Taktinen äänestäminen hyödytti Sanna Marinia mutta haittaa Jutta Urpilaista

Taktinen äänestäminen hyödytti Sanna Marinia mutta haittaa Jutta Urpilaista

# On puhuttu taktisesta äänestämisestä. Sitä ilmeni jo viime vuoden eduskuntavaaleissa, joissa Sosialidemokraattien suosittu pääministeri Sanna Marin tuotti demareille ääniprosenttinousun 17,7% -> 19,9%, vaikka muut hallituspuolueet kokivat vaalitappioita.

Äänestystaktiikka ei kuitenkaan riittänyt, sillä Marinin ”labour-blokki-hallituksessa” istuneet Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät äänestäneet tarpeeksi ahkerasti vaan Kokoomuksen Petteri Orpo voitti vaalit ja pääsi muodostamaan jäljellä olevista puolueista konservatiivihallituksen, johon pyrki ja pääsi mukaan myös Ruotsalainen kansanpuolue ”labour-hallituksesta”.

Tämän tappion jälkeen suosittu pääministeri Sanna Marin sai tilanteesta tarpeekseen ja lähti pienestä Suomesta kansikuvahahmoksi Euroopan ja maailman suuremmille markkinoille. Marinille oli varmaan ehdoteltu myös presidenttiehdokkuutta, mutta hän varmaan piti sitä hieman epävarmana yrityksenä. Niinpä demarit jäivät näissäkin vuoden 2024 presidentinvaaleissa taktiikkaäänestämään Vihreiden Pekka Haavistoa.

 

# UKK-kauden jälkeen vuodesta 1982 demareilla on ollut huikea herra- ja rouvaonni eli peräti viisi presidenttikautta peräjälkeen: Koivisto-Koivisto-AhtisaariHalonen-Halonen. Vielä vuoden 2006 vaalien toisella kierroksella Tarja Halonen löi Sauli Niinistön.

Demarien presidenttikausi oli 30 vuoden mittainen eli pidempi kuin legendaarinen Kekkos-aikakausi. Mutta siten tuli romahdus. Vuonna 2012 Paavo Lipponen sai äänistä vain 6,7 % ja vuonna 2018 Tuula Haatainen vielä vähemmän, 3,3 %. Kummallakin kerralla toiselle kierrokselle nousi Vihreiden Pekka Haavisto.

Nyt demareille on käymässä kolmannen kerran peräkkäin samalla tavalla. Ja taas Pekka Haavisto on tavallaan labour-ehdokas eikä Jutta Urpilainen. Miten tässä näin kävi? Olisiko Sanna Marin pitänyt sittenkin suostutella mukaan? Vai onko demareille kuitenkin viisasta odottaa vuoteen 2030?

 

# Presidentinvaalit ovat jännittävässä vaiheessa. Alexander Stubb, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho ovat gallupkyselyjen johdossa. Jos Halla-aho ajaa Haaviston ohi, Stubb on varma presidentti. Jos Haavisto selviää toiselle kierrokselle, hänellä on vielä jonkinlainen mahdollisuus lyödä Stubb. Jos Stubb putoaa finaalista, Haaviston voitto on todennäköinen mutta ei satavarma. Taktiselle äänestämiselle on totta tosiaan tarvetta.

 

ASIASANAT: Presidentinvaalit, Puolueblokit, Taktiikkaäänestäminen

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu