Tarvitaanko presidentille taas ”EU-lautanen”?

Tarvitaanko presidentille taas ”EU-lautanen”?

# Diplomaattien suurlähettiläspäivillä presidentti Sauli Niinistö esitti melkoisen räväkkää kritiikkiä EU:n koronaelvytyspakettia kohtaan. Tuli taas mieleen takavuosien ”kamreeri Niinistö”, jonka mielestä velka on melkein kuolemansynti. Monet nykyekonomistit ovat jopa sitä mieltä, ettei velkoja oikeastaan kuulukaan maksaa takaisin.

EU-maiden ei Sauli Niinistön mielestä myöskään olisi missään tapauksessa syytä ottaa yhteistä lainaa ja vastata toistensa veloista. Tässä kritiikissään presidentti on suurin piirtein Perussuomalaisten kannalla. Demareista Sanna Marin Helsingissä ja Jutta Urpilainen Brysselissä ovat vastakkaisella kannalla.

 

# On erikoista, että alkuun EU-jäsenyyteen hieman epäröiden suhtautunut vasemmisto on nykyään vahvasti EU:n ”ytimien” politiikan kannalla mm. tämän apupaketin suhteen. Suomen EU-jäsenyyttä aikoinaan vahvasti ajanut Kokoomus on kriittisellä linjalla. Kristillisdemokraattien Sari Essayah on näissä ajankohtaisissa EU-kysymyksissä suurin piirtein persujen kannalla.

Sauli Niinistö on myös hyvin kriitillinen siitä, että EU:n ulkopoliittisista toimista on päätetty kysymättä häneltä mitään. Joku puhuu jo avoimesta valtataistelusta presidentti Suli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin välillä. Tuntuu välillä jo  siltä, että meillä tarvittaisiin EU-kokouksissa ”kahden lautasen linjaa”.

Demokratia perustuu siihen, että kaikki valta ei ole yksissä käsissä niin kuin vaikkapa itänaapurissa ja Valko-Venäjällä ja hieman Unkarissakin.

Olisi myös onnetonta, jos meillä presidentti ja pääministeri olisi sama henkilö niin kuin Atlantin takana, jossa Donald Trump huseeraa miten tahtoo.

 

ASIASANAT: EU, Sanna Marin, Sauli Niinistö

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu