Taiwan olisi Ukraina toisessa potenssissa

Taiwan olisi Ukraina toisessa potenssissa

EU:n ja Venäjän keskinäisriippuvuus energia-alalla osoittautui suuremmaksi kuin kuviteltiin. Tämä kävi pian ilmi, kun EU ryhtyi rankaisemaan Venäjää sen hyökättyä  Ukrainaan. EU asetti rangaistukseksi talouspakotteita ryhtymällä rajoittamaan Venäjän kaasun ja öljyn ostamista.

Mutta Venäjä ryhtyi myymään kysyttyjä tuotteitaan muualle maailmaan ja alkoi samalla rajoittaa energiatuotteiden vientiä EU-maihin. Sitten rikottiin Itämeren kaasuputket. Ja Eurooppa, erityisesti Saksa, olikin enemmän riippuvainen Venäjästä kuin Venäjä Euroopasta.

Venäjän ja lännen keskinäisriippuvuus on jo tuottanut talouden sekasorron, inflaation, kehitysmaiden uhkaavat nälänhädät ja leipäjonojen pidentymistä ns. hyvinvointivaltioissa. Vähävaraiset kärsivät talouslamoissa aina ensimmäisinä.

Nyt mietitään jo sitä, miten kävisi, jos EU joutuisi riitaan ja kauppasotaan Kiinan kanssa. Keskinäisriippuvuus on paljon monipuolisempaa kuin Venäjän suhteen. Kiinasta EU saa monenlaisia teollisuuden raaka-aineita, osia ja välineitä paljon monipuolisemmin kuin Venäjältä. Tuotannoilla on monenmoisia yhteistyömuotoja.

Niinpä nyt ajatellaan kauhuissaan, mitä seuraisi, jos Kiina ryhtyisi sotatoimiin Taiwania vastaan. Se olisi Ukrainan sota toisessa potenssissa. Siksi sitä on yritetty Euroopassa pitää poissa mielestä, vaikka Kiinan yksinvaltias Xi siitä mainitsikin näinä päivinä puoluekokouspuheessaan.

 

ASIASANAT: EU, Keskinäisriippuvuus, Kiina, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu