Tarvitaan YK:ta parempi maailman rauhanjärjestö

Tarvitaan YK:ta parempi maailman rauhanjärjestö

Olemme seuranneet huolestuneina Israelin hyökkäystä Gazaan, jota on jo pidetty suljettuna vankisiirtolana. Kun Hamasin isku tuotti Israelissa noin 1 500 uhria, palestiinalaisia pitää näköjään saada hengiltä vähintään 10 000.

Israelissa ilmeisesti ajatellaan, että maan puolustus on pakko rakentaa pelon varaan. Tämä on surullinen logiikka. Myötätuntoni on sekä Israelin että Palestiinan puolella. Heidät on kansainvälisin sopimuksin asetettu mahdottomaan tilanteeseen.

Televisiossa on näytetty elokuvia, jotka todistelivat sodankäynnin hirveän järjettömyyden. Näiden elokuvien klassikkoja on Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt (1979/2019), jossa aiheena on Vietnamin sota.

Samasta Vietnamin sodasta näimme uuden australialaisen elokuvan Vaarallisen lähellä (Danger Close, 2019), jonka on ohjannut Kriv Stenders. Siinä kerrotaan Australian ja Uuden-Seelannin sotilaiden murheellisista kokemuksista.

Vietnamin sodan ohella maailmansotien jälkeisiä surullisia sotakokemuksia on saatu Koreassa ja Iranissa sekä Afganistanissa, josta amerikkalaiset, Nato ja Suomikin joutuivat hiljattain poistumaan housut kintuissa ja jättivät maan ja erityisesti naiset rutivanhoillisten talebanien valtaan.

Tällä hetkellä vaarallisia kansainvälisiä sotatilanteita on Ukrainassa ja Israelin ja Palestiinan välillä. Toivoisi ihmisten lopultakin oppivan jotain. Jonkun pitäisi väkisin hieroa rauhaa, vaikka ensinnä kumpikaan osapuoli ei olisi siihen valmis. Jäätynyt konfliktikin on ilman muuta parempi ratkaisu kuin verinen sota. Tarvittaisiin rauhan nobelistin Martti Ahtisaaren lempeää sitkeyttä.

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki esitti, että jos sotilaallisen yhteenoton osapuolet eivät suostu neuvottelemaan, tilanne olisi otettava kansainvälisen yhteisön hoitoon.

YK ei ole enää sopiva elin tällaisten kriisien hoitoon, koska siellä Turvallisuusneuvostossa sotivilla valtioilla on usein veto-oikeus. Olisi perustettava uusi käyttökelpoisempi kansainvälinen liitto. Kriisialueet olisi annettava vaikkapa pariksi vuosikymmeneksi sen hallintaan. Ehkä sitten lopulta osapuolet olisivat valmiita neuvottelemaan.

 

ASIASANAT: Rauha, Sota, YK

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu