Talvisota käytiin Stalinia ja Hitleriä, jatkosota Stalinia ja Lapin sota Hitleriä vastaan

Kuva 1: Venäjän kaksipäinen kotka ja Suomen lippu. Kuva: Timo Uotila.

Talvisota käytiin Stalinia ja Hitleriä, jatkosota Stalinia ja Lapin sota Hitleriä vastaan

Suomessa on nyt Nato-jäsenenä alettu puhua sota-ajoista uudella tavalla. Jatkosota ymmärretään nyt talvisodan jatkoksi, Karjalan ja Viipurin takaisin saamiseksi, kun ne oli meiltä ryöstetty talvisodassa. Tuohon ryöstöön oli myös Saksa osallinen, koska se jakoi Neuvostoliiton kanssa keskenään itäisen Euroopan Molotov-Ribbentrop-sopimuksella 23.8.1939.

Saksa jatkoi sitten sotasuunnitelmiaan. Se ryhtyi auttamaan Suomea Karjalan takaisin saamiseksi. Näin sitten ei voida väittää, että Suomi olisi solminut ideologisen liiton natsi-Saksan kanssa. Kysymys oli vain talvisodan vääryyksien oikaisemisesta.

Tästä syystä Suomi ei ryhtynyt auttamaan Saksaa vaikkapa Leningradin tuhoamisessa ja tuon kaupungin väestön näännyttämisessä katkaisemalla yhteydet Jäämereen. Sitä paitsi Suomessa ei sorrettu juutalaisia, vaan he taistelivat rintamalla muiden suomalaisten mukana Neuvostoliittoa vastaan. Saksassa heitä murhattiin miljoonittain keskitysleireillä. Holokaustin kieltäminen on kohta Suomessakin rikos.

Tällaisesta historiantulkinnasta ei tietenkään voitu puhua julkisesti suomettuneessa Suomessa. Mutta nyt Suomi ei ole enää suomettunut vaan meillä on kunnollinen sananvapaus. Venäjällä ei talvisotaa haluta muistella. Se oli vain ”rajaoperaatio” – niin kuin Ukrainassa nykyään.

 

Suomi sai epäreilun rauhansopimuksen

Tämän historiankäsityksen perusteella Suomen ja Neuvostoliiton välinen rauhansopimus tuntuu perin epäoikeudenmukaiselta, kuten emeritusprofessori Lauri Hannikainen on tutkimuksissaan todennut. Siinä Suomi tuomittiin Hitlerin Saksan liittolaisena ja Neuvostoliitto sai pitää Molotov-Ribbentrop-sopimuksen tuottamat valloituksensa. Lisäksi Suomen sodanaikaiset johtajat tuomittiin sotarikollisina. Suomelle määrättiin myös kovat sotakorvaukset.

Suomea kohdeltiin epäreilummin kuin Unkaria tai Romaniaa. Neuvostoliiton hajottua Baltian maat saivat valtioalueensa takaisin, Suomi ei. Tiettävästi Venäjä tarjosi 1990-luvulla Karjalaa takaisin. Mutta Suomi ei ottanut tarjousta todesta eikä ymmärtänyt ryhtyä neuvottelemaan. Meillä jopa sanottiin, että Karjalaa ei oteta takaisin kultalautasellakaan. Noin totesi kenraali Gustav Hägglund ruotsalaislehden haastattelussa vuonna 1992.

Itse asiassa Suomi taisteli toisessa maailmansodassa Saksan ja Neuvostoliiton röyhkeän sopimuksen tuottamien aluemenetysten palauttamiseksi. Länsiliittoutuneiden olisi viimeistään rauhanneuvotteluissa pitänyt painostaa Neuvostoliittoa ymmärtämään Suomen näkökannat.

Kun näin ei käynyt, meidät tuomittiin aivan kuin Suomi olisi ollut natsi-Saksan ideologinen liittolainen. Itse asiassa Suomi oli Hitlerin ja Stalinin salaisen sopimuksen uhri, joka taisteli talvisodassa Hitleriä ja Stalinia, jatkosodassa Stalinia – niin ja vielä Lapin sodassa Hitleriä vastaan.

 

ASIASANAT: Karjala takaisin, Pariisin rauha, Talvisota

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu