Bernadotte-sukuun kuulunut Ruotsin hallitsija, ja vuonna 1905 se oli nimenomaan Norja, joka halusi unionista lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
> ”En sanoisi aivan niin, koska kyseisessä unionissa yhteisenä hallitsijana toimi nimenomaan nykyiseen Bernadotte-sukuun kuulunut Ruotsin hallitsija, ja vuonna 1905 se oli nimenomaan Norja, joka halusi unionista lähteä.”
Noin se varmaan oli vuonna 1905. Nyt vuonna 2022 kaikki Pohjoismaat ovat maailmanvalioita demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta. Olisi tärkeää, että myös Suomi ja Ruotsi pääsisivät Naton suojakaton alle turvaan Venäjän ja muiden laajenemishaluisten diktatuurimaiden uhalta.
Ilmoita asiaton viesti
-”Tässä yhteispohjoismaisessa hengessä ei tehnyt yhtään pahaa katsella, kun Ruotsi voitti olympiakultamitalistin Suomen 3-2”
Siis aina tekee pahaa, kun Ruotsi voittaa Suomen. Lajissa kuin lajissa. Mutta nyt tämä oli hyödyllinen tappio, voidaan analysoida, mitä pitää omassa pelissä parantaa, ennen kuin tulee merkitykselliset pelit.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Siis aina tekee pahaa, kun Ruotsi voittaa Suomen. Lajissa kuin lajissa. Mutta nyt tämä oli hyödyllinen tappio, voidaan analysoida, mitä pitää omassa pelissä parantaa, ennen kuin tulee merkitykselliset pelit.”
Tietenkin toivon aina, että Suomi voittaisi. Mutta enää en ajattele, että kyllä sitä omat tappionsakin kestää, mutta ei Ruotsin voittoja.
Ilmoita asiaton viesti
Alkulohkon ottelu… ei tuntunut missään, saatikka, että töllötin olisi lentänyt ikkunasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan täsmällistä vuosilukua on vaikea sanoa sen kummemmin Ruotsin valtion kuin Turun kaupunginkaan perustamiselle, mutta realistista on katsoa molempien tapahtuneen Birger-jaarlin aikana vuonna 1249 plus miinus jonkin verran. Joten ”700 vuotta” on ehkä vähän liioittelua. Pitkä aika joka tapauksessa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ihan täsmällistä vuosilukua on vaikea sanoa sen kummemmin Ruotsin valtion kuin Turun kaupunginkaan perustamiselle, mutta realistista on katsoa molempien tapahtuneen Birger-jaarlin aikana vuonna 1249 plus miinus jonkin verran. Joten ”700 vuotta” on ehkä vähän liioittelua. Pitkä aika joka tapauksessa 🙂”
Pitkä aika joka tapauksessa Suomelta meni osana Ruotsia. Ja vuonna 1809 Suomi ei ollut Suomi vaan Itä-Ruotsi. Venäjän yhteydessä Suomesta alkoi kehittyä kieleltään ja kulttuuriltaan ruotsalaismallinen Finland, jossa vähitellen suomen kielikin alkoi nostaa päätään. Lopulta suomen kielikin sai virallisen kielen aseman ruotsin rinnalla. Lopputuloksena oli enemmistökieleltään suomenkielinen Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin Ruotsiin on valittu Kaarle Kustaa niminen kuningas???
Ilmoita asiaton viesti
”Kaarle XVI Kustaa (alk. Carl Gustaf Folke Hubertus, ruots. Carl XVI Gustaf, s. 30. huhtikuuta 1946) on ollut Ruotsin kuningas vuodesta 1973 lähtien.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaarle_XVI_Kustaa
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta kysymyksen paino olikin sanalla ”valittu”. Taisi vaali jäädä länsinaapurissa järjestämättä?
Ilmoita asiaton viesti
> ”Totta, mutta kysymyksen paino olikin sanalla ”valittu”. Taisi vaali jäädä länsinaapurissa järjestämättä?”
On todella paradoksaalista, että Pohjolan kolme demokraattista valiovaltiota Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kuningaskuntia. Johtuneeko siitä, että nuo maat välttyivät valistusajan vallankumouksilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tulikohan Ruotsi harkinneeksi tasavaltaista systeemiä vaihtoehtona Bernadotte-suvun edustajan kruunaamiselle 1800-luvun alussa? Siinä olisi ollut passeli saumakohta vaihtaa valtiomuotoa.
(Älköön kukaan kuvitelko että olisin erityisesti kaarlekustaakriittinen tai varsinkaan victoriavastainen!)
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tulikohan Ruotsi harkinneeksi tasavaltaista systeemiä vaihtoehtona Bernadotte-suvun edustajan kruunaamiselle 1800-luvun alussa? Siinä olisi ollut passeli saumakohta vaihtaa valtiomuotoa.”
Tuo Ruotsin kuninkaan valinta taisi liittyä Euroopan levottoman tilanteeseen. Niinhän Suomessakin olisi saksalainen kuningas, ellei
Yhdysvallat olisi puuttunut ensimmäiseen maailmansotaan ja tuottanut Saksalle tappion.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin yleensä sitä, että Suomessa väännetään nimet vängällä suomeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa väännetään ruotsiksi. Kutsuvat Suomea nimellä Finland. Eikö olekin pöyristyttävää?
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys oli ihmisten nimistä, eihän nekään käännä Sauli Niinistön nimeä.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistö ei olekaan kuningas. Kuninkaallisten nimet on perinteisesti suomennettu, samoin lasten kirjojen henkilöiden nimet, kuten Nalle Puh ja Liisan seikkailut ihmemaassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Walesin prinssi Charles joskus etenee koulutustaan vastaavaan työhön kuninkaaksi, tullaan hänestä Suomessakin puhumaan ja kirjoittamaan nimellä kuningas Charles. Kaarle-kausi on jäämässä taakse!
Muinainen suomalaismedia käytti Yhdysvaltain ensimmäisestä presidentistä nimeä Yrjö Washington. Malttoivatpa jättää sukunimen suomentamatta. Tässä ainakin jonkinlainen todiste vuodelta 1916:
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.115008
Ilmoita asiaton viesti
Joo eihän niitä enää ole tapana suomentaa. Charlesin kaikki suomalaiset muistavat siitä että se oli Dianan mies.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kaikkien kuninkaallisten nimiä ole suomennettu, Miltäs kuulostaisi kuningatar Liisa Englannista
Ilmoita asiaton viesti
> ”Tarkoitin yleensä sitä, että Suomessa väännetään nimet vängällä suomeksi.”
Yleisimmät nimet on Suomessa ”suomennettu”. Niinpä Sverige on Ruotsi, Rossija on Venäjä, Stockholm on Tukholma ja London on Lontoo jne.
Ilmoita asiaton viesti
No niin nyt nimi tuli oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on tyrinyt pahasti pohjoismaisuutensa 2000 – luvulla omin päätöksin.
Ainoa Pohjoismaa, jonka talous on täysin vailla suuntaa kasvavine verovaatimuksineen tulevien maksettaviksi.
Edessä vain ja ainoastaan taantuva talous ja hyvinvointi.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen ehti olla jonkin aikaa valtiovarainministerinä, ja esitti silloin epäilyksensä Suomen kuulumisesta pohjoismaihin. Koska kysymys ei voinut olla ilmansuunnasta, sen täytyi liittyä talouteen ja yhteiskunnan rahoituspohjaan.
Nykyinen Venäjään kohdistettu pakotepolitiikka ei helpota tilannetta, niin välttämätön arvovalinta kuin onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ei juurikaan liity Suomen talouden tyrintään millään lailla.
Jyrki Katainen sai torveloinnistaan ja ansioistaan paksteviran ilman ansioita Sitrasta …
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ainoa Pohjoismaa, jonka talous on täysin vailla suuntaa kasvavine verovaatimuksineen tulevien maksettaviksi.”
Talousvaikeuksia on näinä aikoina melkein maassa kuin maassa. On ollut koronaa ja maailmanpoliittista kriisiä je muuta. Ja inflaatio on odottamatta noussut esiin monen vuoden jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että köyhät eivät selviä enää ruokalaskuistakaan. Eikä tämä koske vain Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Muilla pohjoismailla julkinen velka on ollut hyvin hallinnassa ja n. 30 % tasolla kontra BKT ilman coronaefektiä. Suomi on ollut tässä se ainoa poikkeus ilman talouskasvua velkaantumalla rankasti lisää uudistautumiskyvyttömänä jo 15 vuiden ajan.
Julkisen sektorin lakot kertovat tylyn totuuden harhausuudesta ehä edelleen. Julkisen sektorin vuosittaista palkkasummaa on nostettu v. 2008 lähtien 10 miljardilla eurolla velaksi ilman mitään pienintäkään rahoituspohjaa talouskasvun muodossa ainoana maana koko Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Ainoa Pohjoismaa, jonka talous on täysin vailla suuntaa kasvavine verovaatimuksineen tulevien maksettaviksi.”
En ole kuullut usein noin pessimistisiä kuvauksia Suomen taloudesta. On totta, että tässä on otettu velkaa viime vuosina, mutta ne ovatkin olleet täysin poikkeuksellisia vuosia.
Suomi on il,man muuta pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka pitää kohtalaisen hyvin huolta myös vähävaraisimmista. Meillä on sananvapaus, riippumaton oikeuslaitos ja toimiva demokratia. Sitä paitsi Suomi on jo muutaman kerran peräkkäin valittu maailman onnellisimmaksi maaksi. Minusta oikeampi käännös olisi ”maailman vähiten epäonnistunut maa”.
Ilmoita asiaton viesti
NATOssa on tällä hetkellä 30 maata ja ennen kaikkea Yhdysvallat. Ei sillä Ruotsilla tai edes muilla pohjoismailla mitään tee ilman ydinasepelotetta.
Onhan se tietysti kätevää että Ruotsikin on messissä, ei siinä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
> ”NATOssa on tällä hetkellä 30 maata ja ennen kaikkea Yhdysvallat. Ei sillä Ruotsilla tai edes muilla pohjoismailla mitään tee ilman ydinasepelotetta.”
Karmea paradoksi on tosiaan se, että ydinase on jo pelastanut maailman monelta sotaretkeltä. Yhteenkään Nato-maahan ei kukaan ole vielä hyökännyt.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni epäonnistuminen Salen kovana esiintymiselle Ruotsissa jäi kun meinasi jäädä auton alle kunkun tapaamisen jälkeisessä tilanteessa jossakin tarkoin vartioidussa porraskongissa. Tuli jotenkin mieleen Kekkosen kalareissu Islannissa kaun sitten.
Ilmoita asiaton viesti