Suurvalta-EU:ssa on Suomen turva jopa ilman Natoa

Suurvalta-EU:ssa on Suomen turva jopa ilman Natoa

Kuuntelimme kiinnostuneina ulkoministeri Pekka Haaviston (Vihr.) haastattelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin vaatimuksista, että Nato-jäsenyys kiellettäisiin Venäjän rajoilla. Tuollainen vaatimus koskee tietenkin myös Suomea. Presidentti Sauli Niinistö torjui vaatimuksen enemmän tai vähemmän selkeästi uudenvuodenpuheessaan. Samoin teki Haavisto hieman erilaisin ilmauksin.

Ulkoministeri Haaviston mielestä on hyvä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut tukea Ukrainalle, jos Venäjä hyökkää. Haavisto suosittelee siinä tapauksessa voimakkaita pakotetoimia Venäjää vastaan.

On mielenkiintoista, että Suomen Nato-jäsenyys on saamassa lisää kannatusta myös Vihreissä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne on kirjoittanut blogissaan, että Nato-optio olisi lunastettava viipymättä. Myös vihreä europarlamentaarikko Alviina Alametsä on sitä mieltä, että Suomen olisi aloitettava Nato-jäsenyysneuvottelut viipymättä. Myös vihreä eurokansanedustaja Ville Niinistö harkitsee vakavasti Nato-jäsenyyttä.

Samanlaista kääntymistä Nato-jäsenyyden puolelle on tapahtunut poliitikkojen ja myös Suomen kansan piirissä. Näyttää siis, että Putin on ampumassa omaan jalkaansa pyrkiessään määräämään naapurivaltioiden ulko- ja puolustuspolitiikasta.

Ruotsista on kuulunut vaatimuksia, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Presidentti Niinistön vakuuttelut siitä, että Suomi määrää itse turvallisuuspolitiikastaan, on ollut näkyvästi esillä kansainvälisessä lehdistössä. Myös Venäjän tiedotusvälineet ovat kertoneet asiasta näkyvästi. On erinomaista, että Ylellä on venäjänkieliset lähetykset ja nettisivut, joista venäjänkieliset Suomessa ja Venäjällä saavat Suomen näkemyksen näistä asioista: https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/

Saapa nähdä, miten tämä tilanne vaikuttaa Putinin ja Niinistön keskinäisiin suhteisiin ja Suomen presidentin suunnitelmiin kutsua koolle Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin  juhlakokous vuonna 2025. Neuvostoliitossa pidettiin vuoden 1975 Etykiä ennen kaikkea tilaisuutena, jossa vahvistettaisiin toisen maailmansodan jäljiltä syntyneet rajat. Lännessä taas muistetaan hyvällä sitä, että Etykin sananvapautta vaativa ”kolmas kori” repi itäblokin hajalle ja kaatoi lopulta koko Neuvostoliiton. Näin erilainen Venäjällä ja lännellä on näkemys Etykistä.

Putin näkee ilmeisesti EU:n jonkinlaisena ”kolmantena korina”, joka houkuttelee Venäjän naapurimaita demokratialla ja sananvapaudella pois Venäjän suojavyöhykkeeltä. Siksi Putin ei haluaisi neuvotella EU:n kanssa tunnustamalla samalla unionin suurvallaksi, jollainen se ilman muuta on. EU:n pitäisi ottaa maailman näyttämöllä kunnolla suurvallan rooli. Muuten Putin ei ota sitä tosissaan. Suurvalta-EU:ssa on Suomen turva – jopa ilman Natoa.

 

ASIASANAT: EU, Nato, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu