Talvisodan vääryys ei saa toistua Ukrainassa

Talvisodan vääryys ei saa toistua Ukrainassa

Ukrainan sotaa voi jotenkin verrata Suomen talvisotaan. On kyllä heti todettava, että historia ei milloinkaan toistu sataprosenttisesti. Jokainen tapaus on ainutkertainen. Mutta hätkähdyttäviä yhtymäkohtia on.

Sekä Ukrainan sodassa että talvisodassa Eurooppa oli ehdottomasti Suomen ja Ukrainan puolella hyökkääjiä Neuvostoliittoa ja Venäjää vastaan.

Apua on annettu mutta liian vähän ja liian myöhään. Ukrainassa taistelee joitakin yksittäisiä vapaaehtoisia. Talvisodassa Suomen puolella oli sentään pieniä joukko-osastoja ainakin Ruotsista ja Virosta.

Sekä Suomella että Ukrainalla oli viholliselta hiljattain saatu erillisalue, jota vihollinen pyrki ottamaan takaisin. Suomella sellainen oli Pariisin rauhanasopimuksessa v. 1920 saatu Petsamo ja Ukrainalla ukrainalaisen Hrushtshevin kaudella ”lahjoitettu” Krim.

Nyt näyttää siltä, että Volodymyr Zelenskyi olisi valmis luopumaan Krimistä, kunhan saisi Venäjältä muut valloitetut alueet. Zelenskyi pelkää epävarmoja aikoja, jos Trumpista tulee presidentti. Hän on kyllä taitava diplomaatti ja ymmärsi Yhdysvaltain-matkallaan käydä tapaamassa Trumpia.

Talvisodassa Neuvostoliitto päätti luopua koko Suomen valtauksesta, koska uhkana oli läntisen Euroopan sodanjulistus. Stalin huomasi, että Hitlerin kanssa solmitun sopimuksen lisäpöytäkirja ei pysynyt salassa.

Suomen asema oli talvisodan jälkeen todella hankala. Neuvostoliiton uhka oli jatkuva eikä lännestä luvattu apua.

Niinpä Suomi päätti turvautua Hitlerin Saksaan. Se oli ilmeinen virhe, joka vei nopeasti mennessään lännen sympatiat. Britanniakin oli sodassa Suomen kanssa jo itsenäisyyspäivänä 6.12.1941.

Vain Yhdysvalloissa osattiin seurata Euroopan sotatilannetta tasapuolisesti. Suomen hankala asema ymmärrettiin. Suomi ei ollut mikään natsivaltio, sillä juutalaisetkin olivat rintamalla taistelemassa Stalinia vastaan.

Olisi ollut hienoa, jos Yhdysvallat olisi painostanut toisen maailmansodan rauhanneuvotteluissa osapuolet ymmärtämään, että Suomi oli hyökkäyksen uhri. Ainakin Karjala olisi pitänyt saada takaisin.

Samalla tavalla Yhdysvallat on Ukrainan suhteen ratkaisijan asemassa.

ASIASANAT: Ukraina, Talvisota, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu