Taiwan olisi Ukraina toisessa potenssissa
Taiwan olisi Ukraina toisessa potenssissa
EU:n ja Venäjän keskinäisriippuvuus energia-alalla osoittautui suuremmaksi kuin kuviteltiin. Tämä kävi pian ilmi, kun EU ryhtyi rankaisemaan Venäjää sen hyökättyä Ukrainaan. EU asetti rangaistukseksi talouspakotteita ryhtymällä rajoittamaan Venäjän kaasun ja öljyn ostamista.
Mutta Venäjä ryhtyi myymään kysyttyjä tuotteitaan muualle maailmaan ja alkoi samalla rajoittaa energiatuotteiden vientiä EU-maihin. Sitten rikottiin Itämeren kaasuputket. Ja Eurooppa, erityisesti Saksa, olikin enemmän riippuvainen Venäjästä kuin Venäjä Euroopasta.
Venäjän ja lännen keskinäisriippuvuus on jo tuottanut talouden sekasorron, inflaation, kehitysmaiden uhkaavat nälänhädät ja leipäjonojen pidentymistä ns. hyvinvointivaltioissa. Vähävaraiset kärsivät talouslamoissa aina ensimmäisinä.
Nyt mietitään jo sitä, miten kävisi, jos EU joutuisi riitaan ja kauppasotaan Kiinan kanssa. Keskinäisriippuvuus on paljon monipuolisempaa kuin Venäjän suhteen. Kiinasta EU saa monenlaisia teollisuuden raaka-aineita, osia ja välineitä paljon monipuolisemmin kuin Venäjältä. Tuotannoilla on monenmoisia yhteistyömuotoja.
Niinpä nyt ajatellaan kauhuissaan, mitä seuraisi, jos Kiina ryhtyisi sotatoimiin Taiwania vastaan. Se olisi Ukrainan sota toisessa potenssissa. Siksi sitä on yritetty Euroopassa pitää poissa mielestä, vaikka Kiinan yksinvaltias Xi siitä mainitsikin näinä päivinä puoluekokouspuheessaan.
ASIASANAT: EU, Keskinäisriippuvuus, Kiina, Venäjä
Asiat voivat mutkistua monellakin tavalla. Taiwan olisi erikoinen käänne. Nämä pakotteet ovat käänne sikälikin, että venäjä on huomannut pärjäävänsä jotenkin ilman Eurooppaa. Lisäksi Euroopan ja Ukrainan asettamat ehdot sodan päättymiselle ovat sellaisia, ettei rauhaa ole näköpiirissä. Putinin (ja siis hänen lähipiirinsä) kanssa ei neuvotella.
Lavrov kertoi Venäjän alkavan vähentämään henkilökuntaa länsimaissa olevista lähetystöistään. Hänen mukaansa on tarve lisätä henkilökuntaa nousevissa maissa. Tämä näyttää lähtevän siitä havainnosta, että paluuta menneeseen ei ole. Euroopassa ajatellaan edelleen, että jonkinlaista yhteistyötä tehtäisiin EU:n sanelemilla ehdoilla. Näyttää siltä, että EU:n pakotteiden purkaminen ei ole enää mikään neuvotteluvaltti Venäjää vastaan. Venäjä laskee tilanteen jatkuvan. Tilapäiseseksi ajatellusta painostuskeinosta tulee pysyvä. USA:n tapa on ollut joka tapauksessa puristaa saartoon laittamia maita, vaikka vuosikymmeniä.
Euroopalle Venäjän menettäminen voi olla isompi asia kuin Iran tai Venäjä USA:lle. Jo Iranin pakotteista voi nähdä, että pakotteiden asettaminen on helpompaa kuin niiden purkaminen. Tähän samaan vielä Taiwanin kriisi ja EU:n kauppapakotteet Kiinalle. Good luck!
USA:n välivaalit saattavat nostaa republikaanit asemaan, jossa he kontrolloivat rahahanoja. Siellä on jo ilmoitettu, että tuki Ukrainalle tulee vähenemään. Vanha kaava on, että Ukrainan sodan (tappiosta?) tehdään ase demokraattien (Biden?) lyömiseksi seuraavissa presidentinvaalissa 2024. Tämä on tyypillinen kaava. Jo Lyndon B. Johnssonin kaudella Vietnamin sotaa käytettiin samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
> ”USA:n välivaalit saattavat nostaa republikaanit asemaan, jossa he kontrolloivat rahahanoja.”
Mielenkiintoisia pointteja. Yhdysvaltain vaalit ovat todellakin EU:n seuraava jännitysmomentti.
Ilmoita asiaton viesti
Yes Republicans will win like after Carter Reagan won – and yes while fully support Ukraine its EU problem to pay not US after all it’s in Europe and you are too last time we looked it’s your stupidity relying on Putin and green pipe dream that caused this war – we need to get out energy self sufficiency back and our border closed and gear up for commie China
Ilmoita asiaton viesti
> ”Yes Republicans will win like after Carter Reagan won”
Let’s hope that also Republicans understand how important Ukraine is for the whole western world.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä asia, että Kiina-riippuvuudesta puhutaan mutta riskinä on että asiasta tehdään samanlainen yliarviointi kuin Venäjän asevoimien mahdista ennen Ukrainan sotaa. Kiinan riippuvuus muusta maailmasta on suurempi kuin muun maailman riippuvuus Kiinasta. Riippuvuutta korostaa Kiinan kyvyttömyys varmistaa kauppansa merireittejä.
https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR1140.html
War with China – Thinking Through the Unthinkable
”Conflict Could Be Decided by Domestic Political, International, and Economic Factors, All of Which Would Favor the United States in a Long, Severe War
Although a war would harm both economies, damage to China’s would be far worse.
Because much of the Western Pacific would become a war zone, China’s trade with the region and the rest of the world would decline substantially.
China’s loss of seaborne energy supplies would be especially damaging.
A long conflict could expose China to internal political divisions.
Japan’s increased military activity in the region could have a considerable influence on military operations.”
Ilmoita asiaton viesti
> ”Kiinan riippuvuus muusta maailmasta on suurempi kuin muun maailman riippuvuus Kiinasta. Riippuvuutta korostaa Kiinan kyvyttömyys varmistaa kauppansa merireittejä.”
Voi tosiaan olla, että Kiinalla on suuri riippuvuus muusta maailmasta. Mutta kyllä muun maailman riippuvuus Kiinasta on myös niin suuri, että valtavia ongelmia nousee, ellei sitä muisteta. Toivottavasti tämä keskinäisriippuvuus on niin suuri, että Taiwanin sota voidaan välttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen vaikutus mahdollisesta hyökkäyksestä olisi puolijohteiden saatavuus, jos TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufactoring Company) tuotanto vaarantuisi. Yhtiö valmistaa yli puolet maailman puolijohteista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/TSMC
Koronan jälkeen saatiin esimakua, mitä puolijohdepula tekee elektroniikan ja mm. autojen saatavuudelle.
Toisaalta jo Kiinan nykyinen käytös on saanut aikaan investointeja, joissa länsimaiset yritykset siirtävät tuotantoa Kiinasta muualle.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina kontrolloi jo nyt puolijohteissa tarvittavien maametallien kauppaa. Se voisi halutessaan lähestulkoon pysäyttää puolijohteiden valmistuksen. Jenkit kykenisivät omissa tehtaissaan jatkamaan tuotantoa, mutta siitä ei riittäisi esim. Eurooppaan mitään.
Kiina kehittää samaan aikaan omaa puolijohdeteollisuuttaan. Kiinalaisen sirun koko nanometreissä on vielä kaukana esim. TSMC:n valmistamista siruista, mutta vajaassa vuosikymmenessä ero on saatu kiinni ja menty ehkä jopa ohitse. Kiinalaiset prosessorit riittävät varsin mainiosti jo esim. sotateollisuudelle.
Ottaen huomioon, että saksalaiset saivat V2 ohjuksen osumaan Lontoon kokoiseen kaupunkiin ilman prosessoreja, niin ei risteilyohjuksen ohjaamiseen tarvita kovin kummoista teknologiaa.
Laskentatehoa tarvitaan enemmän nykyisiin lentokoneisiin, jotka eivät pysy ilmassa ilman tietokoneita niiden liitoluvun ollessa 1:1:een.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Kiina kontrolloi jo nyt puolijohteissa tarvittavien maametallien kauppaa. Se voisi halutessaan lähestulkoon pysäyttää puolijohteiden valmistuksen. Jenkit kykenisivät omissa tehtaissaan jatkamaan tuotantoa, mutta siitä ei riittäisi esim. Eurooppaan mitään.”
Tämä tilannekuva kertoo mainiosti, miten vaikeassa asemassa Kiinan ja Yhdysvaltain välissä EU on.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Koronan jälkeen saatiin esimakua, mitä puolijohdepula tekee elektroniikan ja mm. autojen saatavuudelle.”
Puolijohteet ovat erinomainen esimerkki länsimaiden Kiina-riippuvuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Xi:n retoriikka Taiwanista ei kovin paljon poikennut siitä mitä Kiina on viestittänyt kautta aikojen. Pitkälle sisäpoliittista jargonia.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Xi:n retoriikka Taiwanista ei kovin paljon poikennut siitä mitä Kiina on viestittänyt kautta aikojen. Pitkälle sisäpoliittista jargonia.”
Toivomme hartaasti, että Xin puheet Taiwanista olivat pelkkää retoriikkaa eivätkä kertoneet mitään sotaisista suunnitelmista.
Ilmoita asiaton viesti
”Olaf Scholz kannattaa Hampurin sataman osittaista myyntiä Kiinalle.” (HS)
Mies ei opi kerrasta ja uittaa Saksaa Kiinan silmukkaan ennen kuin on ehtinyt Venäjänkään kuristuslenkistä irti päästä. Tai ehkä tekee saksat eli kansallistaa kuten Soneran ja Fortumin sijoitukset.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Olaf Scholz kannattaa Hampurin sataman osittaista myyntiä Kiinalle.” (HS)
Todella uskomaton uutinen. Toivottavasti ei pidä paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Asioita on vähän vaikea verrata, koska kukaan ei ole tunnustanut Taiwanin itsenäisyyttä. Ei ole myöskään näkynyt minkäänlaisia suunnitelmia Taiwanin valtaamiseksi. Kiinalle kelpaa status quo.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Asioita on vähän vaikea verrata, koska kukaan ei ole tunnustanut Taiwanin itsenäisyyttä. Ei ole myöskään näkynyt minkäänlaisia suunnitelmia Taiwanin valtaamiseksi. Kiinalle kelpaa status quo.”
On todella hienoa, jos Kiinalle kelpaa vastakin status quo.
Ilmoita asiaton viesti
If Commie China attacks Taiwan U.S. goes to war and the world will too
Ilmoita asiaton viesti
> ”If Commie China attacks Taiwan U.S. goes to war and the world will too”
Let us hope that is why China is not planning to attack.
Ilmoita asiaton viesti
Xi Jinpingiltä tarvittaisiin seinähulluutta lähteä tekemään ”erikoisoperaatiota” Taiwanissa. Taiwanilla on vahva armeija, aseet sekä Yhdysvaltain tuki. Lisäksi Xi ja Kiinan kommunistipuolueen muu johto ovat saaneet omin silmin nähdä, miten Venäjällä Ukrainassa menee, joten se poistaa spekulointeja siitä, että Taiwanin sotatoimista voisi seurata Kiinalle mitään hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Yes republicans understand how important Ukraine is to defeat the Putin fascists as they have approved every amount US has sent there – but does EU understand is my question? Ukraine is in Europe and you EU fund Putin by buying energy while our republicans made US self sufficient in energy and warned EU about Putin
Ilmoita asiaton viesti