Tasavero tai progressio – aina keskituloiset maksavat eniten

Tasavero tai progressio – aina keskituloiset maksavat eniten

On keskusteltu pääministeri Sanna Marinin esityksestä, että kuntavero muutettaisiin progressiiviseksi. Nyt se on tasavero eli sama prosentti kaikille. Pienimmät tulot ovat kuitenkin verottomia. Mutta varsin vähätuloiset joutuvat kärsimään itse asiassa tosi jyrkän progression, kun veroprosentti nousee nopeasti tuolle tasaveron korkeudelle.

Itse asiassa kaikkein pienituloisimpien veroprosentti on huikean korkea. He joutuvat näet kantamaa kaikki tulonsa ruokakauppaan ja maksamaan Suomen huikeita arvonlisäveroja alveja. Alvien takia kaikkein köyhimpien veroprosentti on korkeampi kuin vähän rikkaampien, joiden tuloista alvit vievät hieman pienemmän siivun.

 

Keskituloiset joutuvat maksamaan samaa prosenttia kuin miljonäärit. Itse asiassa heidän veroprosenttinsa on korkeampi kuin tosi rikkaiden, jotka pystyvät junailemaan tulonsa kaikenlaiseksi muuksi kuin palkaksi. Kuntavero on siis kaikkea muuta kuin tasavero.

Itse asiassa ökyrikkaiden veroprosentti on paljon alhaisempi, koska he pystyvät keksimään monenmoisia porsaanreikiä tulopuolelleen. Sama koskee tavallista tuloveroa, jonka kuuluisi olla oikeasti progressiivinen.

 

Näin keskituloiset joutuvat nykyjärjestelmässä aina maksamaan korkeimpia veroprosentteja. Tämä tilanne huutaa muutosta. Pääministeri Sanna Marinin ehdotus on oikeasuuntainen, kunhan ensin edes valtionvero tehtäisiin oikeasti progressiiviseksi.

Tasaverokin olisi itse asiassa oikeudenmukaisempi kuin nykyinen ”progressiivinen” verotus, jos nimittäin huolehdittaisiin kunnolla siitä, että ökyrikkaiden tulot otettaisiin oikeasti verotuksen piiriin ja poistettaisiin kaikenlaiset porsaanreiät, vakuutuskuoret ja muut. Jos tosi rikkaat saataisiin maksamaan kunnolla veroja, keskituloisten veroja voitaisiin jopa alentaa ilman että valtion verotulot vähenisivät.

Mitenkähän ”veropuolue” Kokoomus saataisiin ymmärtämään tämä logiikka?

 

ASIASANAT: Progressio, Tasavero, Veroprosentti

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu